Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδύσεις για φθινοπωρινές μέρες...

Οι προτάσεις ενός "αστεριού" της Wall Street για το, μάλλον δύσκολο, φθινόπωρο που μας περιμένει στην επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές. Χρυσός, ομόλογα "αιχμής" και Ιαπωνία περιλαμβάνονται στις συστάσεις.

Επενδύσεις για φθινοπωρινές μέρες...
Οι καλοκαιρινές διακοπές τελειώνουν. Είναι η τελευταία σας ευκαιρία να ξεδώσετε, γι’ αυτό πιείτε ένα φραπεδάκι παραπάνω στην παραλία ή ένα σφηνάκι ακόμη στο μπαράκι, προτείνει ο αρθρογράφος του MarketWatch, κ. Brett Arends.

Απολαύστε το όσο ακόμη προλαβαίνετε… Γιατί μετά μπαίνει ο Σεπτέμβριος… Το φθινόπωρο… Το δ΄ τρίμηνο… Η οικονομία… Και τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα.

Τι πρέπει να κάνετε; Να είστε long ή short; Να βάλετε τα ρέστα σας ή να μείνετε στο περιθώριο; Πώς μπορείτε να προστατευτείτε, αλλά χωρίς να χάσετε τις ευκαιρίες;

Οι οιωνοί ΔΕΝ είναι θετικοί…

Για μια γνώμη παραπάνω, ρωτήσαμε έναν από τους ευφυέστερους αναλυτές της Wall Street, τον κ. Charles de Vaulx, money manager της International Value Advisers. Οι επενδυτές του IVA Worldwide έχουν απολαύσει απόδοση περίπου 30% τα δύο τελευταία χρόνια, ενώ οι διεθνείς αγορές βρίσκονται στο μηδέν.

Τι προτείνει τώρα; Οπωσδήποτε να κρατάτε ρευστό, πολύ ρευστό. Και να είστε έτοιμοι να χορτάσετε μεταβλητότητα. Γιατί ο κ. De Vaulx πιστεύει ότι θα υπάρξει μεγάλη μεταβλητότητα. Πιστεύει επίσης ότι οι ΗΠΑ θα γλιτώσουν τον αποπληθωρισμό, επειδή η Ουάσιγκτον θα παρέμβει και θα τον αποτρέψει. Προφανώς ο αναλυτής εμπιστεύεται το πολιτικό σύστημα (ενώ ο υποφαινόμενος όχι.) Ο κ. De Vaulx δεν πιστεύει ότι θα επέλθει διπλή ύφεση. Εκτιμά όμως ότι η αμερικανική οικονομία θα εμφανίζει μια αργή, θλιβερή ανάπτυξη επί 5 με 7 χρόνια, της τάξης του 2% - 2,5%, ενώ για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας η Αμερική χρειάζεται πάνω από 3%.

Αυτή είναι η γενική άποψη του κ. De Vaulx. Ακολουθούν οι συγκεκριμένες προτάσεις του, για το πού θα μπορούσατε να τοποθετήσετε τα χρήματά σας. Φυσικά απευθύνεται στον Αμερικανό επενδυτή, αλλά οι υποδείξεις του είναι ενδεικτικές για τις περισσότερες ανεπτυγμένες αγορές.


• Η πρώτη και καλύτερη πρόταση αφορά στο ρευστό, όσο περισσότερο ρευστό τόσο καλύτερα.

• Η δεύτερη είναι η… Ιαπωνία. Μάλιστα, το Χρηματιστήριο του Τόκιο, που πολλοί επενδυτές έχουν ξεχάσει ακόμη και ότι υπάρχει. Και γι’ αυτό η Ιαπωνία συνιστά ευκαιρία. Ο κ. De Vaulx πιστεύει ότι έπειτα από 20 χρόνια με προβλήματα, οι περισσότερες ιαπωνικές εταιρίες έχουν στρώσει τους ισολογισμούς τους κι έχουν περισσότερο ρευστό παρά χρέη. Η αγορά είναι διαπραγματεύσιμη με συντελεστή 1,1 έναντι της λογιστικής αξίας παγίων ενεργητικών. Η απόδοση είναι περίπου 2%, δηλαδή υψηλή σε σύγκριση με τα ιστορικά στάνταρ και υψηλότερη από την απόδοση του 30ετούς ομολόγου του Δημοσίου.

Ομόλογα «αιχμής». Τον όρο ομόλογα «αιχμής» εφηύρε ο κ. De Vaulx και αναφέρεται σε ομόλογα που βρίσκονται στην «αιχμή» ανάμεσα στην επενδυτική βαθμίδα «investment grade» και στην υψηλή απόδοση «high yield». Αν γίνει σωστή επιλογή, δίνουν αξιοπρεπείς αποδόσεις με χαμηλό ρίσκο. Ο ίδιος ο κ. De Vaulx έχει το 16% του χαρτοφυλακίου του σε υψηλής ποιότητας - υψηλής απόδοσης ομόλογα. Πρέπει να αναζητήσετε εταιρίες με δυνατούς ισολογισμούς και πολλή ρευστότητα (θα τα χρειαστούν, αν ζορίσουν παραπάνω τα πράγματα.) Και όχι πολύ μεγάλες διάρκειες. Λήξη στα 2 με 7 χρόνια. Η οικονομία είναι τόσο αδύναμη που ο πληθωρισμός μπορεί να παραμείνει πιεσμένος γι’ αυτό το διάστημα. Αλλά σε κάποια στιγμή θα «χτυπήσει» και δεν θα είναι καλό να βρεθείτε κλειδωμένοι για 20 με 30 χρόνια.

Χρυσός. Ε, βέβαια. «Θα τα πάει καλά σε κάθε περίπτωση», δηλώνει ο κ. De Vaulx, είτε σε πληθωρισμό (deflation) είτε σε αποπληθωρισμό (inflation). Η μόνη συνθήκη που δεν ταιριάζει με τον χρυσό είναι ο «αντι-πληθωρισμός (disinflation), όταν ο πληθωρισμός είναι αρνητικός. Αυτό συνέβη στις δεκαετίες του ’80 και του ’90, αλλά δεν αποτελεί απειλή σήμερα.

Επιλεγμένες μετοχές. Ποιες είναι οι μετοχές-νάρκες; Ως επενδυτής «αξίας» (value investor), ο κ. De Vaulx αποφεύγει μετοχές που είναι ακριβές σε σχέση με τα κέρδη. Επίσης αποφεύγει εταιρίες με αδύναμους ισολογισμούς ή που χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις κεφαλαίου - αυτές οι εταιρίες καταρρέουν, όταν ο πληθωρισμός τσιμπάει. Στη Wall Street, ο επενδυτής προτείνει ως παραδείγματα τις ασφαλιστικές Aon Corp. και Marsh & McLennan Cos., την Dell Inc. και την eBay Inc.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο