Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο χρόνος είναι χρήμα

Οι εντυπωσιακές επιδόσεις των τραπεζικών μετοχών τελευταία δεν πρέπει να ξεγελούν. Οι τράπεζες δεν έλυσαν το πρόβλημά τους. Όμως, θα πρέπει και το ΥΠΟΙΚ να βάλει το χέρι του. Οι σχέσεις με τον Στουρνάρα δεν πρέπει να είναι εμπόδιο.

Ο χρόνος είναι χρήμα

Όταν η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) ανακοίνωσε το δικό της σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝPEs), είχαμε παρατηρήσει πως πρόκειται για ασυνήθιστη κίνηση.

Όπως είχαμε επισημάνει τότε, οι κεντρικές τράπεζες  ανακοινώνουν αποφάσεις και πράξεις. Δεν προτείνουν.

Αυτό συνέβη για έναν απλό λόγο. Για να προχωρήσει το σχέδιο της TτE, όπως και το άλλο (α λα Ιταλία) με την κρατική εγγύηση (ρευστό) που ξεκίνησε το ΤΧΣ πριν αρκετούς μήνες, θα πρέπει να έχουν την ευλογία της κυβέρνησης.

Μόνο τότε θα μπορέσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG Comp) της Κομισιόν να αποφανθεί επισήμως.

Αν αυτό δεν γίνει, θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να προβαίνουν σε παρουσιάσεις στον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό (SSM), όπως έκανε η TτE, σχετικά πρόσφατα, χωρίς να προχωράει η υπόθεση.

Όμως, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία, όσο ο όγκος των NPEs δεν μειώνεται δραστικά.

Μάλιστα, ίσως οι τράπεζες αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια, αν δεν κινηθούν επιθετικά.

Ο SSM μπορεί σε κάνα δυο χρόνια να βάλει ακόμη πιο ψηλά τον πήχη για τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, π.χ. στο 15% από 14% περίπου σήμερα. Υπενθυμίζουμε ότι ο δείκτης ήταν κοντά στο 13% προηγουμένως και τον ανέβασε. 

Είναι κι αυτός ένας λόγος για να αποκτήσει η χώρα ομαλή πρόσβαση στις αγορές και ιδανικά να αναβαθμισθεί από τους ξένους οίκους αξιολόγησης, ώστε να μπορούν οι τράπεζες να «σηκώνουν» κεφάλαια με εκδόσεις ομολόγων, π.χ. senior, subordinated.

Δεν γνωρίζουμε ασφαλώς αν τα δύο σχέδια (APS και TτE) που είναι στο τραπέζι θα αποδώσουν με δεδομένη τη χαμηλή διαβάθμιση της Ελληνικής Δημοκρατίας και τη συνεπαγόμενη ακριβή τιμολόγηση των όποιων εγγυήσεων.

Όμως, θεωρούμε πως είναι σωστό και λογικό, όλα τα διαθέσιμα σχέδια να εξετασθούν από την DG Comp και δευτερευόντως τον SSM, ώστε να επιλυθούν εκκρεμή ζητήματα.

Παραδείγματος χάρη, οι αναβαλλόμενες πιστώσεις (DTC) προσμετρώνται σήμερα στα εποπτικά κεφάλαια υπό την προϋπόθεση ότι εκδίδονται μετοχές αν προκύψουν ζημιογόνες χρήσεις. Τυχόν αλλαγή του κανόνα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά κι άλλες χώρες της ευρωζώνης, π.χ. Ιταλία, Ισπανία κ.τ.λ.

Είναι  λοιπόν σημαντικό να αποφανθούν οι κοινοτικές αρχές για τα επιμέρους ζητήματα που προκύπτουν.

Αυτό όμως δεν θα γίνει, αν τα δύο σχέδια παραμένουν σε αδράνεια.  

Θα πρέπει λοιπόν το συμφέρον της χώρας να τοποθετηθεί πάνω από προσωπικές ή άλλες αντιπαλότητες, όπως της κυβέρνησης με τον διοικητή της TτE, και να εγκρίνει το ΥΠΟΙΚ το σχέδιο της TτE, ώστε μαζί με το άλλο του ΤΧΣ (νυν ΥΠΟΙΚ) να τεθεί υπόψη των DG Comp, SSM το συντομότερο.

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα παραμένουν σε πολύ ψηλά επίπεδα, παρά τη μείωσή τους, για να χάνεται χρόνος. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v