Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρεις ”αχτίδες φωτός” στον ορίζοντα

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν στηρίξει τις ελπίδες τους για ανάκαμψη της Σοφοκλέους στα οικονομικά αποτελέσματα του 2007. Από αλλού όμως περιμένουν βοήθεια κι από αλλού μπορεί να τους έρθει.

Τρεις ”αχτίδες φωτός” στον ορίζοντα
Τα κέρδη των τελευταίων συνεδριάσεων στη Wall Street και σε αρκετές ευρωπαϊκές αγορές δεν έχουν καταλαγιάσει τις ανησυχίες στις τάξεις των διεθνών επενδυτικών κύκλων για το τι μέλλει γενέσθαι.

Το ράλι ανακούφισης (relief rally) που περιμένουν αρκετοί, υπό το σκεπτικό ότι οι μετοχές δεν μπορούν να βρίσκονται μονίμως σε πτωτική τροχιά, δεν αλλάζει την εικόνα.

To πετρέλαιο συνεχίζει να υπενθυμίζει πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σε μια περίοδο όπου η λέξη ”ύφεση” ακούγεται περισσότερο κι από τη φράση ”οικονομική επιβράδυνση”.

Στη Σοφοκλέους οι ελπίδες για καλύτερες μέρες εστιάζονται από πολλούς στα αποτελέσματα της προηγούμενης χρονιάς που ανακοινώνουν οι εταιρίες εδώ και λίγο καιρό.

Είναι μια εύλογη υπόθεση να περιμένει κανείς την ανάκαμψη των μετοχών όταν οι εταιρίες βγάζουν καλύτερα κέρδη από τα αναμενόμενα.

Έχει όμως αποδειχτεί πολλές φορές ότι τα καλά κέρδη λειτουργούν περισσότερο σαν παυσίπονο παρά σαν θεραπεία όταν η επιφυλακτικότητα και η απροθυμία ανάληψης ρίσκου βασιλεύουν στις διεθνείς αγορές.

Ακόμη και η αρχική ισχυρή αντίδραση της μετοχής μιας εταιρίας που εκπλήσσει ευχάριστα με τα αποτελέσματά της δεν κρατά πολύ σε τέτοιες περιπτώσεις.

Μία είναι η αναγκαία συνθήκη για να έχει η ανοδική αντίδραση της μετοχής διάρκεια.

Θα πρέπει οι διεθνείς αγορές να κάνουν ανοδική κίνηση εκείνη την περίοδο ή ακόμη καλύτερα να μπουν σε σταθερή ανοδική τροχιά.

Πόσο πιθανό είναι κάτι τέτοιο;

Υπάρχουν 3 λόγοι για τους οποίους κάποιος θα μπορούσε να αισιοδοξεί:

Ο ένας λόγος είναι νομισματικός.

Η ρευστότητα όπως μετράται με τον λόγο Μ1 διά Μ2 προσφοράς χρήματος ως ποσοστό των τιμών των βιομηχανικών προϊόντων βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Τέτοια επίπεδα έχουν ”σημαδέψει” το χαμηλό της αγοράς στο παρελθόν.

Ο δεύτερος λόγος είναι η ψυχολογία.

Οι δείκτες που μετρούν την επενδυτική ψυχολογία είχαν υποχωρήσει μέχρι πρότινος στα επίπεδα του 2002 - 2003.

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα ράλι ξεκινούν όταν η μεγάλη μάζα των επενδυτών παραδώσει τα όπλα και η απαισιοδοξία κυριαρχήσει.

Ο τρίτος λόγος είναι οι αποκαλούμενοι insiders, δηλαδή τα ανώτατα και ανώτερα στελέχη των επιχειρήσεων.

Οι τελευταίοι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα την πραγματική αξία των επιχειρήσεών τους.

Όταν λοιπόν οι insiders συνεχίζουν να αγοράζουν περισσότερες μετοχές και να πουλάνε λιγότερες (λόγος Vickers πωλήσεων προς αγορές), αυτό δεν θα συνέβαινε αν δεν διαπίστωναν ότι οι μετοχές των εταιριών τους έχουν αξία.

Οι τρεις ανωτέρω λόγοι δεν σημαίνουν αυτόματα ότι οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές θα μπουν ή έχουν μπει σε ανοδικό κανάλι.

Σημαίνουν όμως ότι υπάρχουν λόγοι για να αισιοδοξεί κανείς ότι όσες ελληνικές επιχειρήσεις εκπλήξουν ευχάριστα με τα αποτελέσματά τους δεν θα περάσουν απαρατήρητες.

Άλλωστε, τον τόνο στην ελληνική αγορά δίνουν κυρίως τα χαρτοφυλάκια εξ Εσπερίας.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v