Citi: Μαύρες προβλέψεις για Ελλάδα

Οι οικονομολόγοι της Citigroup εκτιμούν ότι με πιθανότητα 25%-30% η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ, ενώ η ύφεση το 2012 θα διαμορφωθεί στο 4,9%. Μετά το PSI θα υπάρξει και νέα αναδιάρθρωση χρέους.

Citi: Μαύρες προβλέψεις για Ελλάδα
Με τον χαρακτηριστικό τίτλο "Less Drachma or More Drachma?" οι οικονομολόγοι της Citigroup εκτιμούν ότι με πιθανότητα 25% - 30% η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ, ενώ η ύφεση το 2012 θα διαμορφωθεί στο 4,9%. Μετά το PSI θα υπάρξει και νέα αναδιάρθρωση χρέους έως το 2013!

Αυτή είναι η κύρια άποψη του αμερικανικού επενδυτικού οίκου για την Ελλάδα στην έκθεσή του για τις ευρωπαϊκές μετοχές το 2012.

Η έξοδος από το κοινό νόμισμα και η άτακτη χρεοκοπία είναι οι βασικότεροι κίνδυνοι για τη χώρα και αν δεν δημιουργηθεί δίχτυ ασφαλείας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα οι συνέπειες θα είναι πολλαπλώς αρνητικές στους καταναλωτές, στις εταιρίες και στην ευρύτερη αγορά και οικονομία, εκτιμούν οι αναλυτές της Citigroup.

Στον αντίποδα, το θετικό σενάριο περιλαμβάνει τη θετική απόδοση της νέας προσωρινής κυβέρνησης αλλά και την παράταση της διάρκειάς της και την απαρχή για την έξοδο της χώρας από την ύφεση.

Για το 2012, οι μετοχικές επιλογές της Citigroup είναι η Coca Cola 3E, ο ΟΠΑΠ, η Frigoglass, η Folli Follie και η Μέτκα, ενώ δεν προτείνονται τράπεζες ούτε η μετοχή του Τιτάνα.

Top picks είναι οι τίτλοι της Coca Cola 3E, του ΟΠΑΠ και της Frigoglass.

Για την Coca Cola 3E εκτιμά την ισχυρή της θέση στις αναδυόμενες αγορές, στη Νιγηρία και στη Ρωσία αλλά και τον ισχυρό ισολογισμό της. Δίνει τιμή-στόχο τα 14,7 ευρώ και σύσταση αγοράς.

Για τον ΟΠΑΠ, τα νέα παιχνίδια υποστηρίζουν τα κέρδη ακόμα και σε αυτό το περιβάλλον, ενώ η διατηρήσιμη μερισματική απόδοση είναι άνω του 15%. Τιμή-στόχος τα 16,70 ευρώ και σύσταση buy.

Για τη Frigoglass, σημειώνει, είναι ο παγκόσμιος leader με προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον και με νέες αγορές όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ για περαιτέρω ανάπτυξη. Η σύσταση είναι buy και η τιμή-στόχος τα 7,8 ευρώ. Top sells είναι οι μετοχές του Τ.Τ. και του Τιτάνα, με τιμές-στόχους 0,45 ευρώ και 10 ευρώ αντίστοιχα και συστάσεις πώλησης.

Αναφορικά με το ελληνικό χρηματιστήριο, η Citigroup εξηγεί ότι η αγορά αποτιμάται στα 28 δισ. ευρώ και οι τράπεζες αξίζουν το 15% των 28 δισ. ευρώ, όταν το 2007 η αγορά έκανε 180 δισ. ευρώ και οι τράπεζες αντανακλούσαν το 35%!

Ωστόσο, ακόμα και με τέτοια πτώση, ο κλάδος είναι παράδειγμα προς αποφυγή, με το PSI και τις ανακεφαλαιοποιήσεις μπροστά του. Πιο αμυντικές επιλογές από τον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών τα telecoms και τα utilities, είναι τα μόνα πραγματικά θετικά στοιχήματα για το 2012.

Για τις αποτιμήσεις οι αναλυτές της Citigroup δεν πιστεύουν ότι παίζουν κάποιον ρόλο, αφού η συνολική κεφαλαιοποίηση είναι μόλις το 15% του ΑΕΠ. Το στοίχημα είναι αν η χώρα μείνει ή φύγει από το ευρώ. Παρότι πολλές μετοχές φαίνονται φθηνές, όπως η ΔΕΗ λόγου χάρη, με δείκτη τιμής προς λογιστική αξία 0,15 φορά, ένα σενάριο υποτιμημένης δραχμής έως και 60% θα δημιουργούσε μεγάλα θέματα προς επίλυση.

Τι εκτιμά για τις ευρωπαϊκές μετοχές

Οι ευρωπαϊκές μετοχές αναμένεται να εμφανίσουν αποδόσεις της τάξεως του 15% - 20% το 2012, παρά το ενδεχόμενο ύφεσης στην ευρωζώνη, λόγω των χαμηλών τους αποτιμήσεων, των αναμενόμενων αλλαγών πολιτικής και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει παγκόσμια ύφεση, εκτιμά η Citi. 

Θέτει τιμή-στόχο τις 285 μονάδες για τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 και σημειώνει σε έκθεσή της ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές δείχνουν φθηνές σε απόλυτους όρους σε σχέση με άλλες κατηγορίες επενδύσεων και άλλες γεωγραφικές περιφέρειες.
 
Τα εταιρικά κέρδη, ωστόσο, αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 15% - 20% στην Ευρώπη λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης και του κινδύνου μείωσης των περιθωρίων κερδοφορίας, ενώ οι ευρωπαϊκές εταιρίες που έχουν δραστηριοποίηση εκτός Ε.Ε. αναμένεται να αποδειχθούν πιο ανθεκτικές, αναφέρει ο οίκος. 

Η Citi σημειώνει ότι προτιμά εταιρίες με διεθνή έκθεση και χαμηλή μόχλευση, ενώ θέτει σύσταση overweight για τους κλάδους υγείας, πετρελαίου και φυσικού αερίου, βασικών πρώτων υλών, καταναλωτικών αγαθών, ασφάλισης, τροφίμων και ποτών.   

Αντίθετα, σύσταση underweight δίνει για τους κλάδους κατασκευών, κοινής ωφέλειας, αυτοκινήτων, ταξιδιού και ψυχαγωγίας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v