Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες ΗΠΑ: Έχασαν 9,2 δισ. δολ. από παράγωγα

Οι εμπορικές τράπεζες των ΗΠΑ απώλεσαν 9,2 δισ. δολ. από συναλλαγές παραγώγων κατά το δ΄ τρίμηνο του 2008, ενώ για το σύνολο του έτους οι απώλειες ανήλθαν στα 836 εκατ. δολ., σύμφωνα με στοιχεία των "F.T.".

Τράπεζες ΗΠΑ: Έχασαν 9,2 δισ. δολ. από παράγωγα
Οι εμπορικές τράπεζες των ΗΠΑ απώλεσαν 9,2 δισ. δολ. από συναλλαγές σε ρευστό σε παράγωγα εργαλεία κατά το δ΄ τρίμηνο 2008, ενώ για το σύνολο του έτους οι απώλειες (trading losses) ανήλθαν στα 836 εκατ. δολ., σύμφωνα με στοιχεία της OCC που μεταφέρουν οι "Financial Times".

Η Office of the Comptroller of the Currency είναι μία ελάχιστα γνωστή αλλά ιδιαίτερα καίρια υπηρεσία που καταγράφει, ρυθμίζει και εποπτεύει όλες τις αμερικανικές τράπεζες καθώς και τα ομοσπονδιακά καταστήματα και τα καταστήματα ξένων τραπεζών. Η έδρα της βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, ενώ διαθέτει γραφεία και στο Λονδίνο.

Στην πιο πρόσφατη έκθεσή της για το δ΄ τρίμηνο των αμερικανικών οίκων, η OCC καταγράφει με λεπτομέρειες το πόσο κακή ήταν η εμφάνιση των εμπορικών τραπεζών "εξαιτίας της συνεχιζόμενης ταραχής στις αγορές, ειδικά όσον αφορά στα πιστωτικά παράγωγα".

Αναφέρεται επίσης ότι η θεωρητική αξία των παραγώγων που υπήρχαν στις αμερικανικές εμπορικές τράπεζες αυξήθηκε κατά 24,5 τρισ. δολ. στο δ΄ τρίμηνο, ή 14%, στα 200,4 τρισ. δολ. λόγω της μεταφοράς των επιχειρήσεων παραγώγων των επενδυτικών τραπεζών στο σύστημα των εμπορικών τραπεζών.

Τα συμβόλαια παραγώγων παρέμειναν επικεντρωμένα στην αγορά επιτοκιακών παραγώγων, που αντιστοιχούν στο 82% της συνολικής "πίτας".

Τα credit default swaps αποτελούν το 98% του συνόλου των πιστωτικών παραγώγων. Στις συναλλαγές παραγώγων στις ΗΠΑ κυριαρχεί ένας μικρός αριθμός μεγάλων οίκων: πέντε μεγάλες εμπορικές τράπεζες διενεργούν το 96% της συνολικής δραστηριότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v