Εκτίναξη κερδών και… απολύσεων στο Fortune 500

Οι 500 μεγαλύτερες εταιρίες των ΗΠΑ, απέλυσαν 821.000 εργαζόμενους πέρσι, μολονότι τα συνολικά τους κέρδη υπερτριπλασιάστηκαν φτάνοντας στα 391 δισ. δολάρια.

Εκτίναξη κερδών και… απολύσεων στο Fortune 500
Οι 500 μεγαλύτερες εταιρίες των ΗΠΑ, όπως καταγράφονται στον κατάλογο Fortune 500, που καταρτίζει το ομώνυμο οικονομικό περιοδικό, απέλυσαν 821.000 εργαζόμενους πέρσι, μολονότι τα συνολικά τους κέρδη υπερτριπλασιάστηκαν φτάνοντας στα 391 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εμφανίζονται στην ετήσια κατάταξη του Fortune, οι 500 εταιρίες υπέστησαν συνολικά πτώση 8,7% στις πωλήσεις 2009 εξαιτίας της ύφεσης, που δεν «λυπήθηκε» παρά ελάχιστους επιχειρηματικούς κλάδους. Παρ’όλ’αυτά, εξαιτίας των μεγάλων περικοπών θέσεων εργασίας με τις χιλιάδες απολύσεις, υπερκάλυψε την έλλειψη.

Η Wal-Mart Stores επέστρεψε στην 1η θέση της λίστας (από 2η πέρσι), καθώς ευνοήθηκε από την τάση της μεσαίας τάξης να αγοράζει φθηνότερα προϊόντα. Η κατάταξη προκύπτει βάση των πωλήσεων 2009.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου «κατέβασε» αρκετές εταιρίες από τις θέσεις τους κι έτσι η περσινή πρώτη Exxon Mobil κατέλαβε φέτος την 2η θέση, ενώ η ConocoPhillips της 6η.

Η General Motors που έκανε αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς χρεοκοπίας, εξοστρακίστηκε από το Top10 για πρώτη φορά στην ιστορία της, εξαιτίας της κάθετης πτώσης στις πωλήσεις αυτοκινήτων. Σημαντικές πιέσεις υπέστησαν και αρκετές κατασκευαστικές εταιρίες.

Στις θετικές εκπλήξεις, οι τράπεζες όπως και η Bank of America και η JPMorgan Chase ανέκαμψαν μετά την παρολίγον καθολική κατάρρευση και αρκετές επέστεψαν στις αξιοζήλευτες πρώτες θέσεις της κατάταξης.


Το Top10 διαμορφώνεται ως εξής:

1. Wal-Mart Stores
2. Exxon Mobil
3. Chevron
4. General Electric
5. Bank of America
6. ConocoPhillips
7. AT&T
8. Ford Motor
9. J.P.Morgan Chase
10. Hewlett-Packard

Ο πληρης κατάλογος υπάρχει στην ιστοσελίδα του περιοδικού, στην διεύθυνση www.fortune.com/500.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v