Σουηδία: Δάνειο 720 εκατ. ευρώ στην Λετονία

Η Σουηδία είναι πιθανό να συμφωνήσει μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες να δανείσει στην Λετονία 720 εκατ. ευρώ, για την συνεισφορά της στο διεθνές σχέδιο διάσωσης του βαλτικού κράτους, σύμφωνα με προσχέδιο.

Σουηδία: Δάνειο 720 εκατ. ευρώ στην Λετονία
Η Σουηδία είναι πιθανό να συμφωνήσει μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες να δανείσει στην Λετονία 720 εκατ. ευρώ, για την συνεισφορά της στο διεθνές σχέδιο διάσωσης του βαλτικού κράτους, σύμφωνα με προσχέδιο της συμφωνίας δανεισμού.

Η Λετονία θα πληρώσει επιτόκιο περίπου 2,75 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από το τρίμηνο ευρωπαϊκό διατραπεζικό επιτόκιο προσφοράς του δανείου, σύμφωνα με το προσχέδιο, που έχει στα χέρια του το πρακτορείο Bloomberg.

Η Λετονία έχει αποτανθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και τα γειτονικά του σκανδιναβικά κράτη, για δάνειο 7,5 δισ. ευρώ από τα τέλη του 2008, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Το σουηδικό δάνειο εντάσσεται στο σκανδιναβικό πακέτο των 1,9 δισ. ευρώ, στον οποίο θα συνεισφέρουν και οι Δανία, Νορβηγία, Φινλανδία και Εσθονία.

Το yield στο κρατικό ομόλογο λήξης Μαρτίου 2018 της Λετονίας, διαμορφώνεται στο 5,5%, έχοντας πλησιάζει το 12% τον Μάρτιο του 2009. Το 5ετές CDS διαμορφώθηκε στις 319 μονάδες βάσης πρόσφατα, έναντι 1.200 μονάδες βάσης πέρσι τον Μάρτιο.

Σημειώνεται ότι οι υπουργοί της Ευρωζώνης συμφώνησαν να διαθέσουν στην Ελλάδα πακέτο βοήθειας 30 δισ. ευρώ, σε τριετή δάνεια με επιτόκιο περίπου 5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v