Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Σχέδια "αποδυνάμωσης" της SEC

Η κυβέρνηση Obama προετοιμάζεται να "αφαιρέσει" σειρά αρμοδιότητες από την αμερικανική Επιτροπή Ελέγχου Κεφαλαιαγοράς (SEC) και να τις "δώσει" στη Fed, σύμφωνα με το Bloomberg.

ΗΠΑ: Σχέδια
Η κυβέρνηση Obama προετοιμάζεται να "αφαιρέσει" σειρά αρμοδιότητες από την αμερικανική Επιτροπή Ελέγχου Κεφαλαιαγοράς (SEC) και να τις "δώσει" στη Fed, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η αρμόδια επιτροπή που έχει σχηματιστεί για την αναμόρφωση των αρχών ελέγχου των ΗΠΑ έχει καταθέσει πρόταση η εποπτεία μεγάλων χρηματοοικονομικών ομίλων να "περάσει" στη Fed και να μην είναι πλέον αρμοδιότητα της SEC.

Άλλωστε η SEC έχει δει το γόητρό της να πλήττεται από την κρίση, καθώς αρκετοί την κατηγορούν τόσο ότι δεν είδε τα προβλήματα των τραπεζών έγκαιρα όσο και ότι δεν ήταν ικανή να ελέγξει σκάνδαλα όπως αυτό της πυραμίδας του Bernard Madoff.

Την ίδια στιγμή η SEC δεν έχει κληθεί να συμμετάσχει στις επιτροπές που καταθέτουν προτάσεις για την αναδιάρθρωση του συστήματος επόπτευσης στις ΗΠΑ, με την επικεφαλής της κ. Mary Schapiro να μην έχει διστάσει να εκφράσει και δημόσια την αντίδρασή της γι’ αυτή την "απουσία".

"Θα ήταν ένα τεράστιο, ολέθριο λάθος", υποστηρίζει ο κ. Stanley Sporkin, πρώην ομοσπονδιακός δικαστής και πρώην κορυφαίο στέλεχος της SEC. "Ό,τι και να έχει κάνει ή να μην έχει κάνει η SEC, εξακολουθεί να αποτελεί τον βασικό... προστάτη των επενδυτών".

Ο υπ. Οικονομίας των ΗΠΑ, κ. Timothy Geithner, σε συνεργασία με τον κορυφαίο οικονομικό σύμβουλο του κ. Obama, κ. Lawrence Summers, επιβλέπει την όλη διαδικασία αναμόρφωσης των εποπτικών αρχών των ΗΠΑ. Ο κ. Geithner έχει τονίσει στο παρελθόν: "Θα πρέπει να υπάρξουν αρκετές αλλαγές στη διάρθρωση των αρμόδιων αρχών. Θα πρέπει να απλουστευθούν οι διαδικασίες, πιθανώς κάποιες επιτροπές να συγχωνευθούν".

Βασική αρμοδιότητα της SEC είναι ο έλεγχος της χρηματιστηριακής αγοράς, των πωλήσεων μετοχών και η εξασφάλιση ότι οι εισηγμένες εταιρίες φροντίζουν να ενημερώνουν ορθά και έγκαιρα τους επενδυτές για τις όποιες κινήσεις τους.

Η επιτροπή έχει πέντε μέλη, εκ των οποίων ο πρόεδρος και δύο μέλη προέρχονται από το εκάστοτε κυβερνών κόμμα και τα άλλα δύο από την αντιπολίτευση. Η κ. Schapiro, άλλωστε, διορίστηκε από τον κ. Obama, προκειμένου να αντικαταστήσει τον κ. Christopher Cox (επιλογή του πρώην Προέδρου κ. George Bush).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v