FTD: Η Μέρκελ οδηγεί σε διάλυση την ευρωζώνη

H ευρωπαϊκή κρίση έχει γίνει τόσο τοξική που είναι πολύ δύσκολο να επιλυθεί, υποστηρίζει ο κ. Wolfgang Munchau σε σημερινό του άρθρο στους "F.T. Deutschland", στο οποίο κατηγορεί την κυβέρνηση Μέρκελ για τις επιλογές της.

FTD: Η Μέρκελ οδηγεί σε διάλυση την ευρωζώνη
H ευρωπαϊκή κρίση έχει γίνει τόσο τοξική που είναι πολύ δύσκολο να επιλυθεί, υποστηρίζει ο κ. Wolfgang Munchau σε σημερινό του άρθρο στη γερμανική έκδοση των "Financial Times", στο οποίο κατηγορεί την κυβέρνηση Μέρκελ για τις επιλογές της.

Ο βασικός κίνδυνος της Ευρώπης, σύμφωνα με τον κ. Munchau, δεν είναι η Ελλάδα, τη χρεοκοπία της οποίας θεωρεί το πιο πιθανό σενάριο, αλλά η Ιταλία και η Ισπανία.

Αν η κρίση χτυπήσει την Ιταλία, προειδοποιεί ο αρθρογράφος, η ευρωζώνη θα έχει φτάσει σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή.

Η Ιταλία είναι πολύ μεγάλη για να σωθεί με τα σημερινά ευρωπαϊκά εργαλεία διάσωσης, όπως η επαναγορά ομολόγων από την ΕΚΤ, και η απουσία ενός αξιόπιστου σχεδίου ευρωομολόγων, στο οποίο αντιτάχθηκε η κ. Μέρκελ, καθιστά τον κατακερματισμό της ευρωζώνης πολύ πιθανό σενάριο.

Το ερώτημα που ανακύπτει, σύμφωνα με τον κ. Μunchau, είναι αν η Ευρώπη μπορεί να επιβιώσει από ένα τέτοιο "κατακλυσμικό" συμβάν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v