Στον αντιφρονούντα Liu Xiabao το Νobel Ειρήνης

Στον Κινέζο αντιφρονούντα Liu Xiabao, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή, απονεμήθηκε το φετινό Nobel Ειρήνης. Αναμένεται αντίδραση του Πεκίνου, που έχει προειδοποιήσει για επιδείνωση των σινονορβηγικών σχέσεων.

Στον αντιφρονούντα Liu Xiabao το Νobel Ειρήνης
Στον Liu Xiabao, τον Κινέζο αντιφρονούντα που εκτίει ποινή φυλάκισης 11 ετών, απονέμεται το φετινό Nobel Ειρήνης, όπως ανακοίνωσε η νορβηγική επιτροπή Nobel.

Ο Liu Xiabao καταδικάστηκε τον Δεκέμβριο του 2008 για τον ρόλο του στην εξέγερση στην πλατεία Tienanmen αλλά και ως ένας από τους συγγραφείς του Καταστατικού 8 που ζητά δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην Κίνα. Κατά τη δεκαετία του 1990, καταδικάστηκε παράλληλα σε τριετή φυλάκιση σε στρατόπεδο εργασίας.

Η απόφαση της επιτροπής αναμένεται να πυροδοτήσει αντιδράσεις από την Κίνα. Από την προηγούμενη εβδομάδα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Πεκίνου δήλωσε πως ενδεχόμενη ανάθεση του βραβείου στον Liu Xiabao "έρχεται σε αντίθεση με τους στόχους του βραβείου". Ο διευθυντής του ινστιτούτου Nobel αποκάλυψε μάλιστα πως ανώτερος Κινέζος αξιωματούχος προειδοποίησε για ενδεχόμενη επιδείνωση των σινονορβηγικών σχέσεων σε περίπτωση ανάθεσης του βραβείου στον Liu Xiabao.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v