Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Οι αντιδράσεις στη μεταρρύθμιση

Η αναμόρφωση του χρηματοοικονομικού συστήματος των ΗΠΑ από την κυβέρνηση Obama είναι απόλυτα φυσιολογικό να προκαλέσει αντιδράσεις είτε θετικές είτε αρνητικές.

ΗΠΑ: Οι αντιδράσεις στη μεταρρύθμιση
Η αναμόρφωση του χρηματοοικονομικού συστήματος των ΗΠΑ από την κυβέρνηση Obama είναι απόλυτα φυσιολογικό να προκαλέσει αντιδράσεις είτε θετικές είτε αρνητικές.

Οι πρώτοι που σαφώς δεν αισθάνονται καθόλου ικανοποιημένοι είναι όσοι δραστηριοποιούνται στις αγορές Over-The-Counter (OTC) παραγώγων καθώς και οι διαχειριστές των hedge funds τους οποίους η κυβέρνηση θέτει σε στενωπό παρακολούθησης.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει εκτενής ανάλυση του MarketWatch, κάποιοι παρατηρητές των εποπτικών αρχών υποστηρίζουν ότι η μεταρρύθμιση είναι αρνητική για τράπεζες και χρηματοοικονομικούς ομίλους.

Σύμφωνα με τον κ. Jaret Seiberg, αναλυτή της Concept Capital, η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τις απαιτήσεις για την κεφαλαιουχική επάρκεια και ρευστότητα των τραπεζών θα πλήξει την κερδοφορία τους.

Στον αντίποδα, σε report του το Brookings Institute θεωρεί ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι και τόσο επιθετικές. Σύμφωνα με το κορυφαίο αμερικανικό think tank, "ο φόβος πολιτικών συγκρούσεων ανάγκασε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε περισσότερο γενναίες αλλά ταυτόχρονα απαραίτητες μεταρρυθμίσεις".

Κατά τον κ. Douglas Elliott του Brookings, η αμερικανική κυβέρνηση θα έπρεπε να προχωρήσει σε "συγχωνεύσεις" εποπτικών αρχών, προκειμένου ο έλεγχος των τραπεζών και της αγοράς να περάσει σε λιγότερα χέρια και άρα να γίνει περισσότερο ευέλικτος και αποτελεσματικός".

Αντίθετη στις μεταρρυθμίσεις είναι και η American Banking Association, θεωρώντας ότι ο περιορισμός των αρμοδιοτήτων του Office of Thrift είναι ιδιαίτερα αποτυχημένη και πιθανώς καταστροφική απόφαση.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, ο κ. Obama έχει τη στήριξη του κόμματός του στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στα υπόλοιπα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ, γεγονός που τον καθιστά περισσότερο ήρεμο σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v