Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ecofin: Φτιάχνουν κλίμα χαλάρωσης των προθεσμιών

Κλίμα υπέρ της χρονικής παράτασης για το 2011 σε ό,τι αφορά την επίτευξη των στόχων των προγραμμάτων σταθεροποίησης φαίνεται να διαμορφώνεται κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του άτυπου συμβουλίου Ecofin.

Ecofin: Φτιάχνουν κλίμα χαλάρωσης των προθεσμιών
Κλίμα υπέρ της χρονικής παράτασης για το 2011 σε ό,τι αφορά την επίτευξη των στόχων των προγραμμάτων σταθεροποίησης φαίνεται να διαμορφώνεται κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του άτυπου συμβουλίου Ecofin που πραγματοποιείται στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

Οι απόψεις των υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης συγκλίνουν αφενός στο ότι και το 2010 οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα χρειαστεί να ενισχυθούν και αφετέρου στο γεγονός πως το 2011 θα είναι κομβικό για την ανάκαμψη - αυτό αν επιβεβαιωθεί, θα καταστήσει εξαιρετικά χρήσιμη τη χαλάρωση των προθεσμιών που έχουν τεθεί από τις Βρυξέλλες.

Μια τέτοια οριστική εξέλιξη θα εξυπηρετούσε σε μεγάλο βαθμό και τα ελληνικά συμφέροντα εν όψει και του αιτήματος που σχεδιάζει να υποβάλει η ελληνική πλευρά για διετή παράταση σε σχέση με το έλλειμμα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν πάνω σε κάποιες βασικές αρχές για τη στρατηγική εξόδου με την οποία θα αποκλιμακωθούν τα μέτρα οικονομικής στήριξης, αλλά άφησαν ανοιχτό το ζήτημα πότε θα εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα.

"Είναι η κατάλληλη ώρα για να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε και να επικοινωνούμε αξιόπιστες στρατηγικές εξόδου. Σήμερα κάναμε τις πρώτες συζητήσεις για στρατηγικές εξόδου". Αυτό δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Anders Borg, υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας, η οποία έχει την κυλιόμενη προεδρία της Ε.Ε., μετά το πέρας της πρώτης συνεδρίασης της διήμερης άτυπης συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. στο σουηδικό λιμάνι Γκέτεμποργκ.

Οι υπουργοί του Ecofin δεν έκαναν πάντως καμία δήλωση σχετικά με το πότε θα πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζεται η στρατηγική εξόδου, σημειώνοντας μόνο πως τα προγράμματα στήριξης θα πρέπει για την ώρα να συνεχιστούν.

Το ζήτημα του χρονοδιαγράμματος των στρατηγικών εξόδου προκάλεσε ακανθώδεις συζητήσεις στο Ecofin της Πέμπτης αφού η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία δεν θέλουν να ανακοινωθεί συγκεκριμένη ημερομηνία εφαρμογής των στρατηγικών εξόδου. Αντιθέτως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι σκανδιναβικές χώρες, η Γερμανία και η Ολλανδία ζητούν να υπάρξουν δεσμεύσεις για το 2011- και αυτό δείχνει ότι η αντίδραση της Κομισιόν θα είναι έντονη και οι διαπραγματεύσεις επίπονες.   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v