Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ένας γκουρού εναντίον πρώην συναδέλφων του

Ο Barton Biggs, ο πρώην στρατηγικός αναλυτής για τις παγκόσμιες αγορές της Morgan Stanley, και νυν συνιδρυτής του hedge fund Traxis Partners, δεν μασάει τα λόγια του. Η τωρινή πρόβλεψή του έρχεται σε αντίθεση με τις συγκλίνουσες επενδυτικές συστάσεις πρώην συναδέλφων του κι αυτό μπορεί να βγει σε καλό.

Ένας γκουρού εναντίον πρώην συναδέλφων του
Στα 30 χρόνια που έμεινε στη Morgan Stanley, ο Barton Biggs έγινε γνωστός για την ικανότητά του να προβλέπει με σχετική ακρίβεια τις μελλοντικές τάσεις στις αγορές.

Ήταν αυτός που προέβλεψε το σκάσιμο της φούσκας των εταιριών υψηλής τεχνολογίας και τη μετέπειτα είσοδο της αμερικανικής οικονομίας σε περίοδο ύφεσης έναν περίπου χρόνο πριν η φούσκα σκάσει.

Τον Μάρτιο του 2003, ο 70χρονος τότε γκουρού της Morgan Stanley προέβλεψε ότι οι χρηματιστηριακές αγορές είχαν δει τα χαμηλά τους και ήταν έτοιμες για ράλι που θα τις οδηγούσε 50% ψηλότερα.

Είχε κάνει εν μέρει λάθος. Οι μετοχές κατέγραψαν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη τα επόμενα χρόνια.

Φυσικά, στα 30 και πλέον χρόνια που πέρασε στη Morgan Stanley o Βiggs έκανε κι άλλα λάθη.

Είχε πει ότι ήταν θετικός για το Μεξικό λίγο πριν το πέσο καταρρεύσει το 1994.

Παρ’ όλα αυτά, τα λάθη που έκανε ήταν λίγα και γι’ αυτό ασκούσε πάντοτε μεγάλη επιρροή στη Wall Street και σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Η είδηση ότι είχε επισκεφτεί την Ινδία το 1996 και έψαχνε εκεί για ευκαιρίες ήταν αρκετή για να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον πολλών για τα funds που επένδυσαν αποκλειστικά στην αγορά της Ινδίας.

Χθες, ο Biggs, ο οποίος αποχώρησε από τη Morgan Stanley επειδή είχε φτάσει στο σημείο να χρησιμοποιεί περισσότερο τον χρόνο του για να ”μανατζάρει” ανθρώπους και λιγότερο για να χαράσσει επενδυτική στρατηγική, ξαναχτύπησε.

Αυτή τη φορά με την ιδιότητα του συνιδρυτή του Traxis Partners, ενός global macro hedge fund, με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 1,5 δισ. δολαρίων.

Ο γκουρού προέβλεψε αυτή τη φορά ότι το αμερικανικό χρηματιστήριο βρίσκεται στο ή πολύ κοντά σε ένα σημαντικό χαμηλό επίπεδο και ίσως να οδηγηθεί σε υψηλότερα επίπεδα με λοκομοτίβα τις τράπεζες και τις χρηματιστηριακές εταιρίες.

Οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου θα μπορούσαν να κερδίσουν 20% με 25% σύμφωνα με τον Biggs.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Biggs ανέφερε ότι ενισχύει σταδιακά τις θέσεις του σε αμερικανικές μετοχές γιατί τις θεωρεί ”πολύ πολύ φθηνές”.

Όμως, η θέση του γκουρού δεν βρίσκει σύμφωνους τους στρατηγικούς αναλυτές των μεγάλων επενδυτικών οίκων της Wall Street.

Αυτό προκύπτει από τον δείκτη ”sell side indicator” που κατασκευάζει η Merrill Lynch, ενσωματώνοντας τις επενδυτικές συστάσεις των στρατηγικών αναλυτών για τον καταμερισμό των κεφαλαίων (asset allocation) μεταξύ μετοχών, ομολόγων και μετρητών.

Ο δείκτης έχει πέσει αρκετά το τελευταίο εξάμηνο, που δείχνει ότι η απαισιοδοξία κερδίζει συνεχώς έδαφος.

Αν και δεν έχει φτάσει στα χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ του παρελθόντος που λειτουργούν ως προπομπός μιας ανοδικής κίνησης διαρκείας, ο συγκεκριμένος δείκτης δείχνει ότι πιθανόν ο γκουρού έχει δίκιο και μόνο το τάιμινγκ παίζει.

Υπό αυτήν την έννοια ο Biggs ίσως βρίσκεται μπροστά από τους πρώην συναδέλφους του.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v