Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Τα δημόσια χρέη θα παρατείνουν την κρίση

Οι ανησυχίες για τα δημόσια χρέη είναι πιθανό να παρατείνουν την χρηματοπιστωτική κρίση, προειδοποίησε το ΔΝΤ, τονίζοντας ότι η Ελλάδα, είναι «ειδική περίπτωση».

ΔΝΤ: Τα δημόσια χρέη θα παρατείνουν την κρίση
Οι ανησυχίες για τα δημόσια χρέη είναι πιθανό να παρατείνουν την χρηματοπιστωτική κρίση, προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σημειώνοντας πάντως ότι δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στην Ελλάδα, που είναι μια ειδική περίπτωση και δεν θα πρέπει να συγκρίνεται με άλλα μέλη της ευρωζώνης.

Το ΔΝΤ αναφέρεται ότι η υγεία του διεθνούς οικονομικού συστήματος έχει βελτιωθεί χάρη στην, εύθραυστη έστω, ανάκαμψη, αλλά τα νεύρα των επενδυτών για τα αυξανόμενα επίπεδα δημόσιου χρέους έχουν την δυνατότητα να αναιρέσουν τα κέρδη που έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Ο Jose Vinals, διευθυντικό στέλεχος του ΔΝΤ, τόνισε ότι ο διεθνής οργανισμός δεν έχει ενδείξεις για επικείμενη, νέα κρίση. «Αυτό που λέμε είναι ότι, εξαιτίας της κρίσης, η συγκέντρωση δημόσιου χρέους είναι μεγάλη και υπάρχουν ανησυχίες στην αγορά για τους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Τόνισε, όσον αφορά την Ελλάδα, ότι έχει πλήρη εμπιστοσύνη ότι η χώρα βαδίζει στην ορθή κατεύθυνση για το χρέος.

Στην έκθεση Διεθνούς Οικονομικής Σταθερότητας, το ΔΝΤ επίσης μειώνει την πρόβλεψη για τις τραπεζικές απομειώσεις εξαιτίας της κρίσης στα 2,3 τρισ. δολ. από 2,8 τρισ. δολ. στην πρόβλεψη του Οκτωβρίου και 4 τρισ. στην πρόβλεψη της περσινής χρονιάς.

Η εκτίμηση αναφέρεται στην περίοδο 2007-2010. Για την ευρωζώνη, οι τραπεζικές δανειακές ζημίες είναι πλέον μειωμένες κατά 38 δισ. δολ. στα 442 δισ. δολ. και για τις ΗΠΑ μειωμένες κατά 66 δισ. δολ. στα 588 δισ. δολ.

Ο διεθνής οργανισμός αναφέρει ότι οι τράπεζες διεθνώς θα αντιμετωπήσουν ανάγκες χρηματοδότησης 5 τρισ. δολ. στους επόμενους 36 μήνες και τονίζει ότι είναι σημαντικό για τις τράπεζες να αξιοποιήσουν κάθε ευκαιρία για να επιμηκύνουν την διάρκεια των χρεών τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v