Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα: "Ευθύνη" στους θεσμικούς για την πτώση

Οι θεσμικοί επενδυτές είναι ο βασικός καταλύτης που οδηγεί σε έντονες διακυμάνσεις το χρηματιστήριο της Κίνας, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το MarketWatch.

Κίνα: Ευθύνη στους θεσμικούς για την πτώση
Οι θεσμικοί επενδυτές είναι ο βασικός καταλύτης που οδηγεί σε έντονες διακυμάνσεις το χρηματιστήριο της Κίνας, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το MarketWatch.

Σύμφωνα με το MarketWatch η ευθύνη δεν μπορεί να αποδοθεί στους «λιανικούς, απλούς επενδυτές», καθώς το εύρος των κινήσεων που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες στην κινεζική αγορά μπορεί να προέλθει μόνο από την δραστηριότητα μεγάλων funds, δηλαδή από το «σημείο αναφοράς» των θεσμικών επενδυτών.

«Οι απλοί επενδυτές δεν έχουν τέτοιες δυνάμεις. Δεν μπορούν να δημιουργήσουν τόσο έντονη μεταβλητότητα», τονίζει στο MarketWatch, ο κ. Castor Pang, αναλυτής στην χρηματιστηριακή εταιρεία Sun Hung Kai Financial.

Υπενθυμίζεται ότι ο Shanghai Composite έχει υποχωρήσει 23% από το υψηλό επίπεδο που άγγιξε στις 4 Αυγούστου, με τις κινεζικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στην αγορά του Χονγκ Κονγκ να χάνουν 9% της αξίας τους κατά τη διάρκεια του Αυγούστου.

Πάντως οι εισροές σε αμοιβαία κεφάλαια της Ασίας έχει υποχωρήσει κάθετα, φθάνοντας μόλις στα 203 εκατ. δολάρια τον Αύγουστο από 3,6 δισ. δολάρια που ήταν στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουλίου 2009, βάσει στοιχείων της EPFR Global.

Την ίδια στιγμή οι λιανικοί επενδυτές έχουν φροντίσει να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους, με τους Κινέζους να «ανοίγουν» περίπου 700.000 νέους λογαριασμούς trading ανά βδομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Κατά τον κ. Sun Hung τα funds προχωρούν σε ρευστοποιήσεις καθώς θεωρούν ότι οι αποτιμήσεις έχουν «φουσκώσει» αρκετά και υπό την εκτίμηση ότι το Πεκίνο θα «μαζέψει» αρκετά την επέκταση των χορηγήσεων τόσο προς εταιρίες όσο και προς καταναλωτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v