Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το άγριο ξύπνημα…

Το αίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει να ρέει αλλά τα χειρότερα μπορεί να είναι μπροστά μας, καθώς δημοφιλή στοιχήματα  των σπεκουλαδόρων παγκοσμίως έχουν γυρίσει στο κόκκινο.

Το άγριο ξύπνημα…

Για τους διαχειριστές της μεγάλης πλειοψηφίας των Hedge Funds, η 15η Νοεμβρίου ήταν μια πολύ σημαντική μέρα.

Κι αυτό γιατί οι μεριδιούχοι θα μπορούσαν να ρευστοποιήσουν μερικώς ή ολικώς τις θέσεις τους, για να πληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, δίνοντας προειδοποίηση 45 ημερών.

Κι όλα αυτά δύο εβδομάδες μετά τον Οκτώβριο, τον χειρότερο μήνα των Hedge Funds, από το 2011 που ευνοεί τις ρευστοποιήσεις.  

Οι ειδικοί τονίζουν πως είναι πολύ δύσκολο να γίνουν εκτιμήσεις για το σύνολο των εκροών από τα Hedge Funds.

Αν η εμπειρία του 2015 επαναληφθεί, οι εκροές θα μπορούσαν να ανέλθουν σε δεκάδες δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2018.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2015 και το πρώτο του 2016, οι εκροές είχαν πλησιάσει τα 80 δισ. δολάρια, οδηγώντας σε απομόχλευση με αρνητική επίπτωση στη ρευστότητα των αγορών.

Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που μεγάλοι οίκοι, όπως η Goldman Sachs και η JPMorgan Chase, προτρέπουν  τους πελάτες τους να αυξήσουν το ρευστό στο χαρτοφυλάκιό τους καθώς προσφέρει υψηλότερες αποδόσεις από τον πληθωρισμό.

Όμως, τα Hedge Funds δεν είναι τα μοναδικά στην παγκόσμια κοινότητα των σπεκουλαδόρων που μειώνουν το ρίσκο στα χαρτοφυλάκιά τους, πουλώντας μετοχές και άλλες κινητές αξίες.  

Η αρνητική επίπτωση στη ρευστότητα  των αγορών παγκοσμίως και ιδιαίτερα σε κάποιες επιμέρους κατηγορίες, όπως οι μετοχές των ανεπτυγμένων αγορών, γίνονται ολοένα και πιο αισθητές.

Δυστυχώς, αυτά συμβαίνουν σε μια άσχημη στιγμή για το χρηματιστήριο της  Αθήνας, που έχει αχίλλειο πτέρνα τις τράπεζες.

Η αποπομπή όλων των τραπεζικών μετοχών από τον βασικό δείκτη της MSCI στο τέλος Νοεμβρίου, η οποία είναι εν μέρει αποτέλεσμα της πολύμηνης υποχώρησης των μετοχών τους που προηγήθηκε, έχει επιταχύνει την κατρακύλα.

Αρκετοί προτρέχουν να προλάβουν (front-running) την 30ή Νοεμβρίου, σε ένα διεθνές περιβάλλον αυξημένης μεταβλητότητας και απροθυμίας για ανάληψη ρίσκου.       

Όμως, οι λόγοι που τροφοδοτούν την πτώση των τραπεζικών μετοχών είναι γνωστοί προ πολλού και δεν είναι τεχνικοί.

Το θέμα είναι πως αν αφήσεις ένα πρόβλημα (προβληματικά δάνεια) να σέρνεται επί χρόνια, κάποια στιγμή αποκτά τη δική του δυναμική.

Σ’ αυτή την περίπτωση, οι τεχνικοί λόγοι, π.χ. εκροές λόγω MSCI, απλώς επιταχύνουν την πτώση και τις εξελίξεις.

Δεν γνωρίζουμε αν είμαστε πλέον πέρα από το σημείο καμπής ή όχι.

Αν έχουμε ξεπεράσει το σημείο, τότε θα απαιτηθούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις πέρα από τη γνωστοποίηση των δύο σχεδίων για τα κόκκινα δάνεια, για να μπει φρένο στην κατρακύλα.

Δυστυχώς, οι χθεσινές δηλώσεις της κ. Νουί του SSM δείχνουν πως δεν είμαστε μάλλον εκεί.   

Οι συνέπειες για τις τράπεζες, την οικονομία και τους όποιους εκλογικούς σχεδιασμούς μπορεί να είναι απρόβλεπτες.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v