Tα funds «ενώνουν» τις τράπεζες

Τα funds, τα πιστωτικά ιδρύματα και οι εταιρείες servicing έχουν στόχους για τα NPEs και την κερδοφορία τους, που μπορεί να συναντηθούν.

Tα funds «ενώνουν» τις τράπεζες

Από σχέδια για ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) πάμε καλά εσχάτως.

Όμως, δεν μπορεί να πει κανείς το ίδιο για πράξεις, με δεδομένο τον μεγάλο όγκο των προβληματικών δανείων που κουβαλάνε τα τραπεζικά ιδρύματα στα βιβλία τους.

Η  Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) γνωστοποίησε πρόσφατα το δικό της σχέδιο για μια ταχύτερη μείωση των NPEs από τις τράπεζες. Η τιτλοποίηση θα στηρίζεται στις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (DTCs).

Πριν από μερικές εβδομάδες είχε διαρρεύσει το σχέδιο του ΤΧΣ με την Blackrock, που αντέγραφε το ιταλικό μοντέλο με εγγύηση κρατικό χρήμα.

Τα ηνία για παρεμφερές σχέδιο πήρε αργότερα το υπουργείο Οικονομικών, που φέρεται να προσέλαβε σύμβουλο την JP Morgan Chase.

Αυτά τα σχέδια έχουν ελάχιστο χρόνο υλοποίησης τους 9 μήνες, σύμφωνα με κάποιους επαΐοντες. Αλλοι θεωρούν πως το κυβερνητικό σχέδιο χρειάζεται λιγότερο χρόνο απ' αυτόν.

Πάντως, η αγορά δεν δείχνει ενθουσιασμένη, αν κρίνουμε από την αντίδρασή της μέχρι στιγμής.

Αρκετοί ισχυρίζονται πως αυτό οφείλεται εν πολλοίς στις εκροές που συνδέονται με την έξοδο των τραπεζών από τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη του MSCI στις 30 Νοεμβρίου και επομένως θα πρέπει να περιμένουμε λίγο για να βγάλουμε καλύτερα συμπεράσματα.

Ασχετα από την τύχη που θα έχουν τα δύο σχέδια, οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν προς την κατεύθυνση  της ταχείας μείωσης των NPEs, όπου οι απευθείας πωλήσεις και οι τιτλοποιήσεις έχουν την τιμητική τους.

Είναι λογικό να επιδιώκουν οι τράπεζες ευρύτερα ντιλ με τα funds που συζητάνε.

Δυστυχώς, σε αντίθεση με άλλες χώρες, τα ξένα funds που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας σ’ αυτό τον τομέα είναι λίγα.

Επιπλέον, άνθρωποι των funds εκφράζουν σε συνομιλητές τους  παράπονα για την άνοδο των τιμημάτων που καλούνται να πληρώσουν στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι έτσι που πάει η Ιταλία γίνεται πιο ελκυστική.

Αν το λένε για λόγους εντυπώσεων ή όχι, δεν το γνωρίζουμε. Αλλωστε, οι συγκρίσεις γίνονται για ομοειδή πράγματα.

Όμως, είναι αλήθεια πως στα τιμήματα περιλαμβάνεται τόσο η τιμή κτήσης όσο και το servicing των NPEs.

Με τις τιμές κτήσης των NPEs και κατ’ επέκταση των ομολόγων από τιτλοποιήσεις να έχουν αυξηθεί, η δημιουργία εταιρείας που θα αναλάβει το servicing από τα ίδια τα funds δεν είναι πλέον συμφέρουσα.

Kι αυτό γιατί κοστίζει παραπάνω απ’ όσο η ανάθεση της διαχείρισης σε μια υφιστάμενη εταιρεία servicing. Με άλλα λόγια, όσα funds πρόλαβαν, όπως η B2H, πρόλαβαν.

Όμως, το ίδιο ισχύει για τις τράπεζες που σχεδιάζουν τιτλοποιήσεις και δεν έχουν δική τους θυγατρική όπως η FPS της Eurobank ή η CEPAL.

Κι εδώ συμφέρει τις τράπεζες που δεν έχουν δική τους πλατφόρμα να χρησιμοποιήσουν κάποια από τις υφιστάμενες.

Επιπλέον, τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να μειώσουν σημαντικά τα λειτουργικά κόστη τους για να στηρίξουν την κερδοφορία τους.  

Επομένως έχουν κίνητρο μαζί με το «ξεφόρτωμα» των NPEs να μειώσουν προσωπικό και καταστήματα.  

Το πέρασμα των NPEs και μέρους του προσωπικού σε μια από τις υφιστάμενες πλατφόρμες για να διαχειριστούν τον μεγαλύτερο όγκο δανείων έχει λογική.

Κουμπώνει επίσης με την επιθυμία των funds να βρουν αξιόπιστη εταιρεία servicing.    

Επιπλέον, η αύξηση των NPEs που διαχειρίζεται μια υφιστάμενη πλατφόρμα θα πρέπει να είναι επίσης στόχος της μαμάς τράπεζας.

Με άλλα λόγια, οι στόχοι και οι επιθυμίες των εμπλεκόμενων funds και τραπεζών «συναντιούνται» στις υφιστάμενες τραπεζικές πλατφόρμες.

Υπό αυτή την έννοια, τα funds φέρνουν πιο κοντά τις τράπεζες, με σημείο συνάντησης τις  εταιρείες servicing που ήδη λειτουργούν.

Οσον αφορά τις υπόλοιπες εταιρείες servicing που έχουν αδειοδοτηθεί από την TτΕ, αυτές μπορεί να λειτουργήσουν ως υπεργολάβοι σε επιμέρους έργα για τις μεγάλες πλατφόρμες κατά τα πρότυπα άλλων χωρών, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν το know how.

Είτε αυτοτελώς είτε σε συνεργασία με εταιρείες του εξωτερικού. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v