Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

PwC: Αύξηση στο Q4 για τα ευρωπακά IPO

Ανοδική πορεία αρχίζουν να εμφανίζουν το τελευταίο τρίμηνο οι δημόσιες εγγραφές στις ευρωπαϊκές αγορές, θέτοντας τα θεμέλια για την ανάκαμψη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010, σύμφωνα με την PwC.

PwC: Αύξηση στο Q4 για τα ευρωπακά IPO
Σαφή άνοδο των δραστηριοτήτων τους κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2009 (Οκτώβριο έως Δεκέμβριο) κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές όσον αφορά τις δημόσιες εγγραφές, με την αξία και τον όγκο των δημοσίων εγγραφών να σημειώνουν σημαντική άνοδο σε σύγκριση με τους προηγούμενους εννέα μήνες, όταν τα χρηματιστήρια συνέχισαν να υποφέρουν από την απώλεια εμπιστοσύνης στις κεφαλαιαγορές και την ύφεση σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρ’ όλα αυτά, οι αποτιμήσεις των εταιρειών παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα αφού στην αγορά κυριαρχούν οι αγοραστές, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη ‘IPO Watch Europe’ της PricewaterhouseCoopers, η οποία καταγράφει τον όγκο και την αξία των δημόσιων εγγραφών σε όλη την Ευρώπη.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2009 έγιναν 61 δημόσιες εγγραφές σε ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ύψους €4.994 εκατ., σε σύγκριση με τις 44 εγγραφές ύψους €1.375 εκατ. του προηγούμενου τριμήνου, και τις 64 δημόσιες εγγραφές ύψους €1.238 εκατ. που καταγράφηκαν τους τρεις τελευταίους μήνες του 2008.

Το NYSE Euronext έρχεται πρώτο σε αξία δημόσιων εγγραφών με 13 δημόσιες εγγραφές που συγκέντρωσαν κεφάλαια ύψους €1.907 εκατ. (το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008 καταγράφηκε ίδιος αριθμός δημόσιων εγγραφών, οι οποίες όμως συγκέντρωσαν μόνο €6 εκατ.). Ακολούθησε το Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας (WSE) με 16 δημόσιες εγγραφές, η αξία των οποίων ανήλθε στα €1.454 εκατ. (σε σύγκριση με 23 δημόσιες εγγραφές ένα χρόνο πριν, οι οποίες συγκέντρωσαν κεφάλαια ύψους €555 εκατ).

Το Λονδίνο έρχεται στην ασυνήθιστη τρίτη θέση, με 14 δημόσιες εγγραφές ύψους €951 εκατ. (δύο εγγραφές περισσότερες από εκείνες του τέταρτου τριμήνου 2008 αξίας €666 εκατ.). Εννέα δημόσιες εγγραφές έγιναν στην αγορά AIM του Λονδίνου και συγκέντρωσαν κεφάλαια ύψους €388 εκατ., ίδιος αριθμός εγγραφών με εκείνες που έγιναν κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2008, αξίας μόλις €3 εκατ. Οι υπόλοιπες δημόσιες εγγραφές έγιναν στην Κύρια Αγορά και συγκέντρωσαν κεφάλαια ύψους €563 εκατ.

Η Βαρσοβία κατέγραψε τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή του τριμήνου, την πολωνική εταιρεία ενέργειας Polska Grupa Energetyczna, που συγκέντρωσε κεφάλαια ύψους €1.407 εκατ. Ακολούθησε η ολλανδική ασφαλιστική εταιρεία Delta Lloyd, η οποία εισήχθη στο NYSE Euronext και συγκέντρωσε κεφάλαια ύψους €1.016 εκατ. Η τρίτη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή, επίσης στο NYSE Euronext, ήταν εκείνη της γαλλικής εταιρείας βιομηχανικών προϊόντων CFAO, η οποία συγκέντρωσε κεφάλαια ύψους €806 εκατ., ενώ στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου καταγράφηκε η τέταρτη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή, εκείνη της εταιρείας επενδύσεων Gartmore Group, η οποία συγκέντρωσε κεφάλαια ύψους €378 εκατ.

Ο Richard Weaver, Partner του Capital Markets Group της PricewaterhouseCoopers LLP, δήλωσε:
«Ύστερα από ένα χρόνο κατά τον οποίο παρέμειναν ουσιαστικά κλειστές, οι ευρωπαϊκές αγορές όσον αφορά στις δημόσιες εγγραφές παρουσιάζουν σαφείς ενδείξεις ότι ανοίγουν πάλι για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, αν και οι πιέσεις ως προς τις τιμές εισαγωγής παραμένουν λόγω των συνθηκών της αγοράς και των πιέσεων που ασκούν οι θεσμικοί επενδυτές . Το τέταρτο τρίμηνο υπήρξε το καλύτερο στην αγορά των δημόσιων εγγραφών, όσον αφορά στην προσφορά αξίας για περισσότερο από ένα έτος, και με τους δείκτες της αγοράς να λήγουν το 2009 σε υψηλά επίπεδα, το επόμενο έτος προοιωνίζεται καλό».

Αλλού στην Ευρώπη το Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου κατέγραψε οχτώ δημόσιες εγγραφές αξίας €456 εκατ., τεράστια βελτίωση σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, όταν κατέγραψε τέσσερις δημόσιες εγγραφές που δεν συγκέντρωσαν κεφάλαια, αλλά μεγάλη πτώση σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2009 που σημειώθηκαν επτά δημόσιες εγγραφές οι οποίες συγκέντρωσαν κεφάλαια ύψους €817 εκατ.

Το ιταλικό χρηματιστήριο παρουσιάζει ένα βελτιωμένο τρίμηνο, σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2008, με τρεις δημόσιες εγγραφές ύψους €121 εκατ. (καμία δημόσια εγγραφή ένα χρόνο πριν), ενώ το γερμανικό χρηματιστήριο κατέγραψε μία μόνο δημόσια εγγραφή αξίας €48 εκατ. (το τέταρτο τρίμηνο του 2008 η μοναδική δημόσια εγγραφή δεν συγκέντρωσε κεφάλαια). Το NASDAQ OMX κατέγραψε τρεις δημόσιες εγγραφές που συγκέντρωσαν €38 εκατ. (οι εννέα δημόσιες εγγραφές που έγιναν τον προηγούμενο χρόνο δεν συγκέντρωσαν κεφάλαια).

Το BME (ισπανικό χρηματιστήριο) κατέγραψε μία δημόσια εγγραφή αξίας €12 εκατ. (καμία εγγραφή κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2008) όπως και τα χρηματιστήρια του Όσλο, Bors και Axess, που συγκέντρωσαν κεφάλαια ύψους €7 εκατ. (σε σύγκριση με δύο δημόσιες εγγραφές το τέταρτο τρίμηνο του 2008 που συγκέντρωσαν €11 εκατ.). Το ελβετικό χρηματιστήριο SIX, κατέγραψε μία μόνο δημόσια εγγραφή η οποία δεν συγκέντρωσε κεφάλαια, ενώ το Χρηματιστήριο της Αθήνας, το Χρηματιστήριο της Βιέννης και το ISE δεν παρουσιάζουν δημόσιες εγγραφές αυτό το τρίμηνο.

Ο Tom Troubridge, επικεφαλής του Capital Markets Group της PricewaterhouseCoopers LLP, σχολίασε:

«Με τις αγορές να ανοίγουν και με μία σειρά εγγραφών να έχουν γίνει ήδη, παραμένουμε σταθεροί στην προηγούμενη πρόβλεψή μας ότι οι ευρωπαϊκές αγορές όσον αφορά τις δημόσιες εγγραφές θα ανακάμψουν το πρώτο εξάμηνο του έτους αυτού, χωρίς σημαντικές, ξαφνικές οικονομικές μεταβολές. Σε παγκόσμιο επίπεδο, περιμένουμε ότι η Κίνα θα διανύσει ένα έτος με μεγάλες επιδόσεις, αναπτύσσοντας στην ηγετική της θέση του 2009, καθώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να παρουσιάσουν καλή απόδοση. Η Ευρώπη υστερεί στην προσπάθειά της να βγει από την παγκόσμια ύφεση και αυτό πιθανόν να έχει ως αντίκτυπο την αργή της ανάκαμψη όσον αφορά τις δημόσιες εγγραφές, με την πολιτική αστάθεια στη Βρετανία να λειτουργεί βραχυπρόθεσμα ως ανασταλτικός παράγοντας τόσο για τις εγχώριες όσο και για τις διεθνείς εγγραφές στο Λονδίνο».

«Σε ότι αφορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα αναμένουμε συγκεκριμένες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου για να ενισχυθεί η ρευστότητα εταιριών, τόσο στον χρηματοπιστωτικό κλάδο αλλά και σε κλάδους εντάσεως κεφαλαίου. Θα πρέπει επίσης να αναμένουμε και προς τα τέλη του έτους μικρό αριθμό καινούριων εισαγωγών με τα πρώτα σημάδια οικονομικής σταθεροποίησης», προσθέτει ο Νικόλας Πεγειώτης, επικεφαλής του Deals στην PricewaterhouseCoopers στην Ελλάδα.

Γενικά για το 2009, το NYSE Euronext κατέλαβε την πρώτη θέση όσον αφορά την αξία των δημοσίων εγγραφών, με 36 δημόσιες εγγραφές να συγκεντρώνουν κεφάλαια ύψους €1.908 εκατ. Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου ήρθε στη δεύτερη θέση με 25 δημόσιες εγγραφές αξίας €1.660 εκατ. και το Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας κατέλαβε την τρίτη θέση, με 38 δημόσιες εγγραφές αξίας and €1.594 εκατ. Συνολικά, η Ευρώπη σημείωσε 151 δημόσιες εγγραφές αξίας €6.834 εκατ., λιγότερες από τις μισές των 337 εγγραφών που έγιναν το 2008 και οι οποίες συγκέντρωσαν κεφάλαια €13.957 εκατ.

Ηνωμένες Πολιτείες

Οι αμερικανικές χρηματαγορές παρουσιάζουν σημαντική ανάκαμψη κατά το τέταρτο τρίμηνο, με 34 δημόσιες εγγραφές αξίας €11.476 εκατ., τεράστια αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008, όταν έγιναν μόνο τρεις δημόσιες εγγραφές οι οποίες συγκέντρωσαν κεφάλαια ύψους €189 εκατ. Οι αριθμοί ήταν βελτιωμένοι και σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2009, όταν πραγματοποιήθηκαν 20 δημόσιες εγγραφές αξίας €4.016 εκατ.

Γενικά για το 2009, τα αμερικανικά χρηματιστήρια κατέγραψαν 68 δημόσιες εγγραφές ύψους €17.212 εκατ., φέρνοντας τις αμερικανικές χρηματαγορές στη δεύτερη θέση μετά την Κίνα (ηπειρωτική χώρα και Χονγκ Κονγκ), αλλά πολύ πιο μπροστά από την Ευρώπη. Συγκριτικά, το 2008 έγιναν 57 δημόσιες εγγραφές οι οποίες συγκέντρωσαν κεφάλαια ύψους €19.092 εκατ. και στα οποία περιλαμβάνεται η εγγραφή της Visa Inc στο NYSE κατά το πρώτο τρίμηνο του 2008, η οποία συγκέντρωσε €11.510 εκατ.

Κίνα (ηπειρωτική χώρα και Χονγκ Κονγκ)

Η Κίνα καταλαμβάνει το 2009 την πρώτη θέση όσον αφορά στην αξία των δημοσίων εγγραφών, με 172 δημόσιες εγγραφές που συγκέντρωσαν κεφάλαια ύψους €42.265 εκατ., μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Το Χονγκ Κονγκ κατέγραψε 73 δημόσιες εγγραφές το 2009, συγκεντρώνοντας κεφάλαια αξίας €22.542 εκατ., σε σύγκριση με 49 δημόσιες εγγραφές το 2008 αξίας €5.760 εκατ. Στην ηπειρωτική Κίνα (χρηματιστήρια της Σαγκάης και της Shenzhen) καταγράφηκαν 99 δημόσιες εγγραφές κατά τη διάρκεια του έτους αξίας €19.723 εκατ., σε σύγκριση με 77 δημόσιες εγγραφές αξίας €10.115 εκατ. το 2008.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v