Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ελλάδα και το ράλι των ρομπότ

Το χρηματιστήριο της Αθήνας έχει ειδικούς λόγους για να κάνει ράλι, με προεξέχον το πολιτικό ρίσκο. Το ίδιο συμβαίνει, αλλά για άλλους λόγους, με τις μεγάλες ανεπτυγμένες αγορές.

Η Ελλάδα και το ράλι των ρομπότ

Δεν θυμόμαστε αν είναι η κα Μέρκελ, ο κ. Σόιμπλε ή κάποιος άλλος που χαρακτήρισε την Ελλάδα «ειδική περίπτωση» στις αρχές της δεκαετίας που διανύουμε.

Οποιος κι αν ήταν, η συνέχεια τον δικαίωσε.

Παραφράζοντας εκείνη τη φράση, θα λέγαμε πως το χρηματιστήριο της Αθήνας είναι ειδική περίπτωση.

Η ελληνική αγορά ανήκει στις αναδυόμενες, αλλά η χώρα ανήκει στην ευρωζώνη.

Γι’ αυτό η εξήγηση για το ράλι που παρακολουθούμε να συνεχίζεται με τοποθετήσεις από ξένα funds είναι σε μεγάλο βαθμό «ελληνική».

Αναμφίβολα, η αλλαγή επί τα βελτίω των εκτιμήσεων της αγοράς για το ενδεχόμενο μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών, στον απόηχο των κινήσεων για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, έπαιξε σημαντικό ρόλο στο ράλι των τελευταίων μηνών.  

Ως γνωστόν, οι τραπεζικές μετοχές έχουν μεγάλο ειδικό βάρος στο χρηματιστήριο της Αθήνας.

Ενας δεύτερος σημαντικός παράγοντας είναι η υποβάθμιση του πολιτικού ρίσκου στους υπολογισμούς των επενδυτών, σπεκουλαδόρων.

Το ενδεχόμενο να γίνουν εθνικές εκλογές και να επαναληφθούν μερικούς μήνες αργότερα λόγω μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν ένα ενδεχόμενο που κανένας σώφρων επενδυτής δεν θα μπορούσε να αγνοήσει, με δεδομένο το παρελθόν.

Η απομάκρυνση του ενδεχομένου μετά τις ψηφοφορίες για τη συνταγματική μεταρρύθμιση στη Βουλή καθησύχασε πολλούς καθώς ευνοεί την ολοκλήρωση της 4ετούς θητείας της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Ασφαλώς, το ράλι των διεθνών αγορών από τα χαμηλά επίπεδα του Δεκεμβρίου 2018 βοήθησε επίσης.

Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI όλων των χωρών κερδίζει κάπου 20% από εκείνο το επίπεδο. Ασφαλώς, η αλλαγή στάσης της Fed έχει παίξει  καθοριστικό ρόλο όπως κι οι ελπίδες για μια εμπορική συμφωνία των ΗΠΑ με την Κίνα.

Και φυσικά η υπεροχή των θετικών εκπλήξεων στα κέρδη ανά μετοχή των εισηγμένων εταιρειών στις μεγάλες αγορές έναντι των αρνητικών.

Όμως, δεν είναι μόνο αυτοί οι λόγοι.

Η στροφή από τους ανθρώπινους κύριους διαπραγματευτές στις αγορές (market makers), στους ηλεκτρονικούς κύριους διαπραγματευτές έχει παίξει επίσης ρόλο στο ράλι.

Κι αυτό γιατί έχει τονώσει τη ρευστότητα ή τουλάχιστον αυτό εμφανίζεται να συμβαίνει.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη της JP Morgan, οι παθητικοί επενδυτές, είτε index είτε διαπραγματεύσιμα funds (exchange-traded funds), μαζί με τους «επιστήμονες πυραύλων», γνωστούς ως quants, και τις στρατηγικές που σχετίζονται με τα δικαιώματα προαίρεσης (options) κυριαρχούν με το 90% των συναλλαγών στην Γουόλ Στριτ.

Δεν ακούμε ή διαβάζουμε πολλά για τον ρόλο τους.

Ισως γιατί οι αγορές ανεβαίνουν. Διαφορετικά, αν έπεφταν, τα μαχαίρια στον Τύπο θα είχαν βγει και τα χειρότερα σενάρια για τις αγορές θα είχαν την τιμητική τους.

Είναι φυσιολογικό. Οι άνθρωποι φοβούνται τα πράγματα που δεν καταλαβαίνουν ενώ ο «φόβος» πουλάει στον Τύπο.   

Στην προκειμένη περίπτωση, το ράλι εκτός Ελλάδος έχει την υπογραφή και των ρομπότ, με την εγχώρια αγορά να επωφελείται


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v