Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tα ελληνικά spread και η κληρονομιά του PSI

Η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση κρατικού χρέους στην ιστορία δεν «κούρεψε» μόνο το κεφάλαιο και μείωσε δραστικά τους τόκους. Αφησε επίσης τo αποτύπωμά της κι αλλού.

Tα ελληνικά spread και η κληρονομιά του PSI

Τα ελληνικά ομόλογα είναι ειδική περίπτωση, όπως άλλωστε είναι η χώρα.

Από τη μια πλευρά, τα ομόλογα εντάσσονται στις αναδυόμενες αγορές όπως η Τουρκία κ.τ.λ. καθώς η χαμηλότερη της επενδυτικής βαθμίδας αξιολόγηση της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης, π.χ. S&P, Moody’s και Fitch, τα κατατάσσει στα χρεόγραφα υψηλού ρίσκου.

Από την άλλη, θεωρούνται κομμάτι της ευρωπεριφέρειας, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται από την κατάσταση στην Ιταλία.

Ενίοτε υπεισέρχονται κι άλλοι παράγοντες, εσωτερικής προέλευσης, με αποτέλεσμα η κατάσταση να περιπλέκεται ακόμη περισσότερο.

Τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες, τα χρεόγραφα χορεύουν στον ρυθμό της Ιταλίας.

Κάθε φορά που η διαφορά απόδοσης (spread) μεταξύ του ελληνικού και του 10ετούς ιταλικού ομολόγου τείνει να ξεφύγει από τα όρια των 80 με 120 μονάδων βάσης, κάποιοι παρεμβαίνουν για να παραμείνει στο εύρος.

Χθες, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού διαμορφώθηκε στο 4,5% περίπου ενώ του αντίστοιχου ιταλικού στο 3,47%.

Ένα χρόνο πριν, περίπου τέτοια περίοδο, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου βρισκόταν στο 5,44% ενώ του ιταλικού στο 1,83%.

Υπό αυτή την έννοια, υπάρχει σημαντική πρόοδος αφού το ελληνοϊταλικό 10ετές spread έχει συρρικνωθεί, με το ελληνικό ομόλογο να έχει συνεισφέρει 1 ποσοστιαία μονάδα περίπου (100 μονάδες βάσης).

Παρ’ όλα αυτά όσο η απόδοση είναι κοντά στο 4,5%, η επιχείρηση έξοδος της Ελλάδας στις αγορές  παραμένει δύσκολη υπόθεση.

Αν μάλιστα  η απόδοση επιμείνει σε αυτά ή υψηλότερα επίπεδα, είναι πιο πιθανό οι ελληνικές αρχές να επιλέξουν να εκδώσουν ομόλογα με μικρότερες λήξεις, π.χ. 5ετία, το 2019, γιατί το κόστος δανεισμού είναι φθηνότερο και μπορεί να δικαιολογηθεί πολιτικά.

Όμως, πίσω επίσης από αυτή την αντιμετώπιση των ελληνικών ομολόγων κρύβεται ακόμη κάτι.

Οι μνήμες του «μεγάλου κουρέματος» των ομολογιούχων της χώρας στο πλαίσιοα του PSI τον Μάρτιο του 2012 και της επαναγοράς των ομολόγων ονομαστικής αξίας 30 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς.

Η ζημία ύψους 105 δισ. ευρώ που υπέστησαν οι ομολογιούχοι με το PSI δεν είναι εύκολο να την καταπιεί κανείς.

Ασχέτως αν η καθαρή μείωση χρέους για την χώρα έφθασε τα 60 δισ. ευρώ περίπου, λόγω κυρίως της ανακεφαλαιοποίησης και εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος.

Να τονίσουμε εδώ ότι το PSI δεν μείωσε απλώς το χρέος. Μείωσε επίσης κατά μερικά δισ. ευρώ ετησίως τους τόκους και επέκτεινε τη μέση διάρκεια του χρέους.

Όμως, άφησε μια πικρή γεύση σε όσους συμμετείχαν και είναι επόμενο αυτό να βαραίνει τα ελληνικά ομόλογα, αφού η πιθανότητα επανάληψης μιας νέας αναδιάρθρωσης χρέους στο μέλλον δεν είναι αμελητέα στα μάτια τους.

Όλα αυτά μαζί με τη χαμηλή διαβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης περιορίζουν την γκάμα των δυνητικών αγοραστών, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται κατά τι η απόδοση των ελληνικών ομολόγων. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v