Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Draghi: Παραμένουν κίνδυνοι στην ευρωζώνη

Η κρίση χρεών, η επιβράδυνση και ο προστατευτισμός είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για ευρωζώνη, τονίζει ο κεντρικός τραπεζίτης. Ικανοποίηση για έκτακτη ρευστότητα σε τράπεζες. Δεν θα μετέχει η ΕΚΤ στο PSI. Σταθερά τα επιτόκια.

Draghi: Παραμένουν κίνδυνοι στην ευρωζώνη
Υπάρχουν σημαντικοί πτωτικοί κίνδυνοι για την οικονομία της ευρωζώνης, με κυρίαρχους την κρίση χρεών, την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και τον προστατευτισμό, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης.

Κατά την ομιλία του μετά την απόφαση της ΕΚΤ να κρατήσει σταθερά τα επιτόκια στην ευρωζώνη, ο κ. Mario Draghi δήλωσε ότι περιμένει ανάκαμψη της οικονομίας αλλά με πολύ αργό ρυθμό, μέσα στην φετινή χρονιά.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ διατήρησε το επιτόκιο του ευρώ στο 1%, σε μια απόφαση ευρύτατα αναμενόμενη από τους ιδιώτες αναλυτές. Ο κ. Draghi ανακοίνωσε ότι η απόφαση ελήφθη ομόφωνα.

Ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι ο πληθωρισμός πιθανότατα θα παραμείνει πάνω από το 2% για αρκετούς μήνες καθώς και ότι οι οικονομικές προοπτικές κινδυνεύουν από μεγάλη αβεβαιότητα και πτωτικούς κινδύνους.

Ο κ. Draghi δήλωσε ότι τα έκτακτα μέτρα παροχής ρευστότητας με 3ετή δανεισμό προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες «έχουν πολύ καλή απόδοση» αλλά σημείωσε ότι όλα τα μη συμβατικά μέτρα της ΕΚΤ είναι προσωρινά.

Τόνισε μάλιστα ότι υπάρχουν ενδείξεις πως τα κεφάλαια τα οποία πιστώνει η ΕΚΤ «κυκλοφορούν» πλέον στην οικονομία.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, όσον αφορά τις εξελίξεις της κρίσης χρεών στην Ελλάδα και τις ακανθώδεις συνομιλίες για το PSI, τόνισε ότι είναι ικανοποιημένος με την διαβεβαίωση ότι πρόκειται για «μοναδικό και εξαιρετικό» γεγονός.

Ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επανέλθει σε βιώσιμη δημοσιονομική τροχιά ενώ υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για το PSI. "Οι διαπραγματεύσεις είναι μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της", σημείωσε. 

"Δεν μπορώ να πω αν η συμφωνία για το PSI ήταν ενα λάθος" δήλωσε χαρακτηριστικά.

"Το PSI εξ ορισμού αφορά τον ιδιωτικό τομέα, οπότε η ΕΚΤ δεν εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις", υπογράμμισε σχετικά και το μέλος της ΕΚΤ Vitor Costancio.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v