Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Ως εδώ" δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα για το γουάν

Σκληραίνει η κόντρα Ουάσιγκτον - Πεκίνου για το γουάν. Η κινεζική οικονομία "πρέπει να μεγαλώσει" και να σεβαστεί τους κανόνες που ισχύουν για όλους δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα. Αρνείται να υποχωρήσει το Πεκίνο.

Ως εδώ δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα για το γουάν
Πολύ σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο κ. Μπαράκ Ομπάμα κατά τη σύνοδο του APEC αναφερόμενος στην Κίνα και ειδικότερα στη συναλλαγματική πολιτική του Πεκίνου. «Αντιλαμβάνομαι ότι οι αλλαγές είναι δύσκολες», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος μία ημέρα μετά την προσωπική του συνάντηση με τον Κινέζο Πρόεδρο Χου Ζιντάο, σπεύδοντας ωστόσο να συμπληρώσει: «Ως εδώ!».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, μάλιστα, κάλεσε την κινεζική οικονομία «να μεγαλώσει», δηλώνοντας: «Θα μείνουμε αμετάκλητοι στη γνώμη μας ότι η Κίνα πρέπει να λειτουργήσει με τους ίδιους κανόνες που ισχύουν για όλους».

Η απάντηση από το Πεκίνο ήταν άμεση. Το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η Κίνα δεν θα συμμορφωθεί με κανόνες τους οποίους δεν αποδέχεται.

«Πρώτα πρέπει να ξέρουμε για ποιους κανόνες μιλάμε»,
δήλωσε ο κ. Pang Seng, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, και συμπλήρωσε: «Εάν αυτοί οι κανόνες διαμορφωθούν συλλογικά μέσω συμφωνίας στην οποία η Κίνα θα συμμετάσχει, τότε η Κίνα θα τους σεβαστεί. Εάν οι κανόνες αποφασίζονται από μία ή λίγες χώρες, τότε η Κίνα δεν έχει την υποχρέωση να συμμορφωθεί σε αυτούς».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v