Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Marc Faber: Θα γίνει της… Ζιμπάμπουε στις ΗΠΑ

Η αμερικανική οικονομία θα υποστεί «υπερπληθωρισμό» που θα πλησιάσει τα επίπεδα της …Ζιμπάμπουε, γιατί η Federal Reserve θα αποφεύγει να αυξήσει τα επιτόκια, πιστεύει ο «γκουρού» των επενδύσεων Marc Faber.

Marc Faber: Θα γίνει της… Ζιμπάμπουε στις ΗΠΑ
Η αμερικανική οικονομία θα υποστεί «υπερπληθωρισμό» που θα πλησιάσει τα επίπεδα της …Ζιμπάμπουε, γιατί η Federal Reserve θα αποφεύγει να αυξήσει τα επιτόκια, πιστεύει ο «γκουρού» των επενδύσεων Marc Faber.

Οι τιμές κινδυνεύουν να αυξηθούν με ρυθμούς που πλησιάζουν εκείνους της πολύπαθης αφρικανικής χώρας, δήλωσε ο κ. Faber σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. Ο πληθωρισμός ανήλθε στο αστρονομικό μέγεθος του 230.000.000% τον Ιούλιο, τον τελευταίο μήνα που διαθέτει ετήσια στοιχεία η στατιστική υπηρεσία της Ζιμπάμπουε.

«Είμαι 100% βέβαιος ότι οι ΗΠΑ θα μπουν σε υπερπληθωρισμό,» δήλωσε ο κ. Faber. «Το πρόβλημα με την τόση αύξηση του κυβερνητικού χρέους είναι ότι, όταν έρθει η ώρα που θα πρέπει η Fed να αυξήσει τα επιτόκια, θα είναι απρόθυμη να το κάνει, οπότε ο πληθωρισμός θα αρχίσει να επιταχύνεται.»

Ο διοικητής της Federal Reserve Bank της Φιλαδέλφειας, Charles Plosser, δήλωσε ότι ο πληθωρισμός μπορεί να ανέλθει στο 2,5% το 2011. Το ποσοστό είναι υψηλότερο από την μακροχρόνια προτιμώμενη κλίμακα του 1,7% με 2% και έρχεται σε αντίθεση με τις ανησυχίες ορισμένων αξιωματούχων και οικονομολόγων ότι η οικονομική διολίσθηση μπορεί να προκαλέσει ευρεία πτώση τιμών.»

Κι άλλοι ιδιώτες αναλυτές φοβούνται ότι υπάρχει κίνδυνος πληθωρισμού εξαιτίας της τεράστιας ρευστότητας που έχει εισέλθει στο τραπεζικό σύστημα. «Εχω την ελπίδα ότι η Fed θα έχει κάποια στρατηγικό εξόδου να εφαρμόσει ώστε να αποτραβηχτεί όλη η ρευστότητα την κατάλληλη στιγμή, τονίζει ο David Cohen της Action Economics στο Bloomberg.

Η παγκόσμια οικονομία δεν θα επιστρέψει στην «ευμάρεια» του 2006 και του 2007, ακόμη κι όταν ανακάμψει από την ύφεση, δήλωσε ο κ. Faber. Το αμερικανικό χρηματιστήριο δεν πρόκειται να διολισθήσει σε νέα χαμηλά, καθώς βοηθιέται από την αυξημένη προσφορά χρήματος… Πάντως, οι μετοχές διεθνώς είναι μάλλον υπερ-αγορασμένες και δεν είναι φθηνές,» πρόσθεσε ο κ. Faber.

Ο κ. Faber, "ιδιοκτήτης" του Νewsletter "Gloom, Boom & Doom" μεταξύ άλλων, είχε δηλώσει στις 7 Απριλίου ότι οι αμερικανικές μετοχές θα υποχωρήσουν έως 10% πριν ανακάμψουν. Ο δείκτης Standard & Poor’s 500 έχει έκτοτε ενισχυθεί 9%.

Επιπλέον, ο κ. Faber, που δήλωσε χθες ότι αυξάνει τις επενδύσεις του σε χρυσό, είχε συμβουλεύσει αγορά του πολυτίμου μετάλλου στο ξεκίνημα του οκταετούς ράλι, όταν διαπραγματευόταν κάτω από τα 300 δολ. ανά ουγκιά. Τέλος είχε συμβουλεύσει τους επενδυτές να «βγουν» από το αμερικανικό χρηματιστήριο μια εβδομάδα πριν το αποκαλούμενο κραχ της Μαύρης Δευτέρας, το 1987.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v