Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άρχισε ο πόλεμος κατά των κερδοσκόπων

Αιφνιδιαστική απαγόρευση του "γυμνού σορταρίσματος" σε ευρωομόλογα και μετοχές 10 χρηματοοικονομικών ομίλων, από τη Γερμανία, κίνηση που εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες. Παρασκήνιο και αντιδράσεις.

Άρχισε ο πόλεμος κατά των κερδοσκόπων
Σε μονομερή απαγόρευση του γυμνού σορταρίσματος επί ευρωομολόγων και των 10 μεγαλύτερων γερμανικών μετοχών του χρηματοοικονομικού τομέα προχώρησε η Γερμανία, απαγορεύοντας ταυτόχρονα και την αγορά Credit Default Swaps (CDSs) χωρίς ταυτόχρονη κατοχή υποκείμενων αξιών (ομολόγων).

Η γερμανική απαγόρευση θα ισχύσει από σήμερα, 19 Μαΐου, έως τις 31 Μαρτίου 2011.

H είδηση προκαλεί ράλι στα γερμανικά ομόλογα, καθώς οι traders σπεύδουν να κλείσουν ανοιχτές θέσεις ενώ αποκλιμακώνονται τα CDS και τα spreads στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. 

Ενδεικτικά, το CDS της Ελλάδας στην πενταετία υποχωρεί κατά 89 μονάδες βάσης στις 530 μονάδες, ενώ το αντίστοιχο CDS της Πορτογαλίας υποχωρεί κατά 50 μ.β. στις 220 μονάδες. Στις 155 μβ το CDS της Ισπανίας στην πενταετία, με πτώση 25 μονάδων βάσης. Χαμηλότερα και το CDS της Γερμανίας στην πενταετία, στις 40 μονάδες βάσης με πτώση 5 μονάδων.

Tην κίνησή της ενδέχεται να ακολουθήσουν σήμερα και άλλες χώρες της ευρωζώνης, με πρώτη τη Γαλλία, κλιμακώνοντας τον πόλεμο εναντίον όσων κερδοσκοπούν μέσω των ομολόγων.

Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνονται οι πρόσφατες δηλώσεις της κ. Μέρκελ (της 6ης Μαΐου) ότι «από μια άποψη πρόκειται για μια μάχη μεταξύ των πολιτικών και των αγορών. Είμαι αποφασισμένη για τη νίκη», πρόσθεσε η πρωθυπουργός της Γερμανίας. «Οι κερδοσκόποι είναι αντίπαλοί μας».

Παράλληλα, σε σημερινές του δηλώσεις ο ευρωπαίος επίτροπος, Μισέλ Μπαρνιέ, υπογράμμισε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η Γερμανία "είναι πιο αποτελεσματικά όταν συντονίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο", ενώ τόνισε ότι το μέτρο θα συζητηθεί στην έκτακτη σύνοδο του Eurogroup στις 21/5.

Πάντως, η απόφαση της Γερμανίας έχει ήδη προκαλέσει πιέσεις στις αγορές και στο ευρώ, καθώς και την έντονη αντίδραση παραγόντων της διεθνούς αγοράς, που σημειώνουν ότι η άμεση εφαρμογή της με τόσο αιφνιδιαστικό τρόπο (από τα μεσάνυχτα χθες) δημιουργεί «πανικό» και ζημία σε όσους είχαν ανοικτές θέσεις του είδους που απαγορεύτηκαν.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ξένων πρακτορείων, η γερμανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε να απαγορεύσει το γυμνό (naked) short selling επί κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης και ταυτόχρονα το naked short selling επί των μετοχών των δέκα μεγαλύτερων χρηματοοικονομικών ομίλων της χώρας (Deutsche Bank, Commerzbank, Deutsche Postbank, Allianz, Generali Deutschland, Aareal Bank, Deutsche Βoerse).

Η απαγόρευση του γυμνού σορταρίσματος επί ευρωομολόγων και των παραπάνω μετοχών γερμανικών τραπεζών και ασφαλιστικών αποτελεί την πρώτη κίνηση σε επίπεδο ευρωζώνης για τον περιορισμό των περιθωρίων «κερδοσκοπίας», μαζί με τους περιορισμούς στα CDSs των ευρωομολόγων.

Γερμανοί διπλωμάτες ανέφεραν ότι η απόφαση για απαγόρευση του γυμνού short selling εμπεριέχεται στη δέσμη προτάσεων που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομίας στην Κομισιόν και στο Εcofin ως τρόπος για να μετριαστεί η αστάθεια στις αγορές και στο πλαίσιο της δημιουργίας ασπίδας κατά μελλοντικών κρίσεων.

Η άρνηση της Βρετανίας όμως να συζητήσει τις συνολικές προτάσεις για θεσμοθέτηση κανόνων για τα hedge funds, private equity firms και CDSs ανάγκασε τον επίτροπο εσωτερικής αγοράς κ. Μισέλ Μπαρνιέ να ανακοινώσει ότι οι όποιες αποφάσεις αναβάλλονται για το καλοκαίρι.

Οι πληροφορίες όμως λένε ότι οι Γερμανοί επιδιώκουν με τη μονομερή αυτή απόφαση να πιέσουν, απομονώνοντας τη Βρετανία. Διαρροές από το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας αναφέρουν μάλιστα ότι η Καγκελαρία περιμένει υιοθέτηση της απόφασης και από τη Γαλλία, ενώ η κ. Μέρκελ θα θέσει το ζήτημα και στη σύνοδο κορυφής των G20.

Η αγορά περιμένει σήμερα να δει τη συνέχεια, καθώς εκτιμάται ότι τη Γερμανία θα ακολουθήσει η Γαλλία και πιθανώς και άλλες χώρες της ευρωζώνης. «Αν η κίνηση παραμείνει μονομερής, τότε τα αποτελέσματά της θα είναι πενιχρά», εκτιμά κορυφαίος Έλληνας τραπεζίτης ο οποίος ζητά εδώ και μήνες την απαγόρευση του γυμνού σορταρίσματος.

Αντίστοιχη άποψη έχουν και οι ξένοι αναλυτές στις πρώτες αντιδράσεις τους μετά την ανακοίνωση των μέτρων από τη γερμανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σημειώνεται ότι οι κυβερνήσεις Γαλλίας, Γερμανίας, Λουξεμβούργου και Ελλάδας είχαν αναλάβει πρωτοβουλία για την υιοθέτηση αυστηρών μέτρων διαφάνειας στην αγορά των Credit Default Swaps, η οποία όμως σκόνταψε στις αντιδράσεις της Βρετανίας και στην απροθυμία τότε της Ουάσιγκτον.

Τι σημαίνει η απαγόρευση

Με δεδομένο ότι το naked short selling απαγορεύεται έτσι κι αλλιώς για τα funds που εποπτεύονται κανονικά επιδιώκει να χτυπήσει τα hedge funds αλλά και τα prop desks των ίδιων των τραπεζών. Στην περίπτωση των hedge funds πρόβλημα θα έχουν όσα χρησιμοποιούν ως θεματοφύλακα γερμανικές τράπεζες.

Επειδή η απόφαση ισχύει μόνο για τις οργανωμένες αγορές, δεν μπορεί να περιορίσει το σορτάρισμα μετοχών και ομολόγων στις εναλλακτικές πλατφόρμες.

«Εφόσον ακολουθήσουν αντίστοιχες απαγορεύσεις και από τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της ευρωζώνης, τότε δημιουργούνται προϋποθέσεις ανοδικής αντίδρασης των τιμών των ευρωπαϊκών ομολόγων και ακολούθως των τραπεζικών κυρίως μετοχών», εκτιμά στέλεχος της εγχώριας αγοράς ομολόγων.

Ο ίδιος εκτιμά ότι θα αποκλιμακωθούν εν μέρει οι πιέσεις προς το ευρώ καθώς παραμένουν οι πληθωριστικές ανησυχίες εξαιτίας της απόφασης αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Σημειώνεται ότι από τις γερμανικές τράπεζες η Deutsche Bank κατέχει σημαντικό μερίδιο στην αγορά των CDSs μαζί με τις Goldman Sachs και JP Morgan.

Η απόφαση τίθεται σε ισχύ από σήμερα τα μεσάνυχτα (19/5), σύμφωνα με e-mail της γερμανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, και θα διατηρηθεί ως τις 31/3/2011, αν και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την εναρκτήρια ημερομηνία.

Τι σημαίνει η απόφαση για την Ελλάδα

Για την Ελλάδα η περαιτέρω αποκλιμάκωση των spreads των κρατικών ομολόγων θα δώσει ανάσα στα βιβλία των τραπεζών οι οποίες κατέχουν 42 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους.

Σημειώνεται ότι τα hedge funds (Brevan Howard, Paulson & Company, Moore Capital Management, James Caird Asset Management και Fortress Investement Group) πρωταγωνίστησαν στην πτώση των τιμών των ελληνικών ομολόγων αγοράζοντας CDSs ενώ δεν κατείχαν long θέσεις (naked short selling) και σορτάροντας τα ομόλογα. Τα περισσότερα από τα hedge funds είναι πελάτες της Goldman Sachs, δεν λείπουν όμως και πελάτες της Deutsche Bank.

Οι short θέσεις επί ελληνικών ομολόγων σύμφωνα με εκτιμήσεις μεγάλων ξένων τραπεζών είχαν ξεπεράσει προ ενός μήνα τα 20 δισ. ευρώ, με τα κέρδη να ανέρχονται σε δυσθεώρητα νούμερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v