Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H ”νέα” τάξη των ξένων στη Σοφοκλέους

Οι Έλληνες μπορεί να απέχουν σε μεγάλο βαθμό από τη Σοφοκλέους, όμως ο αριθμός των ξένων επενδυτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών εμφανίζει αυξητικές τάσεις. Ανάμεσά τους ένα ”νέο” είδος ξένου θεσμικού έχει κάνει αισθητή την παρουσία του.

H ”νέα” τάξη των ξένων στη Σοφοκλέους
Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων ιδιωτών επενδυτών συνεχίζει να προτιμά τη σιγουριά της τραπεζικής κατάθεσης, παρά το γεγονός ότι η καθαρή απόδοση που προσφέρει υπολείπεται στις περισσότερες περιπτώσεις του πληθωρισμού και επομένως χάνει σε αγοραστική δύναμη.

Τα εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια είτε έχουν εκροές, π.χ. τα Αμοιβαία Κεφάλαια, είτε συρρικνώνονται, π.χ. εταιρίες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, κατόπιν συνειδητών επιλογών των μητρικών τραπεζών και βασικών τους μετόχων.

Σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον είναι επόμενο η συμμετοχή των ξένων στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. να αυξάνεται σχεδόν συνεχώς και να φτάνει το 45% περίπου πλέον.

Αναμφίβολα, τα Hedge Funds παραμένουν ένας μεγάλος παίκτης στην τοπική αγορά. Δεν θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά από τη στιγμή που τα υπό διαχείριση κεφάλαια της συγκεκριμένης βιομηχανίας αυξάνονται συνεχώς, ξεπερνώντας το ιλιγγιώδες ποσό του 1,3 τρισ. δολαρίων το τρίτο τρίμηνο του 2006 σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της HFN.

Aσφαλώς τα Hedge Funds δεν είναι όλα ίδια. Άλλη στρατηγική ακολουθεί η κατηγορία των επονομαζόμενων long Hedge Funds που αγοράζουν και διακρατούν τις μετοχές για ένα διάστημα που μπορεί να φθάσει το ένα με δύο χρόνια και άλλη στρατηγική ακολουθεί η κατηγορία των short που δανείζονται και πουλούν ανοιχτά μετοχές με σκοπό να βγάλουν κέρδη από την πτώση.

Αν και στελέχη Hedge Funds συνεχίζουν να επισκέπτονται τα κεντρικά γραφεία εισηγμένων εταιριών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, οι επισκέψεις δεν είναι τόσο πολλές ή τόσο συχνές όσο ήταν πριν από τη διόρθωση του Μαΐου, ισχυρίζονται οι επαΐοντες.

Αντίθετα, ένα νέο είδος ξένου θεσμικού επενδυτή έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στην πιάτσα τελευταία. Πρόκειται για τους πολύ μακροπρόθεσμους επενδυτές στην κατηγορία των οποίων εμπίπτουν τα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Φυσικά, διάφορα συνταξιοδοτικά ταμεία είναι μέτοχοι μεγάλων εισηγμένων επιχειρήσεων, π.χ. τραπεζών. Ποιος ξεχνά το ολλανδικό συνταξιοδοτικό ταμείο που είχε πάνω από το 5% της Εμπορικής πριν αυτό περάσει στα χέρια της Credit Agricole και σήμερα φέρεται να έχει πάνω από το 4% της ΕΧΑΕ.

Οι γνωρίζοντες έχουν εντυπωσιαστεί από την εντονότερη παρουσία αυτού του είδους των μακροπρόθεσμων επενδυτών στην ελληνική πρωτεύουσα. Έχουν επίσης εντυπωσιαστεί για έναν ακόμη λόγο. Ακόμη κι αν επισκέπτονται εταιρίες για πρώτη φορά, οι εκπρόσωποι των μακροπρόθεσμων Funds έχουν φροντίσει να κάνουν την απαραίτητη προεργασία μέσω των αναλυτών τους από το εξωτερικό, οπότε η συνάντηση παίρνει τη μορφή ”ξεσκονίσματος” και κρίνει την αγορά ή μη μετοχών της ελληνικής εταιρίας.

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί οι μακροπρόθεσμοι ξένοι επενδυτές επισκέπτονται ολοένα περισσότερο τις ελληνικές εταιρίες. Ίσως είναι η πληθώρα των χρημάτων που διαθέτουν για επένδυση. Ίσως τώρα τις έμαθαν. Ίσως τώρα πείστηκαν για τις καλές προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας την επόμενη 5ετία.

Οποιοσδήποτε και αν είναι ο λόγος οφείλουμε να καλωσορίσουμε την παρουσία ξένων Funds με επενδυτικό ορίζοντα 5ετίας και πλέον στην ελληνική αγορά. Τους χρειάζεται. Όπως χρειάζεται τα Hedge Funds για να δίνουν ρευστότητα και να γίνονται τζίροι.

Άλλωστε, οι βραχυπρόθεσμοι και οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές είναι όπως το αλάτι και το πιπέρι στο φαγητό. Και τα δυο χρειάζονται για να γίνει πιο νόστιμο.



Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v