Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΒΑ: Ζητεί συντελεστή 7% για core tier 1

Νέα ταχύρυθμα stress tests που προϋποθέτουν αυξημένο συντελεστή κεφαλαιακής επάρκειας της τάξης του 7% επιβάλλει στις ευρωπαϊκές τράπεζες η ευρωπαϊκή τραπεζική ρυθμιστική αρχή ΕΒΑ.

ΕΒΑ: Ζητεί συντελεστή 7% για core tier 1
Νέα ταχύρυθμα stress tests που προϋποθέτουν αυξημένο συντελεστή κεφαλαιακής επάρκειας της τάξης του 7% επιβάλλει στις ευρωπαϊκές τράπεζες η ευρωπαϊκή τραπεζική ρυθμιστική αρχή ΕΒΑ. 

Η ΕΒΑ έχει ανεβάσει αισθητά τον πήχη των απαιτήσεων για την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών στα νέα stress tests που διεξάγει και εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες ενδεχομένως να χρειαστεί να αντλήσουν περί τα 100 δισ. ευρώ επιπλέον για να αντεπεξέλθουν στις νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Η European Banking Authority, απαιτεί από τις τράπεζες ελάχιστο συντελεστή κεφαλαιακής επάρκειας core tier one της τάξης του 7% και θα ζητήσει κεφαλαιακή αποκατάσταση από τους οίκους που τυχόν δεν θα ανταποκριθούν στον συσντελεστή.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί αν τα κεφάλαια τα οποία θα χαρακτηρίζονται core tier one θα καθοριστούν με βάση τις ρυθμίσεις της Βασιλείας 3 ή με βάση τις πιο επιεικείς ρυθμίσεις, οι οποίες αποκαλούνται Βασιλεία 2,5.

Η ΕΒΑ ζήτησε τα μεγέθη την Παρασκευή και οι τράπεζες οφείλουν να τα καταθέσουν μέχρι σήμερα το βράδι.

Το Reuters εκτιμά ότι με ορόσημο το 7%, περίπου 48 τράπεζες θα αποτύχουν και θα χρειαστεί να αντλήσουν 99 δισ. ευρώ. "Ένας σημαντικός αριθμός τραπεζών αναμένεται να αποτύχει στα stress tests", σημειώνει πηγή του πρακτορείου.

Στα προηγούμενα stress tests του Ιουλίου είχαν συμμετάσχει 90 τράπεζες και είχαν αποτύχει μόνο οκτώ οίκοι. Σε εκείνες τις «εξετάσεις» ο κατώτερος απαιτούμενος συντελεστής κύριας κεφαλαιακής επάρκειας ήταν 5%, αλλά δεν περιλάμβανε σενάριο σοβαρών ζημιών εξαιτίας των ανοιγμάτων σε ελληνικά κρατικά ομόλογα και ομόλογα άλλων «προβληματικών» κρατών της ευρωζώνης.

Στα τρέχοντα stress tests τα ομόλογα των περιφερειακών κρατών της ευρωζώνης αναμένεται να αποτιμηθούν σε τρέχουσες τιμές αγοράς (mark to market).


Αύριο οι προτάσεις Κομισιόν για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών
 
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, J.M. Barroso, δήλωσε ότι η Κομισιόν θα καταθέσει τις προτάσεις της για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της ευρωζώνης αύριο Τετάρτη.

«Αύριο θα κατατεθούν ορισμένες προτάσεις στην Κομισιόν,» μεταξύ των οποίων μέτρα για την τραπεζική επανακεφαλαιοποίηση, δήλωσε ο κ. Barroso στους δημοσιογράφους κατόπιν συνάντησης με τον Ολλανδό πρωθυπουργό κ. Mark Rutte στην Χάγη.

«Οσον αφορά την τραπεζική επανακεφαλαιοποίηση… πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε μια συνοπτική αντιμετώπιση, στην οποία θα συνυπολογίζονται όλοι οι παράγοντες και όχι ένας μόνο παράγοντας.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v