Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα hedge fund ποντάρουν σε ανάκαμψη του χρυσού

Ανεπηρέαστα από τη μεγάλη βουτιά της προηγούμενης εβδομάδας τα hedge funds. Σημειώθηκε αύξηση 9,8% στις θέσεις long σε χρυσό την προηγούμενη εβδομάδα. Τι υποστηρίζει ο John Paulson.

Τα hedge fund ποντάρουν σε ανάκαμψη του χρυσού
Ανεπηρέαστα από τη μεγάλη βουτιά των τελευταίων ημερών, τα hedge funds όπως και άλλοι μεγάλοι κερδοσκοπικοί επενδυτές τοποθετήθηκαν εκ νέου στον χρυσό.

Συγκεκριμένα, οι θέσεις long σε χρυσό αυξήθηκαν κατά 9,8% την εβδομάδα που έληξε στις 16 Απριλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Trading Futures Εμπορευμάτων των ΗΠΑ. Στον αντίποδα, οι θέσεις short μειώθηκαν κατά 8,2%.

Επισημαίνεται ότι μέσα σε δύο μόλις ημέρες η τιμή του χρυσού κατέγραψε ελεύθερη πτώση 13%, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο 2 ετών. Παράλληλα, η αξία των αποθεμάτων χρυσού των κεντρικών τραπεζών μειώθηκε κατά 560 δισ. δολ. Ο John Paulson, ένας από τους μεγαλύτερους hedge fund managers, που είχε στοιχηματίσει δυναμικά υπέρ του χρυσού και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ηττημένους των εξελίξεων, με επιστολή του προς τους πελάτες του αναφέρει ότι η τιμή του μετάλλου θα ανακάμψει. «Τα αναπτυξιακά κίνητρα των κεντρικών τραπεζών αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε πληθωρισμό» αναφέρει στην επιστολή του, όπως αποκαλύπτει το Bloomberg.

Οι κεντρικές τράπεζες από την πλευρά τους δείχνουν διχασμένες ως προς το εάν η τιμή του χρυσού είναι σε τόσο χαμηλά επίπεδα ώστε να αποτελεί αγοραστική ευκαιρία για να αυξηθούν τα αποθέματα. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σρι Λάνκα δήλωσε ότι αυτή είναι μία ευκαιρία για τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα αποθέματά τους. Από την άλλη, όμως, ο αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας εκτίμησε ότι ο χρυσός δεν έχει πλέον ουσιαστική αξία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v