Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

E.E:Κοντά σε ένταξη η Κροατία, συνομιλίες με πΓΔΜ

Η Κροατία βρίσκεται κοντά στην ένταξη στην ΕΕ, ενώ άλλα επίδοξα μέλη, όπως η Τουρκία, οφείλουν να επιτείνουν τις προσπάθειες, ανακοίνωσε η Κομισιόν, προσθέτοντας ότι συστήθηκε έναρξη της διαδικασίας για την πΓΔΜ.

E.E:Κοντά σε ένταξη η Κροατία, συνομιλίες με πΓΔΜ
Η Κροατία βρίσκεται κοντά στην διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι διαπραγματεύσεις προσχώρησης θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν κατά το επόμενο έτος, ενώ άλλα επίδοξα μέλη, όπως η Τουρκία, οφείλουν να επιτείνουν τις προσπάθειες, ανακοίνωσε η Ε.Ε. στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης των εξελίξεων στην διαδικασία διεύρυνσης.

Ο αρμόδιος για την διεύρυνση επίτροπος, Olli Rehn, δήλωσε επίσης ότι έκανε σύσταση υπέρ της έναρξης της διαδικασίας ένταξης με την πΓΔΜ. «Η χώρα έχει πραγματοποιήσει πειστική πρόοδο,» δήλωσε ο Επίτροπος και «Είμαστε σε θέση να προτείνουμε την έναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών με την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας.»

Στην έκθεση, η Κομισιόν τονίζει την πρόοδο που σημείωσαν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και η Τουρκία στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση κατά τη διάρκεια ενός δύσκολου έτους παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, και αναφέρει τις κυριότερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι χώρες αυτές κατά τους προσεχείς μήνες και έτη.

Σύμφωνα με την πρόοδο που σημειώθηκε, η Επιτροπή αποφάσισε να διατυπώσει σύσταση για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Η ελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων για τα Δυτικά Βαλκάνια, σημαντικό βήμα για την περιοχή, θα προχωρήσει ουσιαστικά το 2010.

Η διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ εξελίσσεται επί του παρόντος στο πλαίσιο βαθιάς και εκτεταμένης ύφεσης, η οποία έχει πλήξει τόσο την ΕΕ όσο και τις χώρες της διεύρυνσης. Η διαδικασία προσχώρησης δεν πρέπει να ανασταλεί λόγω διμερών διαφορών, τις οποίες πρέπει να επιλύσουν τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Κατά την παρουσίαση των εγγράφων για τη διεύρυνση, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος Olli Rehn δήλωσε: «Η στρατηγική διεύρυνσης την οποία παρουσιάζουμε σήμερα αποτελεί απόδειξη της δέσμευσής μας για το ευρωπαϊκό μέλλον των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας.

Στους δύσκολους αυτούς καιρούς οικονομικής κρίσης, οι αιτήσεις προσχώρησης της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου τονίζουν την δύναμη έλξης που εξακολουθεί να ασκεί η Ένωση και τον ρόλο μας στην προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας. Η αίτηση της Ισλανδίας προσδίδει νέα διάσταση στην ατζέντα μας για τη διεύρυνση.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v