Μ. Βαρούτσικος (UNIVERSAL FREIGHT COMPANY): Μεγάλο στοίχημα η εξωστρέφεια

«Η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας επιτρέπει να μην δεσμευόμαστε στα στενά όρια της χώρας και προσδίδει ταχύτερη εξέλιξη», τονίζει ο Business Development Manager της εταιρείας. Πώς επηρεάζουν οι προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Μ. Βαρούτσικος (UNIVERSAL FREIGHT COMPANY): Μεγάλο στοίχημα η εξωστρέφεια

Για τις ευέλικτες επιχειρηματικές διαδικασίες και προσαρμογές που απαιτούνται στην αλυσίδα μεταφοράς φορτίων ανά τον κόσμο μιλά στο Euro2day.gr ο Μάχος Βαρούτσικος, Business Development Manager της Universal Freight Company (UNIFREC). 

Απαραίτητη είναι η δυνατότητα λήψης γρήγορων και με σιγουριά αποφάσεων από τις εταιρείες, προσθέτει, τις οποίες η UNIFREC βοηθά ώστε να υποστηρίξουν τις δράσεις και τους στόχους τους, παγκοσμίως. Η UNIFREC είναι μια νεοσύστατη εταιρία που ξεκίνησε τις δραστηριότητες εν μέσω της πανδημίας, τον Σεπτέμβριο του 2020, με τη θέση της πλέον αναγνωρίσιμη στην αγορά, τονίζει.

Επίσης ο κ. Βαρούτσικος δίνει έμφαση στη σημασία της εξωστρέφειας, τονίζοντας: «Στην Ελλάδα φαίνεται ότι αναπτύσσεται όλο και περισσότερο ο τομέας της εξαγωγής χάρη σε νέους ανθρώπους που εισέρχονται στο επιχειρείν με νέες ιδέες και προϊόντα που παρουσιάζουν σε διεθνείς αγορές».

Μιλά για τη γεωπολιτική θέση της χώρας στον χάρτη ως το «σημαντικότερο εφόδιο» της εταιρείας. Στέκεται στη σημασία της εξέλιξης της τεχνολογίας στον τομέα των μεταφορών και τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσονται ως εργαλεία ώθησης και παράλληλα αναφέρεται στις προκλήσεις και την ευαισθησία του διαμετακομιστικού εμπορίου στις αναταράξεις της παγκόσμιας οικονομίας και των αγορών.

Κύριε Βαρούτσικε, η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα αντιμετώπισε πρωτοφανείς προκλήσεις τα τελευταία χρόνια. Πώς διαμορφώνεται σήμερα η κατάσταση στην παγκόσμια αγορά;

Τα τελευταία χρόνια μια αλληλουχία φαινομενικά τυχαίων γεγονότων όπως, η εμφάνιση της Covid-19, τα lockdowns που ακολούθησαν το ολικό της Κίνας, το ατύχημα του πλοίου Evergiven και του αποκλεισμού της διώρυγας του Σουέζ μέχρι την έναρξη ενός πολέμου, επηρέασαν άρδην την παγκόσμια αγορά. Οι μεγάλες καθυστερήσεις λόγω μειωμένης δυνατότητας και απόδοσης των λιμανιών, η έλλειψη διαθέσιμων εμπορευματοκιβωτίων, η αύξηση τιμών των πρώτων υλών και άλλοι παράγοντες είχαν σαν αποτέλεσμα την διατάραξη του παγκοσμίου εμπορίου. Εάν και φαίνεται ότι σήμερα τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα έχουν εξομαλυνθεί οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε αφορούν περισσότερο στην δυνατότητα κατανάλωσης προϊόντων στον Δυτικό κόσμο, και ιδιαίτερα στη χώρα μας. Συμπληρωματικά αρκετές Ναυτιλιακές γραμμές την περασμένη διετία επένδυσαν σε κατασκευή νέων καραβιών μεγαλύτερης χωρητικότητας και από τις αρχές του 2023 έχει προγραμματιστεί η παραλαβή τους. Το οποίο δημιουργεί το ερώτημα της ανάγκης αυτών των καραβιών. Για να επανέλθω στο ερώτημα σας υπάρχει μεγάλη ανησυχία στην παγκόσμια αγορά καθώς δεν τολμάμε να προβλέψουμε σχέσεις προσφοράς και ζήτησης, γεγονός που συμβάλει στην αύξηση του κλίματος αβεβαιότητας.

Πώς κινήθηκε η UNIFREC για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και ποια είναι η θέση της εταιρείας σήμερα στην αγορά;

Εάν και η Universal Freight Company είναι νεοσύστατη εταιρία που ξεκίνησε τις δραστηριότητες εν μέσω της πανδημίας, τον Σεπτέμβριο του 2020, η θέση μας είναι πλέον αναγνωρίσιμη στην αγορά. Σύμφωνα με την δική μας αντίληψη η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας στον χάρτη είναι το σημαντικότερο εφόδιο μας. Από την πρώτη μέρα λειτουργίας της εταιρίας και μέσω του παγκόσμιου δικτύου ανταποκριτών μας επεκτείναμε το πεδίο δραστηριοτήτων μας υπολογίζοντας την Ελλάδα ως ευρωπαϊκό κόμβο. Αυτό μας επιτρέπει να μην δεσμευόμαστε στα στενά όρια της εμπορικής δραστηριότητας της Ελλάδας και μας προσδίδει ευελιξία και ταχύτερη εξέλιξη. Παρόλα αυτά ως ελληνική εταιρία είμαστε πάντα αρωγοί κάθε επιχειρηματικής προσπάθειας προσφέροντας λύσεις μεταφορών αλλά και συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Σε ποιους τομείς ειδικεύεται η εταιρεία; Σκοπεύει να επεκταθεί σε νέους;

Μέσω του ομίλου εταιριών που ανήκει η Universal Freight Company και τις στρατηγικές συνεργασίες της, ειδικεύεται στην μεταφορά εμπορευμάτων μεταξύ εταιριών (B2B) παρέχοντας εξατομικευμένες λύσεις σε όλες τις ανάγκες που μπορούν να εμφανιστούν στην εφοδιαστική αλυσίδα σε παγκόσμιο επίπεδο.  Δραστηριοποιούμαστε σε μια συνεχώς αναπτυσσόμενη βιομηχανία. Οι ανάγκες των συνεργατών μας αλλάζουν ή τροποποιούνται σε καθημερινή βάση. Αφουγκραζόμενοι τις παγκόσμιες εξελίξεις και επενδύοντας συνεχώς στην επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού μας ο στόχος μας είναι να πρωτοπορούμε.

Ποιες εκτιμάτε ότι είναι οι νέες προκλήσεις για τον κλάδο σας και πώς σκοπεύετε να τις αντιμετωπίσετε;

Στον κλάδο μας δεν έλειψαν ποτέ οι προκλήσεις και δεν θα λείψουν ποτέ, διαφοροποιούνται παρόλα αυτά συνεχώς. Η αβεβαιότητα που προκύπτει από την παγκόσμια ενεργειακή κρίση προϊόν πολιτικών εξελίξεων και τα αποτελέσματα της οποίας περιμένουμε να φανούν στο άμεσο μέλλον, καθώς επίσης και η αγωνία μια ενδεχόμενης νέας παγκόσμιας κρίσης είναι οι προσωπικές μου εκτιμήσεις σχετικά με την επόμενη μέρα. Στον αντίποδα η εισαγωγή A.I. (Artificial Intelligence) τεχνολογιών μας χαροποιεί και μας δημιουργεί ένα αίσθημα ευθύνης σχετικά με την εφαρμογή της. Θεωρούμε ότι οι άνθρωποι μας είναι ο τρόπος να προσαρμοζόμαστε στις όποιες προκλήσεις, επενδύουμε λοιπόν σε αυτούς και σε στρατηγικές συνεργασίες. Επίσης αξιοποιούμε ότι νέο μας παρέχει η τεχνολογία καταφέρνοντας τον μέγιστο βαθμό ευελιξίας και αποδοτικότητας.

Το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα και την ανάπτυξή της είναι η διεύρυνση των εξαγωγών. Σε αυτό το μέτωπο ποια είναι η εκτίμησή σας;

Πράγματι τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι αναπτύσσεται όλο και περισσότερο ο τομέας της εξαγωγής της χώρας χάρη σε νέους ανθρώπους που εισέρχονται στο επιχειρείν με νέες ιδέες και προϊόντα που παρουσιάζουν σε διεθνείς αγορές. Η εξωστρέφεια απαιτεί τόλμη, σκληρή δουλειά και συγκεκριμένο όραμα. Ο όμιλος όπου η εταιρία μας ανήκει (V Group) παραδοσιακά στηρίζει κάθε προσπάθεια λειτουργώντας συμβουλευτικά με τις εξειδικευμένες γνώσεις των συνεργατών μας καθώς επίσης προσφέροντας προσαρμοσμένες λύσεις στις ειδικές συνθήκες του κάθε εγχειρήματος.

 

* Ο Μάχος Βαρούτσικος είναι Business Development Manager της UNIFREC και μέλος του Your Directors Club

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v