Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απεργία στη Νιγηρία, ανησυχούν οι πετρελαιαγορές

Παρέλυσε η Νιγηρία, καθώς εκατομμύρια εργαζόμενοι απεργούν διαμαρτυρόμενοι για τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων. Φόβοι αναταραχής στην προσφορά πετρελαίου, μολονότι οι πετρελαϊκές πολυεθνικές δηλώνουν ότι έχουν διασφαλίσει την ομαλή προσφορά του προϊόντος.

Απεργία στη Νιγηρία, ανησυχούν οι πετρελαιαγορές
Παρέλυσε η Νιγηρία, καθώς εκατομμύρια εργαζόμενοι απεργούν διαμαρτυρόμενοι για τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, οι δρόμοι της εμπορικής πρωτεύουσας της χώρας, του Λάγος, έχουν ερημώσει στο πλαίσιο της γενικής απεργίας που έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει τρεις εβδομάδες.

Η κινητοποίηση αποφασίστηκε μολονότι το ανώτατο δικαστήριο της χώρας παρήγγειλε στα εργατικά συνδικάτα να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις και συνέστησε στην κυβέρνηση να ρίξει τις τιμές της βενζίνης στα επίπεδα του Φεβρουαρίου.

Η κυβέρνηση απήντησε ότι θα ανταποκριθεί στη σύσταση, αλλά τα συνδικάτα δήλωσαν ότι δεν θα αναστείλουν τις στάσεις εργασίας εάν δεν υλοποιηθεί η δέσμευση.

Παρατηρητές εκφράζουν φόβους αναταραχής στην προσφορά πετρελαίου από τη Νιγηρία, αλλά πάντως οι πετρελαϊκές πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην αφρικανική χώρα δηλώνουν ότι έχουν εφαρμόσει σχέδιο ”αυτόματου πιλότου” προκειμένου να εξασφαλίσουν την ομαλή προσφορά πετρελαίου. Μέχρι στιγμής οι διεθνείς τιμές πετρελαίου δεν επηρεάζονται από την απεργία.

Οι τιμές στα βενζινάδικα της Νιγηρίας έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι τον Ιούνιο, όταν η κυβέρνηση κατάργησε τις επιδοτήσεις και τους ελέγχους τιμών καυσίμων. Η κυβέρνηση διατηρεί πάντως εργαλεία ελέγχου των τιμών μέσω μιας ”επιτροπής μετόχων” στην πετρελαϊκή βιομηχανία.

Η κατάργηση των επιδοτήσεων, που είχε στόχο τις περικοπές των κρατικών δαπανών και την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, αντιμετωπίζεται με οργή από τους 130 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας, που στη συντριπτική πλεινότητά τους ζουν με ένα δολάριο την ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v