Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι 2 μεγάλοι άσοι των ελληνικών τραπεζών

Η πιστωτική κρίση έχει αποδειχτεί επίπονη για τις τραπεζικές μετοχές, ιδίως εκτός Ελλάδος. Όμως, ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται και στη σημερινή περίοδο της πιστωτικής κρίσης οι περισσότερες από τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες έχουν δύο άσους στο μανίκι τους.

Oι 2 μεγάλοι άσοι των ελληνικών τραπεζών
Η είδηση δεν εξέπληξε κανέναν.

Η Goldman Sachs υποβάθμισε χθες μια σειρά από μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως τις Barclays, UBS, Νatixis και HBOS, αναφέροντας ότι υπάρχουν ενδείξεις για χειροτέρευση της ποιότητας των δανείων πέρα από την κατηγορία των στεγαστικών υψηλού κινδύνου.

Οι πιστωτικές κάρτες, τα δάνεια αυτοκινήτων, οι χορηγήσεις προς μικρές επιχειρήσεις και τα δάνεια για γραφεία και εμπορικά κέντρα αποτελούν τις νέες κατηγορίες δανείων όπου τα κρούσματα αδυναμίας εξυπηρέτησης εμφανίζουν έξαρση.

Φυσικά, η Goldman Sachs δεν είναι μόνη. Το ίδιο έχουν κάνει κι άλλοι, αν και οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν βρεθεί πολύ λιγότερο στο στόχαστρό τους σε σχέση με τις αμερικανικές.

Όμως, οι προτιμήσεις των μεγάλων ξένων επενδυτικών οίκων που μπορούν να κινητοποιήσουν τεράστια κεφάλαια πελατών τους μέσω των επενδυτικών συστάσεων και των τιμών-στόχων που δίνουν στις εκθέσεις τους συγκλίνουν σε δύο σημεία.

Προτιμούν τις τράπεζες που προσφέρουν ανάπτυξη και καλή ορατότητα κερδών για τα επόμενα χρόνια (visibility).

Είναι δύο άσοι στο μανίκι των τραπεζών τους οποίους μπορούν να προσφέρουν στους επενδυτές αυτήν την περίοδο.

Η Eθνική, η Eurobank, η Alpha Bank και η Πειραιώς ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία αφού, αν και σε διαφορετικό βαθμό η κάθε μία, προσφέρουν, με αρκετή βεβαιότητα, τόσο ορατότητα όσο και ικανοποιητική αύξηση κερδών για την περίοδο 2008 - 2009.

Το μακροοικονομικό περιβάλλον στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται, ξεκινώντας από την Ελλάδα, αναμένεται να είναι πολύ καλύτερο σε σχέση με το αντίστοιχο στις ΗΠΑ και στις μεγάλες χώρες της ευρωζώνης, ακόμη και αν ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης επιβραδυνθεί σημαντικά παγκοσμίως.

Αυτό είναι το ήμισυ του παντός, αφού τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών είναι κυκλικά, δηλαδή συσχετίζονται με την πορεία των οικονομιών στις οποίες προσφέρουν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Το γεγονός ότι μπορούν να προσβλέπουν σε μεγαλύτερη συνεισφορά στα αποτελέσματά τους από τις γειτονικές οικονομίες, στις οποίες έχουν επεκταθεί αυτήν τη δεκαετία, βοηθά να αντισταθμιστεί η αναπόφευκτη επιβράδυνση της ωριμότερης ελληνικής τραπεζικής αγοράς.

Όμως, η κρίση στις πιστωτικές αγορές επιβάλλει οι τράπεζες που υπόσχονται ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης να έχουν επίσης ακόμη δύο πράγματα να επιδείξουν.

Πρώτον, υψηλό βαθμό κεφαλαιακής επάρκειας, για να μπορούν να απορροφήσουν τυχόν κραδασμούς και για να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη στους επενδυτές.

Δεύτερον, να μην έχουν σχέση με την αμερικανική αγορά στεγαστικών δανείων και να μην έχουν επενδύσει σε σύνθετα προϊόντα που συνδέονται με τα τελευταία.



Και όσον αφορά στο πρώτο σκέλος, οι προαναφερθείσες μεγάλες ελληνικές τράπεζες τα έχουν πάει αρκετά καλά.

Άλλωστε, ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (Tier I) βρισκόταν κοντά ή πάνω από το 9% στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν σε μεγάλες χώρες του εξωτερικού ακόμη και το 7% θεωρείται ικανοποιητικό.

Υπενθυμίζεται ότι η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσαν σχετικά μεγάλες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων πριν από λίγους μήνες.

Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος, η απάντηση είναι γνωστή, αφού φρόντισαν οι τράπεζες εγκαίρως να διαφημίσουν ότι είτε δεν έχουν καθόλου επενδύσεις σε σύνθετα προϊόντα είτε έχουν αμελητέες.

Φυσικά, θα ήταν παράδοξο να συμβαίνουν πράγματα, όπως π.χ. να υποβαθμίζεται ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος, και να μην το αισθάνονται οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών.

Ούτε είναι λογικό να μην επηρεάζονται αρνητικά όταν το κόστος του χρήματος στη διατραπεζική αγορά έχει αυξηθεί.

Παρ’ όλα αυτά, ένας επενδυτής θα μπορούσε να θεωρήσει την υποχώρηση των μετοχών του, λόγω των προαναφερθέντων αιτιών, περισσότερο ευκαιρία για τοποθετήσεις με ορίζοντα τα επόμενα 2 - 3 χρόνια τουλάχιστον, παρά αιτία ξεπουλήματος.

Άλλωστε, ακόμη και εκείνοι οι οίκοι που υποβαθμίζουν δεν διστάζουν να προτιμάνε τράπεζες που προσφέρουν ανάπτυξη και ορατότητα κερδών για τα επόμενα χρόνια.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v