Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ευρώπη στο επίκεντρο των deals

Aύξηση των deals θα φέρει το 2010 και η Ευρώπη θα βρίσκεται στο επίκεντρο αφού εκτιμάται ότι θα πετύχει τον μεγαλύτερο ρυθμό ανόδου. Ύστερα από μία κακή χρονιά, το 2010 θα σημειωθεί άνοδος επιχειρηματικών συμφωνιών.

  • του Στέφανου Κορέλλη
Η Ευρώπη στο επίκεντρο των deals
Aύξηση των deals θα φέρει το 2010 και η Ευρώπη θα βρίσκεται στο επίκεντρο αφού εκτιμάται ότι θα πετύχει τον μεγαλύτερο ρυθμό ανόδου. Ύστερα από μία πάρα πολύ κακή χρονιά, που γύρισε την αξία των deals στο μακρινό 1995, είναι δεδομένο πως το 2010 θα σημειωθεί άνοδος των επιχειρηματικών συμφωνιών.

Όμως, υπάρχουν δύο ομάδες αναλυτών, που ερμηνεύουν τη δεδομένη αύξηση των deals με διαφορετικό τρόπο. Άλλοι βλέπουν άνοδο με βάση την ανάπτυξη εταιρειών και οικονομιών - ορισμένοι πιστεύουν ότι θα υπάρξουν εμπόδια κυρίως εξαιτίας των υψηλών αποτιμήσεων και της επιφυλακτικότητας των τραπεζών για νέα δάνεια.

Ειδικότερα, μετά την πτώση των συγχωνεύσεων και των εξαγορών το 2009 (κατά 56% υποστηρίζει ο ΟΟΣΑ, στο -36% την κατεβάζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg), θεωρείται δεδομένο ότι η ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας μέσα στη νέα χρονιά θα φέρει και νέα deals.

Μάλιστα, υπάρχουν αναλυτές που θεωρούν ότι τα κεφάλαια θα στραφούν στις ισχυρές αγορές, οι οποίες επηρεάστηκαν από τη διετή κρίση, και όχι τόσο στις αναπτυσσόμενες που έως το 2008 έπαιρναν τη μερίδα του λέοντος. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2009 οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις από επιχειρήσεις με έδρα την Κίνα, την Ινδία, τη Ρωσία, τη Βραζιλία, την Ινδοκίνα και τη Νότιο Αφρική μειώθηκαν σε ποσοστό 62%, συμβάλλοντας στο χαμηλό 15ετίας.

Τη διετία 2007 - 2008 οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις στις έξι ισχυρότερες αναδυόμενες οικονομίες είχαν παρουσιάσει άνοδο 30%. Αντίστροφα, μετά το ανώτατο σημείο το 2007, στις ανεπτυγμένες αγορές το 2008 καταγράφηκε πτώση 40% λόγω της πιστωτικής κρίσης. Η συνολική μείωση του 2008 έναντι του 2007 ήταν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic, 29%, ενώ με βάση το Bloomberg η πτώση έφτασε το 50% από το ποσό-ρεκόρ των περίπου 4 τρισ. δολαρίων που είχε σημειωθεί το 2007.

--- Οι αιτίες

Για το 2010 ο αναλυτής της Sanford & Bernstein, κ. Μπραντ Χιντζ, εκτίμησε ότι η μεγαλύτερη αύξηση των συγχωνεύσεων και των συμφωνιών θα καταγραφεί στην Ευρώπη σε ποσοστό 54% και θα ακολουθήσουν η Βόρεια Αμερική με άνοδο 42% και ο υπόλοιπος κόσμος με 35%.

Η πρόβλεψη για μεγαλύτερο αριθμό deals βασίζεται στους αναμενόμενους ρυθμούς ανάπτυξης των οικονομιών και των εταιρικών κερδών και στη μείωση μεταξύ διαφόρων εκδόσεων κρατικών ομολογιακών τίτλων, ενώ στηρίζεται στο μετοχικό ράλι από τις αρχές Μαρτίου 2009.

Με βάση τα ιστορικά δεδομένα, ανάκαμψη των μεγάλων συμφωνιών παρατηρείται περίπου έξι - εννέα μήνες μετά την άνοδο των μετοχών. Καθώς τα χρηματιστήρια στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο βρίσκονται σε τροχιά βελτίωσης το τελευταίο εννεάμηνο, οι αναλυτές θεωρούν πως ήρθε η ώρα για ένα ισχυρό κύμα deals.

Βέβαια, παρά το κλίμα αισιοδοξίας μετά την πιστωτική κρίση, υπάρχουν αναλυτές που κρατούν... μικρό καλάθι.

Κατ’ αρχάς, το κόστος των εταιρειών έχει αυξηθεί εξαιτίας του μετοχικού ράλι τους τελευταίους εννέα μήνες. Επίσης, πολλές επιχειρήσεις που φέρονται ως πιθανοί στόχοι εξαγοράς δεν πρόκειται να υποχωρήσουν εύκολα στα επιθετικά σχέδια των υποψήφιων αγοραστών τους, καθώς θεωρούν ότι το ράλι των μετοχών θα συνεχιστεί, άρα η χρηματιστηριακή τους αξία θα ενισχυθεί.

Ταυτόχρονα, ορισμένοι πιστεύουν πως παρά τη βελτίωση στις πιστωτικές αγορές οι τράπεζες θα είναι σε μεγάλο βαθμό επιφυλακτικές στη χορήγηση νέων, μεγάλων δανείων. Όλα αυτά αποτελούν εμπόδια για τα νέα deals, τα οποία σίγουρα θα αυξηθούν το 2010, όμως πιθανότατα όχι τόσο όσο προσδοκούν ορισμένοι.

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ

Οι αναλυτές θεωρούν ότι οι τράπεζες και ο ενεργειακός κλάδος θα πρωταγωνιστήσουν το 2010 στα νέα deals. Στην αρχή της χρονιάς, πάντως, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται οι εξελίξεις στις αυτοκινητοβιομηχανίες καθώς και στο deal της αμερικανικής Kraft με τη βρετανική Cadbury.

Ειδικότερα, οι αναλυτές πιστεύουν πως ο χρηματοοικονομικός κλάδος θα προσφέρει πολλές συμφωνίες μέσα στο 2010, κυρίως λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πολλά πιστωτικά ιδρύματα και του οριστικού ξεκαθαρίσματος στον κλάδο εν όψει της λήξης της πιστωτικής κρίσης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ευκαιρίες για τα μεγαθήρια. Ευκαιρίες επίσης θεωρείται ότι υπάρχουν στον χώρο της ενέργειας λόγω της ανάγκης των ισχυρών να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς, τη στιγμή που οι επενδύσεις για νέα κοιτάσματα παραμένουν στάσιμες.

Βέβαια, προς το παρόν οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν εκκρεμότητες από το 2009. Η αμερικανική General Motors αναζητά λύση για τη ζημιογόνο Saab, για την οποία φέρεται να ενδιαφέρονται η ολλανδική Spyker και η σουηδική Koenigsegg, έχοντας τη σύμπραξη της Beijing Automotive Industry Holding. Οι κινεζικές εταιρείες, άλλωστε, κάνουν... έφοδο στις κλυδωνιζόμενες δυτικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Ήδη, η Volvo πουλήθηκε στην εταιρεία της Κίνας Zhejiang Geely Holding Group.

Βέβαια, εκτός από τους Κινέζους, μέσα στο 2010 πιστεύεται πως οι ισχυρές αυτοκινητοβιομηχανίες της Δύσης θα επιταχύνουν την παγκόσμια συσπείρωση στον κλάδο, καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες τις οδηγούν σε συμπράξεις. Είναι χαρακτηριστικό πως τα σενάρια απόκτησης από τη γαλλική Peugeot - Citroen μεριδίου έως και 50% στην ιαπωνική Mitsubishi θεωρούνται απάντηση στην αντίστοιχη κίνηση της γερμανικής Volkswagen, η οποία στις αρχές Δεκεμβρίου ανακοίνωσε την εξαγορά του 20% της ιαπωνικής Suzuki.

Η συμφωνία της VW θα της εξασφαλίσει διείσδυση στην ινδική αγορά, ενώ η Suzuki έχει πρόσβαση σε τεχνολογίες υβριδικών οχημάτων καθώς και μείωσης της εκπομπής ρύπων. Όμως, οι αναλυτές κρατούν επιφυλακτική στάση για την αξία της επένδυσης της Peugeot - Citroen αφού η Mitsubishi είναι υπερχρεωμένη. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η Peugeot - Citroen επιδιώκει τις συνέργιες καθώς και στις αρχές του 2009 είχε ακουστεί το ενδιαφέρον της για την ιταλική Fiat.

Πάντως, το πρώτο deal της χρονιάς που θα απασχολήσει τη διεθνή οικονομική σκηνή είναι αυτό της Kraft και της Cadbury. Η σοκολατοποιία Cadbury έλαβε από τη βρετανική αρχή εξαγορών παράταση έως τις 15 Ιανουαρίου για τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του 2009. Από αυτά εκτιμάται ότι θα κριθούν οι αντοχές της εταιρείας απέναντι στην επίθεση της Kraft.

* Αναδημοσίευση από το 616ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 8-12 Ιανουαρίου 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v