Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η «διπροσωπία» των αγορών και η Ελλάδα

Oταν οι αγορές υψηλού ρίσκου και τα ομόλογα πολύ χαμηλού κινδύνου κάνουν ράλι ταυτόχρονα, κάτι δεν πάει καλά. Αν μάλιστα είσαι η Ελλάδα, τα πράγματα περιπλέκονται.

Η «διπροσωπία» των αγορών και η Ελλάδα

Eίναι γνωστό πως η Ελλάδα πατάει σε δύο βάρκες όταν αξιολογείται από τη σκοπιά των αγορών.

Η μία βάρκα είναι οι αναδυόμενες αγορές στις οποίες κατατάσσονται τα ελληνικά ομόλογα και  οι μετοχές, ενώ η άλλη είναι οι χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται στην περιφέρεια, π.χ. Ιταλία.

Σ’ αυτά  προστίθενται κατά περίπτωση άλλα γεγονότα, π.χ. προεκλογική περίοδος όπως τώρα.

Τα ελληνικά ομόλογα και οι μετοχές βρίσκονταν πέρυσι υπό πίεση, όσο οι αναδυόμενες αγορές και η Ιταλία έπνεαν τα λοίσθια, αλλά αργότερα ανέκαμψαν.  

Τι θα συμβεί τώρα που οι αγορές δείχνουν διχασμένες;  

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Bank of America Merrill Lynch, οι εισροές στις μετοχές και στα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών έφτασαν σε επίπεδα-ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα.

Η απόφαση της Fed να διακόψει προς το παρόν τις αυξήσεις του επίσημου αμερικανικού επιτοκίου (funds rate) εκτιμάται πως εξηγεί το ράλι των αναδυομένων.

Όμως, σημαντικές εισροές παρατηρήθηκαν επίσης στα funds που επενδύουν σε εταιρικά ομόλογα υψηλού ρίσκου (high yielders).

Το αποτέλεσμα ήταν οι αποδόσεις των ομολόγων να υποχωρήσουν αισθητά και το ασφάλιστρο κινδύνου (premium) που τις χωρίζει από τα «ασφαλή» ομόλογα να μειωθεί.

Μεγάλη υποχώρηση καταγράφτηκε επίσης στις τιμές των συμβάσεων ανταλλαγής κινδύνου αθέτησης (Credit Default Swaps ή CDS) στα ομόλογα επενδυτικής διαβάθμισης, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά που δείχνουν πως η όρεξη για ρίσκο αυξάνεται παγκοσμίως μετά το σήμα της Fed, κάτι άλλο συμβαίνει επίσης που ξενίζει.

Τα ομόλογα των χωρών που θεωρούνται ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους κρίσης, όπως η Γερμανία, η Ελβετία και οι ΗΠΑ κάνουν επίσης ράλι.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου υποχώρησε στο 0,09% την προηγούμενη εβδομάδα από 0,17% πιο πριν και του αντίστοιχου αμερικανικού στο 2,64% από 2,73% περίπου, ενώ του 10ετούς ελβετικού  ομολόγου έπεσε στο -0,33%.

Προφανώς, κάτι δεν πάει καλά εδώ. Δεν μπορεί να έχουμε ράλι τόσο στις αναδυόμενες αγορές όσο και στις αγορές χαμηλού ρίσκου.

Πάντως, εύκολη εξήγηση για τη διπροσωπία των αγορών εμείς δεν βλέπουμε.

Αυτή η κατάσταση αφήνει μια χώρα, όπως η Ελλάδα, κάπου στο μέσον.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου ανέβηκε στο 4% από 3,90% πριν δύο εβδομάδες, αλλά παραμένει χαμηλότερα σε σύγκριση με την αρχή της χρονιάς, που ήταν κοντά στο 4,40%.

Για την ιστορία, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου σκαρφάλωσε στο 2,96% το προηγούμενο διάστημα από 2,65% πριν από δύο εβδομάδες ενώ του 10ετούς πορτογαλικού πολύ λίγο.

Μέχρι στιγμής, η αρνητική επίπτωση από την ευρωπεριφέρεια είναι πιο ισχυρή σε σύγκριση με τη θετική των αναδυόμενων αγορών.

Όμως, θα πρέπει να περιμένουμε, λαμβάνοντας  υπόψη τον ελληνικό πολιτικό κύκλο.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v