Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΠΟΥ: Η πρώτη πανδημία του 21ου αιώνα (Α Η1Ν1)

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακήρυξε την πρώτη πανδημία του 21ου αιώνα στον πλανήτη, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Σουηδίας.

ΠΟΥ: Η πρώτη πανδημία του 21ου αιώνα (Α Η1Ν1)
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακήρυξε την πρώτη πανδημία του 21ου αιώνα στον πλανήτη, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Σουηδίας.

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών αύξησε το επίπεδο συναγερμού για πανδημία στο στάδιο 6, το υψηλότερο στην κλίμακα, εξαιτίας του ιού Α Η1Ν1.

Η απόφαση του ΠΟΥ θα επιφέρει αυξημένα υγειονομικά μέτρα στα 193 μέλη του οργανισμού.

Η μετακίνηση στο στάδιο 6 οφείλεται στο γεγονός ότι η ασθένεια, γνωστή ως γρίπη των χοίρων, επεκτείνεται γεωγραφικά, αλλά δεν καθρεφτίζει απαραιτήτως τη μεγάλη επικινδυνότητά της.

Όσον αφορά στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με ενημέρωση του FOCAL POINT (ΕΚΕΠΥ), διά του International Health Regulation (IHR) το επίπεδο εγρήγορσης των κρατών-μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη νέα γρίπη Α1Ν1 ανήλθε από τη φάση 5 στη φάση 6 (πανδημία), από τις 18:00 ώρα Ελλάδος.

Η απόφαση του ΠΟΥ, ο οποίος θα προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις στις 19:00 ώρα Ελλάδος, ελήφθη λόγω της ταχύτητας εξάπλωσης του ιού ιδιαίτερα στο νότιο ημισφαίριο και όχι λόγω κριτηρίων βαρύτητας της νόσου.

Το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μέσω των αρμόδιων φορέων του ΕΚΕΠΥ και ΚΕΕΛΠΝΟ εφαρμόζει ήδη τα αντίστοιχα μέτρα της φάσης 6.

Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος με αφορμή τα νέα δεδομένα προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

"Η Ελλάδα είναι απόλυτα προετοιμασμένη και γι' αυτό το στάδιο εξάπλωσης της νέας γρίπης. Το σύστημα τελεί κάτω από διαρκή εγρήγορση και ετοιμότητα, με βάση και το προβλεπόμενο από την πρώτη στιγμή σχέδιο. Δεν υπάρχει συνεπώς λόγος ανησυχίας εξαιτίας της ηπιότητας της νόσου και της θερινής περιόδου, αλλά κυρίως και λόγω της θωράκισης της χώρας μας απέναντι σε αυτήν".

Για αποτελεσματικότερες ενέργειες του υπουργείου ο κ. Αβραμόπουλος συγκάλεσε για αύριο το πρωί στις 10 στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας σύσκεψη της Επιστημονικής Επιτροπής Αντιμετώπισης της νέας γρίπης, μετά το πέρας της οποίας θα προβεί σε ανακοινώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v