Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΙΕΑ: Αύξηση-ρεκόρ 24 ετών στη ζήτηση καυσίμων 2004

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί φέτος κατά 2,3 εκατ. βαρέλια, με τη μεγαλύτερη αύξηση σε 24 χρόνια, καθώς η απρόσμενη αύξηση της χρήσης καυσίμων στη Βραζιλία και την Ινδία συνδυάζεται με την εκτίναξη της ζήτησης από τις ΗΠΑ και την Κίνα, ανακοίνωσε η ΙΕΑ.

ΙΕΑ: Αύξηση-ρεκόρ 24 ετών στη ζήτηση καυσίμων 2004
Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί φέτος κατά 2,3 εκατομμύρια βαρέλια, με τη μεγαλύτερη αύξηση σε 24 χρόνια, καθώς η απρόσμενη αύξηση της χρήσης καυσίμων στη Βραζιλία και την Ινδία συνδυάζεται με την εκτίναξη της ζήτησης από τις ΗΠΑ και την Κίνα, ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας.

Σύμφωνα με τον διεθνή ενεργειακό οργανισμό, η χρήση βενζίνης, πετρελαίου και άλλων καυσίμων θα αυξηθεί κατά 2,3 εκατομμύρια βαρέλια, 360.000 περισσότερα από την πρόβλεψη του περασμένου μήνα, ώστε να φτάσει στο σύνολο των 81,1 εκατομμυρίων. Η νέα πρόβλεψη της ΙΕΑ είναι διπλάσια από τα 1.06 εκατ. βαρέλια για τα οποία έκανε λόγο στην έκθεση του Οκτωβρίου.

Οι υψηλές τιμές πετρελαίου δεν πτοούν τη ζήτηση, η οποία θα ξεπερνά τις προβλέψεις σε όλα τα τρίμηνα της φετινής χρονιάς, αναφέρει η Ιnternational Energy Agency, η ενεργειακή υπηρεσία των βιομηχανικών κρατών του ΟΟΣΑ. Στο τρέχον τρίμηνο η ζήτηση θα είναι 79,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, δηλαδή 1,1 εκατ. βαρέλια περισσότερα από την πρόβλεψη του προηγούμενου μήνα.

Η παγκόσμια ζήτηση, συνεχίζει η ΙΕΑ, θα αναπτυχθεί φέτος με την μεγαλύτερη αύξηση από το 1980. Στην αναβάθμιση των προβλέψεων συνέβαλε η μεγαλύτερη της αναμενόμενης διόγκωση της ζήτησης από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Ινδία και την Κίνα.

Η ζήτηση της Κίνας, της πλέον ενεργοβόρου χώρας μετά τις ΗΠΑ, θα αυξηθεί φέτος με ρυθμό 14% στα 6,28 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Στην Ινδία η ζήτηση εκτινάχθηκε τον Μάρτιο 11,3% στο ρεκόρ των 2,57 εκατ. βαρελιών την ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v