Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

The Banker: Τσεκούρι 85% στα τραπεζικά κέρδη

Τα κέρδη των διεθνών τραπεζών «βούλιαξαν» 85% πέρσι στα 115 δισ. δολ. από 781 δισ. και η απόδοση ιδίων κεφαλαίων κατακρημνίστηκε στο 2,69% από 20%, σύμφωνα με την 39η ετήσια έρευνα του περιοδικού The Banker.

The Banker: Τσεκούρι 85% στα τραπεζικά κέρδη
Τα κέρδη των διεθνών τραπεζών «βούλιαξαν» 85% πέρσι στα 115 δισ. δολάρια έναντι 781 δισ. δολαρίων στο προηγούμενο έτος και η απόδοση ιδίων κεφαλαίων (return on equity) κατακρημνίστηκε στο 2,69% από 20%, σύμφωνα με την έρευνα 2009 του περιοδικού The Banker.

Στην ετήσια κατάταξη με τις 1.000 ισχυρότερες τράπεζες του πλανήτη, που συντάσσει από το 1970 το περιοδικό, η JPMorgan ανακηρύσσεται Νο1, δηλαδή η ισχυρότερη τράπεζα στον κόσμο, από την τέταρτη θέση που κατείχε στην προηγούμενη έκθεση. Η κατάταξη προκύπτει βάση της κεφαλαιακής ισχύος των οίκων, δηλαδή τον όγκο των κεφαλαίων Tier 1 που κατέχουν.

Την μεγαλύτερη υποβάθμιση μεταξύ όλων των οίκων πέρσι, υπέστη η Royal Bank of Scotland, που υπέστη ζημία ύψους 59,3 δισ. δολαρίων. Η Citigroup είχε ζημία 53 δισ. δολ. και η Wells Fargo 47,8 δισ. δολ., με βάση τα στοιχεία του The Banker.

Στην δεύτερη θέση της κατάταξης βρίσκεται η Bank of America, στην τρίτη η Citigroup και στην τέταρτη η RBS. Την JPMorgan βοήθησε στην ανέλιξή της η εξαγορά της Bear Stearns και της Washington Mutual, ενώ την Bank of America στήριξε η εξαγορά της Merrill Lynch.

Η HSBC έπεσε στο Νο5 από το Νο1 αλλά πάντως είναι η μόνη στο Top5 που έλαβε κρατικά κεφάλαια. Αν εξαιρέσουμε αυτή την κυβερνητική στήριξη, θα ερχόταν τρίτη. Η Mitsubishi UFJ ήταν η ασιατική τράπεζα με την καλύτερη θέση, την 7η στη γενική κατάταξη, μια βαθμίδα πανω από την κινεζική ICBC.

Η ICBC ήταν η πλέον κερδοφόρος τράπεζα στην έρευνα του The Banker, με κέρδη 21,3 δισ. δολ.

Και οι πέντε πιο κερδοφόρες τράπεζες προέρχονταν από την Κίνα ή την Ισπανία. Δεύτερη ακολούθησε η China Construction Bank με κέρδη 17,5 δισ. δολ., τρίτη η Santander ($15,8 δισ.), ενώ ακολούθησαν η Bank of China ($12,6 δισ.) και η BBVA (9,6 δισ. δολ.) και στη συνέχεια η HSBC ($9,3 δισ.) και η Barclays ($8,9 δισ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v