Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Dr Boom εναντίον Dr Doom και η νέα bull market

"Καταστροφολόγοι" όπως ο N. Roubini κάνουν λάθος υποστηρίζει ο P. Farrell, θεωρώντας ότι η νέα bull market έχει αρχίσει. Και με 4 επιχειρήματα λέει πως "θα είναι μια επικίνδυνα σύντομη bull market"…

  • του Paul B. Farrell
Dr Boom εναντίον Dr Doom και η νέα bull market
Είστε, λοιπόν, ένας από τους εκατομμύρια επενδυτές που παραμένουν στο περιθώριο, κρατώντας τα λεφτά κάτω από το στρώμα και περιμένοντας τη στιγμή όπου κάποιος θα ουρλιάξει "πιάσαμε πάτο, αρχίστε να αγοράζετε!".

Το φωνάζω εγώ: Ύστερα από αυτόν τον υπέροχο Μάρτιο δηλώνω ότι ήρθε η ώρα να πηδήξετε πίσω στο τρένο και να αγοράσετε. Και με αυτή μου τη δήλωση, επίσης, προκαλώ για άλλη μία φορά τον Dr Doom. Όπως είχα προβλέψει την ύφεση που ερχόταν, τώρα βλέπω τον πάτο της αγοράς και προβλέπω μια νέα bull market.

Όσον αφορά στον Dr Doom, φυσικά και αναφέρομαι στον (ξέρετε πολύ καλά ποιον) κ. Nouriel Roubini, τον φοβερό και τρομερό "οικονομολόγο των πάρτι", όπως τον αποκαλεί το περιοδικό "Portfolio", τον πανταχού παρόντα καθηγητή του New York University με την πολύ καλά λαδωμένη μηχανή δημοσίων σχέσεων και την "μποέμικη" ζωή, το αγαπημένο παιδί των media με τις ατελείωτες προβλέψεις οικονομικών καταστροφών.

Ο κ. Roubini άρχισε να γίνεται πολύ διάσημος τον Φεβρουάριο 2008, όταν στο blog του ανακοίνωσε ότι η ύφεση στην πραγματικότητα άρχισε τον Δεκέμβριο 2007 και ανέλυσε τα "12 βήματα προς τη μητέρα όλων των υφέσεων". Με εκείνη την ανάλυση απέκτησε και το παρατσούκλι Dr Doom, που όπως θα δούμε μοιράζεται με πολλούς ακόμη οικονομολόγους*.
 
Σήμερα, πάντως, ο κ. Roubini έχει τεράστιο πρόβλημα, το οποίο θα προκαλέσει πλήγμα στους θαυμαστές του, στους επενδυτές και στην αξιοπιστία του. Τον περασμένο Δεκέμβριο το Newsweek παρέθεσε ότι ο κ. Roubini προβλέπει πως "αυτή η ύφεση θα διαρκέσει έως τα τέλη του 2009", δηλαδή εννέα μήνες ακόμη. Ο ίδιος δήλωσε: "Όταν κάποια στιγμή βγούμε από την κρίση, θα είμαι ο πρώτος που θα πω πως έρχεται η ανάκαμψη. Ίσως τότε να πρέπει να με αποκαλείτε Dr Boom…".

Εγώ παραθέτω τους τέσσερις λόγους για τους οποίους ο κ. Roubini δεν θα καταφέρει ποτέ να υλοποιήσει την υπόσχεσή του, γιατί η αγορά θα ανακάμψει πριν προλάβει να μιλήσει. Και το θέμα είναι ότι όποιος επενδυτής περιμένει τον κ. Roubini να γίνει Dr Boom παίζει ρωσική ρουλέτα και θα χάσει το πραγματικό σημείο καμπής του χρηματιστηρίου.

1. Το χρηματιστήριο γυρίζει πριν πιάσει πάτο η οικονομία

Ανεξάρτητα από το τι λένε οι οικονομολόγοι, το χρηματιστήριο λειτουργεί ανεξάρτητα - είναι το ίδιο δείκτης. Οι μετοχές ιστορικά μπαίνουν στο παιχνίδι πριν ανακάμψει η οικονομία, συχνά έξι μήνες πριν από τον πάτο της οικονομίας.

2. Οι μετοχές βγάζουν πολλά λεφτά γρήγορα και στη συνέχεια πέφτουν για... ύπνο

Τον Ιανουάριο ο αρθρογράφος της "Wall Street Journal", κ. Jason Zweig, δημοσίευσε κάποια εντυπωσιακά στοιχεία: "Η Ιστορία δείχνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η αγορά πρακτικά δεν κάνει τίποτα. Μετά, εκεί που κανένας δεν το περιμένει, η αγορά εμφανίζει μια κολοσσιαία άνοδο ή πτώση - και στη συνέχεια πέφτει ξανά στον συνήθη λήθαργό της".
Τα νούμερα το αποδεικνύουν: Ο κ. Javier Estrada του IESE Business School στην Ισπανία μελέτησε τις ημερήσιες αποδόσεις του Dow Jones από το 1900. Βρήκε ότι, αν αφαιρεθούν οι 10 καλύτερες ημέρες, τα δύο τρίτα των συνολικών κερδών που αποκόμισε ο Dow κατά τα τελευταία 109 χρόνια… εξαφανίζονται. Αντιθέτως, αν αφαιρεθούν οι 10 χειρότερες ημέρες, η απόδοση του Dow τριπλασιάζεται.

3. Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει την επόμενη μεγάλη κίνηση

Δυστυχώς, οι αγορές φημίζονται για έλλειψη προβλεψιμότητας. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει εκ των προτέρων αυτές τις 10 καλύτερες ή τις 10 χειρότερες μέρες. Στη μελέτη "Stocks for the Long Run," ο καθηγητής κ. Jeremy Siegel εξέτασε όλες τις μεγάλες χρηματιστηριακές κινήσεις από το 1801 έως το 2001. Δύο αιώνες στοιχεία. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στο 75% των περιπτώσεων δεν υπάρχει λογική εξήγηση για τις μεγάλες κινήσεις ούτε προς τα πάνω ούτε προς τα κάτω. Όποιος προσπαθεί να βρει την ακριβώς κατάλληλη χρηματιστηριακή συγκυρία είναι χαμένος από χέρι.

4. Οι "αγαπημένοι των media" αναπόφευκτα κάνουν λάθος

Τα στοιχεία γι' αυτό το επιχείρημα παραθέτει ο κ. Philip Tetlock, ψυχολόγος ερευνητής στο Stanford University: Έπειτα από ανάλυση 82.361 προβλέψεων από 284 εμπειρογνώμονες, προκύπτει ότι η ακρίβεια των εκτιμήσεων δεν έχει να κάνει ούτε με τίτλους όπως ντοκτορά ή πολιτικές επιστήμες, ούτε με εμπειρία, ούτε με πηγές πληροφόρησης, ούτε με την ψυχοσύνθεση. Έχει να κάνει, αντιστρόφως, με τη φήμη.

Όσο πιο πολύ εμφανίζονται στα μέσα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, τόσο λιγότερο ακριβείς είναι. "Τα media προτιμούν τους εμπειρογνώμονες που είναι δυναμικοί, αποφασιστικοί και γεμάτοι αυτοπεποίθηση και αυτοί οι τύποι είναι που κατά κανόνα κάνουν λάθος στις προβλέψεις τους". Εξάλλου, ελάχιστοι θυμούνται το λάθος που έκανε ένας αναλυτής. Μας μένει η εντύπωση από την παρουσία και το ύφος τους, όχι από τις εκτιμήσεις τους…

* Μεταξύ των υπόλοιπων αναλυτών που είχαν χαρακτηριστεί Dr Doom γιατί πρόβλεψαν εγκαίρως τα δεινά που έρχονταν συγκαταλέγονταν επίσης ο οικονομολόγος του Χονγκ Κονγκ Marc Faber, ο θρυλικός Henry Kaufman της Salomon Bros, ο δισεκατομμυριούχος Richard Rainwater, ο Pete Peterson ιδρυτής της Blackstone Group και ο Bill Gross της Pimco (τον Νοέμβριο του 2007 είχε γράψει τους "17 λόγους για τους οποίους η Αμερική χρειάζεται ύφεση" και πρόβλεψε την οικονομική καταστροφή που ερχόταν).

Επίσης, ο ιστορικός του Harvard Niall Ferguson, ο κ. Warren Buffett, ο πρώην επικεφαλής της SEC, κ. Arthur Levitt και ο αρθρογράφος του "Forbes" οικονομολόγος κ. Gary Shilling (το 2004 είχε πει πως "τα δάνεια subprime είναι πιθανόν το μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει το έθνος στη συνέχεια".

Πράγματι, λοιπόν, πολλοί μας είχαν προειδοποιήσει… Εδώ που τα λέμε, εκ των υστέρων είναι λες και όλοι το γνωρίζαμε. Αλλά η άρνησή μας ήταν πανίσχυρη, κρυμμένη κάτω από τη νέα κουλτούρα της μεταδοτικής απληστίας.

Και μια τελευταία κρίσιμη προειδοποίηση: Η επόμενη bull market θα είναι βραχεία. Πρώτα θα ρουφήξει τα λεφτά κάτω από τα στρώματα όσων επενδυτών έχουν ρευστό. Μετά, η Wall Street θα αναπλάσει την παράνοια τύπου dotcom και τη μανία τύπου subprime. Και οι "ταύροι" της Wall Street θα δημιουργήσουν το επόμενο στάδιο για άλλη μία καταστροφική φούσκα. Γι’αυτό καλά θα κάνετε να είστε προσεκτικοί όταν ο κ. Roubini δηλώσει αργότερα ότι θέλει να τον αποκαλούμε Dr Boom. Τότε θα είναι πάρα πολύ αργά.

[Το κείμενο αποτελεί απόδοση της ανάλυσης του Paul B. Farrell στο MarketWatch.
Σημειώνεται ότι "Dr Doom" μεταφράζεται ελεύθερα "Δρ Καταστροφή" και "Dr Boom" "Δρ Άνθηση".

Στην πρώτη περίπτωση πρόκειται για τους αναλυτές που προβλέπουν καταστροφική οικονομική διολίσθηση και στη δεύτερη για όσους προβλέπουν ανθηρή ανάπτυξη.]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v