Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τοξικό περιβάλλον

Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται μαζί με εκείνη της ευρωζώνης και των ΗΠΑ, όμως τα ανησυχητικά σημάδια αυξάνονται κι έρχονται από παντού, δυσκολεύοντας την περιβόητη έξοδο της χώρας στις αγορές.

Τοξικό περιβάλλον

Από πού να αρχίσει και πού να τελειώσει κανείς.

Την εβδομάδα που ξεκίνησε, θα πληροφορηθούμε την απόφαση του βρετανικού  κοινοβουλίου για τη συμφωνία σχετικά με το Brexit με την ΕΕ, που έφερε η πρωθυπουργός κα Μέι στη Βουλή.

Είναι μια απόφαση που αφορά τόσο τη Βρετανία όσο και την ΕΕ, της οποίας είμαστε χώρα-μέλος.

Περιττό να τονισθεί πως ενδεχόμενη απόρριψη της συμφωνίας θα ενισχύσει την αβεβαιότητα και τη μεταβλητότητα στις αγορές, με αποτέλεσμα τη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών.

Κι όλα αυτά ενώ το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ τελειώνει στο τέλος του 2018 και η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης αναζητά τρόπους να αντισταθμίσει εν μέρει τις επιπτώσεις, π.χ. με νέα δάνεια.

Επιπλέον, η καμπύλη των γερμανικών επιτοκίων έχει γίνει αρκετά επίπεδη καθώς η διαφορά της απόδοσης του 10ετούς  ομολόγου από το 2ετές είναι η μικρότερη από το 2016, ευρισκόμενη στις 85 μονάδες βάσης περίπου (0,85% της μονάδας).

Αυτό μεταφράζεται σε απώλεια εσόδων για τις τράπεζες και εξηγεί εν μέρει γιατί οι μετοχές τους διαπραγματεύονται σε σημαντικό discount, κάπου 30%, σε σχέση με τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη.

Επίσης, το θέμα της διαφωνίας της Κομισιόν με τον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2019 παραμένει ανοικτό, ενώ η αναταραχή με τα «κίτρινα γιλέκα» στη Γαλλία δεν έχει κοπάσει.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η ανακωχή στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου Κίνας-ΗΠΑ κράτησε πολύ λίγο με τη σύλληψη της κόρης του ιδρυτή της Huawei ενώ εκκρεμούν οι εμπορικές συμφωνίες των ΗΠΑ με ΕΕ και Ιαπωνία.

Εν τω μεταξύ, η αντιστροφή της καμπύλης των αμερικανικών επιτοκίων -τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια ξεπερνούν τα μεσομακροπρόθεσμα-, στέλνει σήμα για πιθανή ύφεση της αμερικανικής οικονομίας σε 15 μήνες ή κάπου τόσο, με βάση την προϊστορία.

Το γεγονός ότι η αμερικανική οικονομία πάει τώρα καλά και η Fed ίσως αποφασίσει να βάλει νερό στο κρασί της μετά την αναμενόμενη νέα αύξηση επιτοκίων τον Δεκέμβριο, αν η κατάσταση στις κεφαλαιαγορές δεν είναι καλή, ίσως παρηγορεί.

Όμως, δεν είναι καθόλου παρήγορο ότι οι αναλυτές μείωσαν τις εκτιμήσεις για τα εταιρικά κέρδη τον Νοέμβριο, μετά από πολλούς μήνες ανοδικών αναθεωρήσεων.  

Ούτε ασφαλώς βοηθά η άσχημη εικόνα των εταιρικών ομολόγων υψηλού ρίσκου τις τελευταίες εβδομάδες.  

Σ’ αυτό το περιβάλλον, οι ελληνικές αρχές έχουν να επιδείξουν ένα ρυθμό ανάπτυξης  άνω του 2% τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2018, υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ένα διευρυνόμενο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και παροχές που εκλαμβάνονται ως προεκλογικές.

Με δεδομένη την εκλογική αναμέτρηση του 2019, το σκηνικό που διαμορφώνεται δεν είναι ιδανικό.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v