Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Αιφνίδια μείωση επιτοκίων στο 1,25%

Η ΕΚΤ αιφνιδίασε τις αγορές προχωρώντας σε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1,25%, καθώς ο κ. Mario Draghi μίλησε στο ντεμπούτο του ως διοικητή για είσοδο της ευρωζώνης σε "ήπια ύφεση".

ΕΚΤ: Αιφνίδια μείωση επιτοκίων στο 1,25%
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αιφνιδίασε τις αγορές προχωρώντας σε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1,25%, καθώς η ραγδαία επιδείνωση της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη υπερκέρασε τις ανησυχίες για επίμονο πληθωρισμό.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε στη Φρανκφούρτη μείωση του βασικού επιτοκίου, καθώς και μείωση του επιτοκίου μηχανισμού καταθέσεων στο 0,5% και του μηχανισμού marginal δανεισμού στο 2%.

Η απόφαση δεν ήταν αναμενόμενη, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των αναλυτών (51 από τους 55 οικονομολόγους που ρωτήθηκαν σε έρευνα του Bloomberg) περίμενε ότι ο κ. Mario Draghi, κατά την παρθενική του παρουσία στο συμβούλιο καθορισμού της πιστωτικής πολιτικής, θα προτιμήσει να τηρήσει στάση αναμονής.

Ωστόσο, πολλοί αναλυτές περίμεναν ότι η ΕΚΤ θα υποχρεωθεί σε μείωση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο ώστε να δώσει ώθηση στην «παγωμένη» ανάπτυξη της ευρωζώνης.

Η ΕΚΤ τον Ιούλιο είχε αυξήσει τα επιτόκια από το 1,25% στο 1,5%.


M.Draghi: Αυξημένοι κίνδυνοι στην ευρωζώνη λόγω της κρίσης χρεών

Πράγματι, ο νέος κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την απόφαση της ΕΚΤ, ότι υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι για την οικονομία της ευρωζώνης εξαιτίας της κρίσης χρεών, εξηγώντας γιατί η ΕΚΤ έλαβε την απόφαση μείωσης, μολονότι προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% στους ερχόμενους μήνες.

Τόνισε ότι οι κίνδυνοι που ελοχεύουν στην οικονομία της ευρωζώνης άρχισαν να υλοποιούνται και θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Εκτιμά ότι η οικονομική ανάπτυξη θα είναι «πολύ μετρημένη» στο β΄εξάμηνο και ο πληθωρισμός θα παραμείνει αυξημένος αλλά θα υποχωρήσει το 2012.

Ο κεντρικός τραπεζίτης μίλησε για είσοδο της ευρωζώνης σε "ήπια ύφεση" προς τα τέλη του έτους.

Να σημειωθεί ότι μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης του διοικητή, η ΕΚΤ έδωσε σημαντικές λεπτομέρειες για το πρόγραμμα εξαγορών ομολόγων, ανακοινώνοντας δεύτερο πακέτο εξαγοράς καλυμμένων ομολόγων.

«Το ΔΣ αποφάσισε να διαθέσει προς δανειοδότηση το δεύτερο χαρτοφυλάκιο του προγράμματος αγοράς καλυμμένων ομολόγων,» αναφέρει σε ανακοινωθέν η κεντρική τράπεζα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v