Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά;

To 2019 ξεκίνησε αρκετά καλά στις αγορές, όπως το 2018. Όμως, η συνέχεια είναι ένα μυστήριο που ένας άνθρωπος μπορεί να λύσει καθώς οι διαφορές, σε ψυχολογία, προσδοκίες είναι σημαντικές.

Αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά;

Τι διαφορά μπορεί να κάνει ένας χρόνος;

Ένα χρόνο πριν τέτοιες μέρες, οι αγορές βίωναν το πρώτο σοκ μετά από μια παρατεταμένη περίοδο υψηλών αποδόσεων και χαμηλής μεταβλητότητας.

Η απότομη αύξηση της μεταβλητότητας, που οφείλετο στην αλλαγή των προσδοκιών για τον αμερικανικό πληθωρισμό και τη στάση της Fed, οδήγησε σε μαζικές ρευστοποιήσεις μετοχών από πολλά funds.

Σε μεγάλο βαθμό ήταν funds που εφάρμοζαν στρατηγικές με βάση τη μεταβλητότητα (volatility) και τη δυναμική (momentum) και βάσιζαν την εκτέλεση σε εντολές των κομπιούτερ.

Σ’ ένα διάλειμμα της καταιγίδας, η Ελλάδα βρήκε την ευκαιρία να εκδώσει το 7ετές ομόλογο και να αντλήσει κάπου 3 δισ. ευρώ. Η απόδοση που πέτυχε το ομόλογο ήταν συμφέρουσα από ελληνικής σκοπιάς, αλλά άφησε δυσαρεστημένους εκείνους που το αγόρασαν.

Η φετινή χρονιά ξεκίνησε καλά, όπως το 2018. Όμως, αυτό δεν μπορεί να επισκιάσει τις διαφορές των δύο ετών σ’ αυτή τη χρονική στιγμή.

Πέρυσι, οι χρηματιστηριακές αγορές ανέβαιναν μέχρι το σοκ του Φεβρουαρίου, ποντάροντας σε ισχυρότερο ρυθμό ανάπτυξης, αυξημένα κέρδη ανά μετοχή και άνοδο του πληθωρισμού.

Επιπλέον, υπήρχε αισιοδοξία στους επενδυτικούς κύκλους. Όμως, όλοι γνωρίζουμε πώς κατέληξε η χρονιά. Με ζημιές για τη μεγάλη πλειοψηφία των συμμετεχόντων.

Φέτος, οι αγορές κάνουν ράλι, αλλά δεν υπάρχει τέτοια αισιοδοξία.

Τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις θέλουν τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας να επιβραδύνεται και τον πληθωρισμό να υποχωρεί, αναγκάζοντας τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες να αναβάλλουν προς το παρόν την πολιτική σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής τους.

Επιπλέον, οι απαισιόδοξοι έχουν το πάνω χέρι, μ’ ένα άτακτο Brexit να μην μπορεί να αποκλεισθεί , τις ευρωεκλογές στην ΕΕ τον Μάιο όπου τα λαϊκίστικα κόμματα αναμένεται να κερδίσουν πολύ περισσότερες έδρες και φυσικά τις ανησυχίες για τους εμπορικούς πολέμους των ΗΠΑ με την Κίνα κ.τ.λ.

Από την άλλη πλευρά, η στροφή 180 μοιρών που έκανε η Fed, βάζοντας πάγο στις αυξήσεις επιτοκίων, έχει τονώσει το ηθικό πολλών επενδυτών, που βλέπουν επίσης την κεντρική τράπεζα της Κίνας να ρίχνει συνεχώς χρήμα στην αγορά.

Ακόμη, οι κυβερνήσεις εμφανίζονται πιο πρόθυμες  να τονώσουν τη ζήτηση, «τρέχοντας» υψηλότερα ελλείμματα στον κρατικό προϋπολογισμό.

Πιθανόν το κλειδί για να μην έχει το 2019 την ίδια κατάληξη που είχε το 2018 είναι η εξεύρεση μιας λύσης  στο μέτωπο των εμπορικών αψιμαχιών και πολέμων.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τις διαθέσεις του προέδρου Τραμπ απέναντι στην Κίνα και την ΕΕ στο εμπορικό μέτωπο.

Είναι λοιπόν θετικό ότι ο πρόεδρος Τραμπ μετρά την επιτυχία ή μη της θητείας του από τις επιδόσεις των μετοχών και επομένως έχει ισχυρό κίνητρο να φτάσει σε συμφωνία με τον Κινέζο πρόεδρο για το εμπόριο.

Επομένως, το 2019 θα μπορούσε πιθανόν να αποδειχθεί καλύτερο από το 2018, αν ο Αμερικανός πρόεδρος βοηθούσε.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v