Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ecofin: "ΟΚ" στο πακέτο 80 δισ. € της Πορτογαλίας

Το Ecofin έδωσε εντολή στην Κομισιόν για τον σχεδιασμό του πακέτου διάσωσης της Πορτογαλίας, που θα έχει ύψος περίπου 80 δισ. ευρώ και θα προβλέπει αυστηρά μέτρα λιτότητας. Τι αποφασίστηκε για Ελλάδα.

Ecofin: ΟΚ στο πακέτο 80 δισ. € της Πορτογαλίας
Η Πορτογαλία θα πρέπει να επιβάλλει αυστηρά μέτρα λιτότητας και να προωθήσει βαρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, όταν ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα οι συνομιλίες για την μορφοποίηση του πακέτου διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα αποτιμηθεί στα περίπου 80 δισ. ευρώ.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην άτυπη σύνοδο του Ecofin στην Βουδαπέστη, συμφώνησαν επίσης για την επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων προς την Ελλάδα αλλά, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά αξιωματούχος, δεν συζήτησαν την περίπτωση της Ιρλανδίας, η οποία έχει επίσης ζητήσει μειωση του επιτοκίου των αντίστοιχων δανείων.

Οσον αφορά την Πορτογαλία, οι υπουργοί ανέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το έργο του σχεδιασμού ενός «πακέτου διάσωσης» σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, μετά την επίσημη κατάθεση αιτήματος από μέρους της Λισσαβόνας την Πέμπτη το βράδυ.

Ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων της Ε.Ε., Olli Rehn, δήλωσε ότι πακέτο πιθανότατα θα περιλαμβάνει τριετές πρόγραμμα και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα ανέλθει στα 80 δισ. ευρώ.

Τόνισε ότι θα υπάρξει συγκεκριμένος μηχανισμός που θα έχει στόχο την διασφάλιση της σταθερότητας του πορτογαλικού τραπεζικού συστήματος, αλλά ότι είναι πολύ νωρίς για λεπτομέρειες πάνω σε αυτό το θέμα.

Στην ανακοίνωση του Ecofin αναφέρεται ότι στόχος είναι να επιτευχθεί μια «δια-κομματική» συμφωνία, που θα περιλαμβάνει την μεταβατική κυβέρνηση και την αντιπολιτευση έως τα μέσα Μαΐου. Η συμφωνία αυτή θα υιοθετηθεί επισήμως στις 16 Μαΐου στην συνεδρίαση υπουργών Οικονομικών και θα εφαρμοστεί παράλληλα με τις πορτογαλικές εκλογές στις αρχές Ιουνίου.

Οι υπουργοί δήλωσαν επίσης ότι τα μέτρα λιτότητας τα οποία απέρριψε η Πορτογαλία τον περασμένο μήνα θα αποτελέσουν το «σημείο εκκίνησης» των επικείμενων συνομιλιών, αλλά παραδέχτηκαν ότι το πακέτο δεν θα είναι πανομοιότυπο.

Αίτημα της Πορτογαλίας για οικονομική βοήθεια από ΔΝΤ

Επίσημο αίτημα για οικονομική βοήθεια από την Πορτογαλία, ανακοίνωσε ότι έλαβε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στη σχετική ανακοίνωση ο πρόεδρος του ΔΝΤ, Dominique Strauss Kahn υποστήριξε ότι "είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε σύντομες διαπραγματεύσεις με την Πορτογαλική κυβέρνηση, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ προκειμένου να δημιουργηθεί ένα οικονομικό πρόγραμμα στήριξης της χώρας."

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο