Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To hi-tech χάντικαπ  των τραπεζών

Την ίδια στιγμή που κυβέρνηση, τράπεζες και εποπτικές αρχές αναζητούν λύση για τα προβληματικά δάνεια, οι ανατρεπτικές τεχνολογίες δείχνουν να απειλούν το μέλλον των εγχώριων τραπεζών.

To hi-tech χάντικαπ  των τραπεζών

Οι εγχώριες τράπεζες ταλανίζονται με τα κόκκινα δάνεια επί χρόνια.

Δυστυχώς, πολύτιμος χρόνος χάθηκε, είτε γιατί κλωτσούσαν το τενεκεδάκι παρακάτω, ελπίζοντας σε καλύτερες μέρες, είτε λόγω των καθυστερήσεων στη διαμόρφωση του νομικού και κανονιστικού πλαισίου  για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ).

Οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία δεν βοήθησαν επίσης καθόλου.  

Τρίτοι παρατηρητές θεωρούν πως οι συνθήκες είναι πιο ώριμες πλέον, για να δρομολογηθούν κάποιες λύσεις.

Όμως, ακόμη κι αν δρομολογηθούν λύσεις σε ατομικό ή/και σε συστημικό επίπεδο, π.χ. το «ιταλικό» σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και του ΤΧΣ ή το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος, η υλοποίησή τους θα χρειασθεί χρόνο.

Οι δε σημαντικά θετικές επιπτώσεις στην κερδοφορία τους θα φανούν μετά από καιρό και υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και δεν θα ξαναπέσει σε ύφεση.

Αυτό σημαίνει πως οι εγχώριες τράπεζες που δεν μπόρεσαν να επενδύσουν τα ποσά που θα έπρεπε σε νέες τεχνολογίες, όπως η σουίτα των τεχνολογιών που αποκαλούμε τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), τα χρόνια της κρίσης θα συνεχίσουν να μειονεκτούν.

Κι αυτό γιατί τα περιθώρια που θα έχουν οι τράπεζες για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες αιχμής τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι αυτές που θα έπρεπε.

Ακόμη κι αν τα πιστωτικά ιδρύματα αυξήσουν τα διαθέσιμα ποσά για επενδύσεις, όπως είναι λογικό, ένα σημαντικό κομμάτι θα συνεχίσει να κατευθύνεται στην αναβάθμιση των υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων, πιθανόν της τάξης του 70%-80%, γιατί είναι δύσκολο τα τελευταία να αλλάξουν.

Όπως έλεγε κι ένα υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης τράπεζας, «πιο εύκολα αλλάζεις τον CEO (διευθύνοντα σύμβουλο) μιας τράπεζας  παρά έναν πληροφορικάριο».

Ισως υπερέβαλε, όμως σε μεγάλο βαθμό αποτύπωνε μια  πραγματικότητα.

Διαχρονικά, νέες εφαρμογές έρχονται να πατήσουν στο κεντρικό σύστημα που μόνο ο υπεύθυνος/υπεύθυνοι γνωρίζουν, με αποτέλεσμα να είναι πολύτιμοι στις τράπεζες.

Όμως, τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα σε πολλές χώρες δαπανούν μεγάλα ποσά για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες όπως blockchain, cloud, quantum computing και ΑΙ.

Αυτές οι τράπεζες αντιλαμβάνονται τις στρατηγικές επιπτώσεις από την αλληλεπίδραση και εφαρμογή των νέων ανατρεπτικών τεχνολογιών στον χρηματοοικονομικό κλάδο και στις οικονομίες.

Η δυνατότητα παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών από μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες οξύνει τον ανταγωνισμό, σε σημείο που μερικοί να προβλέπουν πως μπορούμε να έχουμε τραπεζική χωρίς τράπεζες κατά τα πρότυπα του Bill Gates, μερικές δεκαετίες πριν.      

Ακόμη λοιπόν κι αν οι εγχώριες τράπεζες κερδίσουν τη μάχη με τα κόκκινα δάνεια, κινδυνεύουν σοβαρά να χάσουν τον πόλεμο με τις μεγάλες ξένες τράπεζες και τους τεχνολογικούς κολοσσούς, λόγω παρατεταμένης ξηρασίας για επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v