Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ρώσικοι οίκοι ”κόβουν” διατραπεζικές πιστώσεις

Οι ρωσικές τράπεζες μειώνουν δραστικά τις γραμμές διατραπεζικής πιστωτικής διευκόλυνσης, μετά την αδυναμία αποπληρωμής ομολόγων από δύο οίκους. Αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι δεν υπάρχει κίνδυνος επανάληψης της κρίσης του ’98.

Οι ρώσικοι οίκοι ”κόβουν” διατραπεζικές πιστώσεις
Οι ρωσικές τράπεζες διέκοψαν ορισμένες μεταξύ τους πιστώσεις και τα διατραπεζικά επιτόκια δανεισμού εκτινάχθηκαν στα ύψη, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για καταρρεύσεις τραπεζών, μετά την αποτυχία δύο οίκων να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή ομολόγων.

Τα επιτόκια με τα οποία οι τράπεζες προσφέρουν κεφάλαια σε άλλες τράπεζες για μια ημέρα εκτινάχθηκαν έως το 20% (από 2%- 3%) σύμφωνα με την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας, αντιδρώντας στην αθέτηση αποπληρωμής ομολόγων από την OOO Sodbusinessbank και την CreditTrust. Πρόκειται για την πρώτη αδυναμία αποπληρωμής μετά την κρίση του 1998.

Αναλυτές αναφέρουν στους πελάτες τους ότι ”οι ρωσικές τράπεζες κόβουν τις μεταξύ τους χρηματοδοτικές διευκολύνσεις μαζικά”, αλλά τονίζουν ότι ”πιστεύουμε πως η τρέχουσα ένταση αφορά συγκεκριμένες τράπεζες και δεν υπάρχει παραλληλισμός με την κρίση του συστήματος του 1998”, όπως δηλώνει κορυφαίος αναλυτής της United Financial Group στη Μόσχα.

Οι διεθνείς πιστωτικοί οίκοι παροτρύνουν τη Ρωσία να βελτιώσει το εποπτικό σύστημα των εθνικών τραπεζών, μεταξύ των οποίων υπάρχουν πάρα πολλοί αδύναμοι οίκοι που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ογκώδεις ροές κεφαλαίων τις οποίες προκαλεί η μεγαλύτερη οικονομική διεύρυνση μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v