Νόμπελ Οικονομίας σε Πισσαρίδη,Diamond, Mortensen

Στους Peter Diamond, Dale Mortensen και Χριστόφορο Πισσαρίδη απονέμεται το φετινό βραβείο Νόμπελ Οικονομίας για την ανάλυσή για την αγορά εργασίας.

Νόμπελ Οικονομίας σε Πισσαρίδη,Diamond, Mortensen
Σε δύο Αμερικανούς και σε έναν Βρετανοκύπριο απονέμεται το φετινό βραβείο Νόμπελ Οικονομίας για την έρευνά τους ως προς τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζεται η αγορά εργασίας, οι θέσεις απασχόλησης και το ύψος των μισθών από την κρατική πολιτική.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών, το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας απονέμεται φέτος στους Peter Diamond, Dale Mortensen και Χριστόφορο Πισσαρίδη.

Το Who is who του Χ. Πισσαρίδη

Ο κ. Πισσαρίδης είναι καθηγητής οικονομικών στο London School of Economics and Political Science και ειδικεύεται σε θέματα αγοράς εργασίας και έρευνας οικονομικής πολιτικής. Το βιβλίο του "Θεωρία της ανεργίας ισορροπίας" θεωρείται πρότυπο εγχειρίδιο στα οικονομικά της ανεργίας.

Ο κ. Πισσαρίδης υπηρέτησε στην ευρωπαϊκή ομάδα δράσης για την απασχόληση το 2003 και υπήρξε σύμβουλος σε θέματα της αγοράς εργασίας στην Παγκόσμια Τράπεζα, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Τράπεζα της Αγγλίας και στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Το 2005 έγινε ο πρώτος οικονομολόγος εκτός των ΗΠΑ στον οποίο απονεμήθηκε το αναγνωρισμένο διεθνούς κύρους βραβείο του Ινστιτούτου για τη Μελέτη της Εργασίας (IZA) στα οικονομικά της εργασίας.

Από το 1983 διατηρεί γραφείο ως σύμβουλος επιχειρήσεων. Ειδικεύεται στην ετοιμασία διαγνωστικών μελετών και είναι συχνά ομιλητής σε σεμινάρια. Παράλληλα είναι μέλος σε διάφορα διοικητικά συμβούλια (Δ.Σ.) δημόσιων και ιδιωτικών εταιριών.

Είναι πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρίας Αναπτύξεως Αγρού Η Πρόοδος Δημόσια Λτδ, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Sea Star Capital PLC. και μέλος του Δ.Σ. της D.H. Cyprotels PLC.

Εταιρίες στις οποίες συμμετέχει σε διοικητικό συμβούλιο: Agros Proodos Public Ltd., D.H. Cyprotels PLC. και SEA STAR CAPITAL PLC.

Δήλωση Γ. Παπανδρέου για την απονομή του Βραβείου Νόμπελ Οικονομίας στον  Χ. Πισσαρίδη

Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απονομή του Βραβείου Νόμπελ Οικονομίας 2010 στον καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη:

Η απονομή του Βραβείου Νόμπελ Οικονομίας στον καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη, αποτελεί ύψιστη τιμή και για την Κύπρο αλλά και για ολόκληρο τον Ελληνισμό.

Όλοι μας, είμαστε υπερήφανοι για αυτήν την πολύ μεγάλη διάκριση που κατέκτησε ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, γιατί δείχνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις δυνατότητες του Ελληνισμού.

Και ακόμη περισσότερο, γιατί ένας επιστήμονας που αισθανόμαστε δικό μας άνθρωπο, βραβεύεται γιατί πέτυχε με το επιστημονικό του έργο που αναγνωρίζεται διεθνώς, να αναδείξει την ανθρώπινη διάσταση της οικονομικής επιστήμης.

Η εργασία του για το πρόβλημα της ανεργίας δεν είναι μόνον επίκαιρη, αλλά αναδεικνύει και την συμβολή της επιστήμης στις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για την παγκόσμια κοινότητα.

Στον καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια και τις ευχές μου για μια δημιουργική συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v