Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκθεση- κόλαφος για την Shell στη Νιγηρία

Η Shell ίσως πρέπει να αποσυρθεί από τις χερσαίες πετρελαϊκές δραστηριότητες στη Νιγηρία, καθώς η παρουσία της τροφοδοτεί εμφύλιες συγκρούσεις στην αφρικανική χώρα που προσφέρει στην εταιρία το 9% του πετρελαίου της, αναφέρει έκθεση την οποία χρηματοδότησε ο ίδιος ο πετρελαϊκός κολοσσός.

Εκθεση- κόλαφος για την Shell στη Νιγηρία
Η Royal Dutch/Shell ίσως οφείλει να αποσυρθεί από τις χερσαίες πετρελαϊκές δραστηριότητες στη Νιγηρία, καθώς η παρουσία της τροφοδοτεί τις εμφύλιες συγκρούσεις στην αφρικανική χώρα, η οποία προσφέρει στην εταιρία το 9% του πετρελαίου της, αναφέρει έκθεση την οποία χρηματοδότησε ο ίδιος ο πετρελαϊκός κολοσσός.

Οι βιαιοπραγίες στο Δέλτα του Νίγηρα, όπου βρίσκονται τα περισσότερα πετρελαϊκά αποθέματα της Νιγηρίας, έχουν αποτέλεσμα τουλάχιστον 1.000 νεκρούς το χρόνο, σύμφωνα με την έρευνα που προσθέτει ότι ορισμένες συμμορίες εγκληματιών πωλούν κλεμμένο πετρέλαιο για να αγοράσουν όπλα. Η έρευνα αναφέρει ότι η ίδια η Shell τροφοδοτεί τις βιαιοπραγίες και ίσως χρειαστεί να αποσυρθεί από την περιοχή μέχρι το 2009.

Η ηγεσία της Shell διαφωνεί πάντως με την πρόταση αποχώρησης από την πλούσια πετρελαϊκή περιοχή και δηλώνει ότι θα προτιμήσει ”να συμβάλλει στην μείωση των εξάρσεων βίας μεταβάλλοντας την πολιτική της σε επίπεδο λειτουργίας, ασφάλειας και κοινωνικής συνεισφοράς.”

Την έρευνα χρηματοδότησε η ίδια Shell και διενήργησε η WAC Global Services, ομάδα εμπειρογνωμόνων στην επίλυση εθνικών συγκρούσεων που εδρεύει στο Λάγος της Νιγηρίας.

Η Νιγηρία ήταν το 2002 η τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγός για την Shell, προσφέροντάς της 215.000 βαρέλια την ημέρα. Η δυτικο-αφρικανική χώρα είναι το τέταρτο ισχυρότερο μέλος του OPEC βάση παραγωγής, καθώς προσφέρει 2,33 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Για την παρουσία της Shell στη Νιγηρία ακούγονται έντονες επικρίσεις, από τις ελώδεις ακτές του Νίγηρα μέχρι τις αίθουσες των διοικητικών συμβουλίων του Λονδίνου, μετά τον απαγχονισμό του συγγραφέα Ken Saro-Wiwa το 1995 από την τότε στρατιωτική κυβέρνηση του Στρατηγού Sani Abacha.

Ο Saro-Wiwa είχε πρωτοστατήσει σε διαδηλώσεις κατά της Shell, κατηγορώντας τον πετρελαϊκό κολοσσό ότι μολύνει το περιβάλλον και υποστηρίζει τις επιθέσεις της αστυνομίας για να καταπνίξει τις αντιδράσεις για το έργο της. Η Shell είχε αρνηθεί τις κατηγορίες.

Η Shell εξάγει πετρέλαιο από τη Νιγηρία επί 50 έτη. Το 70% των κατοίκων του πολυπληθέστερου έθνους της Αφρικής ζουν με μισθό χαμηλότερο του ενός δολαρίου την ημέρα. Χθες ξεκίνησε στη χώρα γενική απεργία με αντικείμενο διαμαρτυρίας την αύξηση στις τιμές των καυσίμων, πυροδοτώντας νέες ανησυχίες για την προσφορά πετρελαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v