Ακυρώσεις πτήσεων λόγω ηφαιστειακής στάχτης

Κλειστός ο εναέριος χώρος Ιρλανδίας, Βρετανίας, Βελγίου, Ολλανδίας, Δανίας, βόρειας Γαλλίας και το μεγαλύτερο μέρος της Γερμανίας και της Πολωνίας λόγω της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία. Ακυρώσεις πτήσεων από Αθήνα.

Ακυρώσεις πτήσεων λόγω ηφαιστειακής στάχτης
Σοβαρά προβλήματα παρουσιάζονται στις αεροπορικές μεταφορές λόγω της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία.

Από το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" ακυρώνονται συνολικά 47 πτήσεις από και προς το Λονδίνο, το Παρίσι, το Άμστερνταμ, τη Φρανκφούρτη, το Μάντσεστερ, τις Βρυξέλλες, την Κοπεγχάγη, τη Βαρσοβία και το Ντίσελντορφ.

Κλειστός παραμένει ο εναέριος χώρος της Ιρλανδίας, της Βρετανίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Δανίας, της βόρειας Γαλλίας και το μεγαλύτερο μέρος της Γερμανίας (Ντίσελντορφ, Κολονία, Αμβούργο, Βερολίνο και Φρανκφούρτη) και της Πολωνίας.

Στο Βέλγιο ακυρώθηκε πάνω από το 50% των ευρωπαϊκών πτήσεων, ενώ 24 πτήσεις ακυρώθηκαν στη Ρουμανία.

Οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι παρατείνεται ο αποκλεισμός του εναέριου χώρου της Βρετανίας μέχρι τη 00:00 GMT του Σαββάτου (03:00 ώρα Ελλάδος). Οι Αρχές προβλέπουν ωστόσο ότι μετά τις 18:00 GMT (21:00 ώρα Ελλάδος) ενδέχεται να επιτραπούν ορισμένες εσωτερικές πτήσεις στη Σκοτία και στη Βόρεια Ιρλανδία καθώς επίσης και μερικές υπερατλαντικές πτήσεις από και προς τις περιοχές αυτές.

Παράλληλα, η Φινλανδία ανακοίνωσε ότι παρατείνεται μέχρι τις 12:00 GMT (15:00 ώρα Ελλάδος) του Σαββάτου η διακοπή της κυκλοφορίας στον εναέριο χώρο της. Η ακύρωση των πτήσεων στα 25 αεροδρόμια της χώρας, που έκλεισαν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, είχε προβλεφθεί αρχικά ότι θα διαρκούσε μέχρι τις 12:00 GMT της Παρασκευής.

Οι δε Αρχές της Αυστρίας ανακοίνωσαν ότι σταδιακά θα αρχίσουν να κλείνουν τον αυστριακό εναέριο χώρο από το απόγευμα της Παρασκευής, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να δώσουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Οι Αρχές των βαλτικών χωρών ανακοίνωσαν ότι έκλεισε και ο εναέριος χώρος της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας, όπου δεν πραγματοποιείται καμία πτήση, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την Τσεχία.

Η Νορβηγία, πάντως, η οποία υπήρξε και η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έκλεισε εντελώς τον εναέριο χώρο της, ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον προσωρινά άρχισαν να επαναλειτουργούν ορισμένα αεροδρόμια στα κεντρικά και στα βόρεια της χώρας. Η κυκλοφορία ξανάρχισε στις 07:00 GMT (10:00 ώρα Ελλάδος) για χρονικό διάστημα 6 - 12 ωρών, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v