Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πορτογαλία: Η μεγαλύτερη απεργία από το 1988

Πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη απεργία στην Πορτογαλία από το 1988, καθώς οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα διαμαρτύρονται από κοινού στα μέτρα λιτότητας του 2011.

Πορτογαλία: Η μεγαλύτερη απεργία από το 1988
Πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη απεργία στην ιστορία της Πορτογαλίας, ενόσω η δημοσιονομική κρίση της ευρωζώνης εξελίσσεται ταχύτατα σε πολιτική. Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα κατέβηκαν από κοινού σε 24ωρη απεργία, για πρώτη φορά από το 1988, δύο ημέρες πριν παρουσιαστεί προς επικύρωση στο κοινοβούλιο ο προϋπολογισμός του 2011.

Φρένο μπήκε σε λεοφορεία, τρένα , αεροπλάνα, δημόσιο τομέα, στο σύστημα υγείας και στον τραπεζικό κλάδο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την περικοπή μισθών και την αυξανόμενη ανεργία στη φτωχότερη χώρα της δυτικής Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός, κ. Jose Socrates, η κυβέρνηση του οποίου προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη διογκούμενη φημολογία ότι η Πορτογαλία θα είναι η επόμενη χώρα της Ευρώπης η οποία θα χρειαστεί πακέτο διάσωσης μετά την Ιρλανδία και την Ελλάδα, δεσμεύτηκε να προσηλωθεί στην πολιτική περικοπής των μισθών και είσπραξης των φόρων, με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Στον προϋπολογισμό του 2011 περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- μειώσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 5%, πάγωμα των συντάξεων και αύξηση του ΦΠΑ από το 21% στο 23%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v