Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

DT: Επιδρομή των Αρχών στο σπίτι του CEO

Επιδρομή των γερμανικών εισαγγελικών αρχών σε γραφεία και σπίτια αξιωματούχων της Deutsche Telekom, συμπεριλαμβανομένου και του διευθύνοντος συμβούλου, για υπόθεση δωροδοκίας στην Ουγγαρία, στο Μαυροβούνιο και στα Σκόπια.

DT: Επιδρομή των Αρχών στο σπίτι του CEO
Νέα τροπή παίρνει το σκάνδαλο δωροδοκίας που αφορά στη θυγατρική της Deutsche Telekom στην Ουγγαρία και σε άλλα κράτη της νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς αποκαλύφθηκε επιδρομή των γερμανικών εισαγγελικών αρχών σε γραφεία και σε σπίτια στελεχών της Deutsche Telekom, συμπεριλαμβανομένου και του διευθύνοντος συμβούλου κ. Rene Obermann.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής εισαγγελίας στη Βόννη (όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της Deutsche Telekom), αν και επιβεβαίωσε ότι έγινε έρευνα σε αρκετά σπίτια και σε γραφεία στελεχών της γερμανικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών στα τέλη Αυγούστου, αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα του περιοδικού "Wirtschaftswoche", βάσει του οποίου οι γερμανικές αρχές εισέβαλαν και στο σπίτι του κ. Obermann.

Πρόκειται για την υπόθεση Magyar Telekom, της θυγατρικής της Deutsche Telekom στην Ουγγαρία, για την οποία εδώ και πέντε χρόνια έχει ξεσπάσει σκάνδαλο δωροδοκίας αξιωματούχων.

Ο κ. Obermann απορρίπτει ως αβάσιμες τις κατηγορίες και σε μία αρκετά έντονη επιστολή υποστηρίζει ότι "σύντομα θα αποδειχθεί" το ανυπόστατο των κατηγοριών.

Όπως αναφέρουν τα ξένα πρακτορεία, οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές ενήργησαν κατόπιν αιτήματος της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC), η οποία εξετάζει την υπόθεση Magyar Telekom εδώ και πέντε χρόνια, καθώς η Deutsche Telekom είναι εισηγμένη και στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά.
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η ίδια η Deutsche Telekom σε έγγραφό της προς τη SEC ημερομηνίας 25 Φεβρουαρίου αναφέρει ότι ο έλεγχος της Magyar Telekom για το 2006 αποκάλυψε πλαστά συμβόλαια τα οποία ενδεχομένως να χρησιμοποιήθηκαν από τις θυγατρικές εταιρίες στο Μαυροβούνιο και στα Σκόπια. Βάσει του ίδιου εγγράφου της Deutsche Telekom, εσωτερική έρευνα του 2008 αποκάλυψε ότι πρώην στελέχη της Magyar Telekom και της Deutsche Telekom ενέκριναν δαπάνες 24 εκατ. ευρώ "μέσω περίπου 20 ύποπτων συμβολαίων για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών".

Τον Φεβρουάριο του 2006, η Magyar Telekom ανακοίνωσε την πρόσληψη αμερικανικής νομικής εταιρίας για την έρευνα δύο συμβολαίων που συνάφθηκαν με θυγατρικές εταιρίες στο Μαυροβούνιο. Λίγο νωρίτερα, η PwC αρνήθηκε να υπογράψει τα οικονομικά στοιχεία του 2005 της εταιρίας λόγω των ύποπτων συναλλαγών στο Μαυροβούνιο. Η εσωτερική έρευνα διευρύνθηκε και συμπεριέλαβε παρόμοια συμβόλαια και στα Σκόπια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v