Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Greenspan: Προειδοποίηση για εμπορικές τράπεζες

Έντονες ανησυχίες για την κατάσταση των εμπορικών τραπεζών των ΗΠΑ εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της Fed, κ. Alan Greenspan, σε ομιλία του στο Bipartisan Policy Center.

Greenspan: Προειδοποίηση για εμπορικές τράπεζες
Έντονες ανησυχίες για την κατάσταση των εμπορικών τραπεζών των ΗΠΑ εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της Fed, κ. Alan Greenspan, σε ομιλία του στο Bipartisan Policy Center.

Σύμφωνα με τον κ. Greenspan, οι κεφαλαιουχικές ανάγκες των τραπεζών είναι κατά πολύ υψηλότερες από αυτές που αποκάλυψε το "τεστ κόπωσης" και εάν δεν υπάρξει επίλυση και αυτού του προβλήματος τότε η τελική ανάκαμψη δεν θα φτάσει και τόσο σύντομα.

"Υπάρχει ανάγκη για εύρεση περισσότερων κεφαλαίων από τις εμπορικές τράπεζες. Παράλληλα εάν οι τιμές ακινήτων δεν πιάσουν πάτο, τότε η κρίση δεν πρόκειται να ξεπεραστεί".

Όπως τόνισε, η συνεχιζόμενη υποχώρηση στις τιμές ακινήτων θέτει σε κίνδυνο αρκετούς δανειζόμενους. "Βρισκόμαστε στα όρια, εάν αυτό το πρόβλημα δεν λυθεί τότε οφείλω να ομολογήσω ότι ανησυχώ πάρα πολύ για το μέλλον".

Πάντως, δεν ήταν εντελώς απαισιόδοξος, υπογραμμίζοντας ότι οι οικονομικές συνθήκες τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες χώρες του κόσμου έχουν βελτιωθεί, γεγονός το οποίο θα πρέπει να θεωρείται εξαιρετικό, με δεδομένη τη σφοδρότητα της κρίσης.

Εξέφρασε την αντίθεσή του στη δημιουργία συμβουλίου εποπτείας συστημικών κινδύνων, το οποίο υποστηρίζουν τόσο η κυβέρνηση Obama όσο και ο πρόεδρος της Fed, κ. Ben Bernanke. "Εάν δώσεις δύναμη σε κάποιους ανθρώπους, έστω και εξαιρετικά έξυπνους, αλλά ταυτόχρονα τους ζητήσεις να ξεπεράσουν τις δυνάμεις τους, τότε το μόνο που μπορείς να πετύχεις είναι η δημιουργία ακόμη περισσότερων προβλημάτων", κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v