Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πολύ το «Κύριε ελέησον» το βαριέται κι ο επενδυτής

Κυβερνητικά στελέχη έχουν προαναγγείλει εδώ και καιρό την έξοδο της χώρας στις αγορές με 5ετές ομόλογο. Αντί λοιπόν να μαδάνε τη μαργαρίτα, θα ήταν καλύτερα να τελειώνουν με τη διαδικασία, καθότι ενίοτε προκύπτουν απρόοπτα.  

Το πολύ το «Κύριε ελέησον» το βαριέται κι ο επενδυτής
Πάνε αρκετές εβδομάδες, σίγουρα ένας μήνας και βάλε, από τότε που κυβερνητικός παράγοντας δήλωνε στο Reuters πως η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει στις αγορές, αν η απόδοση του 5ετούς ομολόγου ήταν κάτω από 5%.

Ακολούθησαν κι άλλες δηλώσεις από αρκετούς κυβερνητικούς αξιωματούχους για το ίδιο θέμα.

Επομένως, η έξοδος της χώρας στις αγορές έχει προαναγγελθεί από κυβερνητικά στελέχη εδώ και καιρό και όλη η αγορά το γνωρίζει.

Ταπεινή μας άποψη ήταν και είναι πως θα έπρεπε ήδη να έχει βγει στις αγορές και να μην αφήσει το θέμα να «ξεχειλώσει» με δηλώσεις και σχόλια.  

Είναι κατανοητό να μη θέλει η κυβέρνηση για πολιτικούς λόγους, η απόδοση του νέου 5ετούς ομολόγου να είναι υψηλότερη από εκείνη του αντίστοιχου το 2014, όταν η ΕΚΤ δεν είχε ενεργοποιήσει το QE.

Αν όμως δεν βγει στις αγορές μέσα στον μήνα, γιατί η εκτιμώμενη απόδοση του νέου 5ετούς ομολόγου είναι υψηλότερη από το 2014, το αποτέλεσμα θα είναι χειρότερο για την επενδυτική ψυχολογία και γενικότερα το οικονομικό κλίμα.

Η Ελληνική Δημοκρατία έχει προσλάβει ως σύμβουλο για τέτοια θέματα τη Rothchild.

Η επιτυχία της ελληνικής έκδοσης ενδιαφέρει τον γαλλικό οίκο γιατί θα εισπράξει, ως είθισται, σε τέτοιες περιπτώσεις κάποιο πριμ επιτυχίας (success fee).

Αυτό δεν συνδέεται με την προμήθεια που θα μοιραστούν οι ανάδοχοι της έκδοσης.

Στην έκδοση του 5ετούς Απριλίου το 2014, η προμήθεια ανήλθε σε 0,8%, αν θυμόμαστε καλά.

Είναι λοιπόν λογικό η ελληνική πλευρά να ακούει τις προτάσεις της Rothchild.

Υπενθυμίζουμε ότι η τελευταία εκπροσωπείτο στη χώρα μας από τον Παναγή Βουρλούμη, γνωστό πρώην τραπεζίτη και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ.

Υψηλόβαθμα στελέχη ξένων επενδυτικών τραπεζών παλαιότερα ισχυρίζονται ότι η Rothchild έχει ένα πλεονέκτημα κι ένα μειονέκτημα.

Το πλεονέκτημα είναι ότι παρέχει κυρίως συμβουλές και δεν έχει τόσο ισχυρό και μεγάλο capital markets division που έχουν μεγάλες  ξένες τράπεζες, με αποτέλεσμα να μην προκύπτουν θέματα διαπλεκόμενων  συμφερόντων.

Από την άλλη πλευρά, το μειονέκτημα είναι ότι δεν έχει την ίδια καλή αίσθηση (feeling) της αγοράς που έχουν οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι του εξωτερικού.

Στην προκειμένη περίπτωση, η αίσθηση της αγοράς μετράει.

Είναι αλήθεια ότι τα ελληνικά ομόλογα έχουν κάνει ράλι το τελευταίο διάστημα.

Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κάτω από το 5,3% χθες αλλά έδειχνε τάσεις ανοδικές σε ρηχή αγορά τις πρωινές ώρες.

Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου ήταν κοντά στο 3,5% αλλά είχε σκαρφαλώσει στο 3,8% σήμερα.

Τι περιμένει η ελληνική πλευρά;

Το ΔΝΤ, που έχει διαρρεύσει πως βγάζει το ελληνικό χρέος αφερέγγυο, ή την ΕΚΤ, που ίσως δηλώσει κάτι, ίσως κι όχι, για τις αναμενόμενες μειωμένες αγορές ομολόγων (tapering) από το 2018;

Φυσικά, οι αγορές ομολόγων τα γνωρίζουν όλα αυτά και έχουν προσαρμοσθεί. Όμως, η ιστορία διδάσκει ότι είναι άλλο πράγμα να επισημοποιούνται.

Εκτός κι αν η κυβέρνηση έχει άλλη πληροφόρηση, οπότε θα έχει δίκιο που περιμένει.

Το ίδιο ισχύει για τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P), που αναμένεται να τοποθετηθεί στις 21 Ιουλίου.

Αν αναβαθμίσει την Ελλάδα, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τα ομόλογα και τη νέα έκδοση.

Όμως, το ξέρουν αυτό στην κυβέρνηση;  Αμφιβάλλουμε, αν και πιθανόν ελπίζουν.

Με τόσες άγνωστες παραμέτρους και ίσως κάποια άλλη που μπορεί να παρουσιασθεί ξαφνικά, οι επαγγελματίες δεν το διακινδυνεύουν, εκτός κι αν έχουν πολύ καλή πληροφόρηση.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v